Dit jaar een record aan tekenbeten

Dit jaar een record aan tekenbeten

 

Het gevaar van tekenbeten is al jaren bekend, maar vandaag meldt www.telegraaf.nl dat het RIVM een record verwacht aan het aantal mensen dat wordt gebeten. Dit zou vooral komen door het grote leefgebied van de teken, maar ook omdat het de laatste jaren langer eerder warm is, is het tekenseizoen langer dan een aantal jaar terug.

 

De stijging is vooral het gevolg van het grote leefgebied dat teken hebben in Nederland. Ook is het seizoen waarin teken actief zijn langer geworden, doordat het eerder warm is in het voorjaar. Bovendien ziet het RIVM dat het aantal (wilde) dieren stijgt dat ’gastheer’ is van de teek, waardoor teken meer eitjes kunnen leggen.

Hoe om te gaan met een tekenbeet?

  1. Doe na een dagje in de buitenlucht altijd een grondige lichaamscheck om te kijken of er geen teken verstopt zitten. En vergis je niet, teken zijn – als ze zich nog niet hebben volgezogen met bloed – zó klein dat ze makkelijk te verwarren zijn met een moedervlekje of een ieniemienie korstje. Even zachtjes voelen (met de nadruk op ‘zachtjes’) zal duidelijkheid geven.
  2. Verdoof de teek nooit met alcohol of welk ander middeltje dan ook. Dat maakt de kans op besmetting met de ziekte van Lyme groter. De teek is onder invloed van alcohol namelijk eerder geneigd zijn gif in je kind uit te spugen.
  3. Zie je een teek, dan moet hij er zo snel mogelijk uit worden gehaald met een speciale tekentang (te koop bij de drogist) of met een pincet, het liefst nog voordat hij zich echt in je kind heeft vastgebeten. Plaats de tang of pincet zo dicht mogelijk op zijn huid en rondom de teek. Haal de teek heel voorzichtig en recht eruit. Je mag níét in het lichaam van het beestje knijpen, en controleer of het hoofdje van de teek niet is achtergebleven in de huid, want dan kan hij alsnog besmet speeksel in je kind deponeren.
  4. Pas nadat de teek volledig is verwijderd mag je eventueel het wondje ontsmetten met wat alcohol.

 

Wanneer roep je de hulp in van je huisarts?

  • Als je jezelf dit klusje niet toevertrouwt.
  • Als het hoofdje van de teek wel is achtergebleven.
  • Als het erop lijkt dat de teek al 24 uur of langer aan het comazuipen is.

 

Noteer altijd de datum van de verwijdering, want ontstaat er dagen of maanden na dato een rode plek of kring die langzaam groter wordt, of treedt er griep, koorts, hoofdpijn, spierpijn, erge vermoeidheid, tintelingen in de armen of benen of gewrichtsklachten op, dan zul je naar je huisartsmoeten. In dat geval is er waarschijnlijk toch sprake van een besmetting met de ziekte van Lyme.

 

Tekenbeten voorkomen is natuurlijk het állerbeste. Afgezien van de wat meer rechttoe-rechtaantips, zoals op de paden blijven, niet door de bosjes struinen en wat meer gesloten kleding dragen (lange mouwen, lange broek, pet), zijn er ook middeltjes te koop bij de apotheek of drogist, zoals deetof Citriodiol. Wil je een wat natuurlijker alternatief, dan werken de etherische oliën in de geuren citroen, pure eucalyptus of tea tree ook prima. Daar houden teken namelijk niet van. Ook niet van knoflook trouwens. Dus wees daar niet te zuinig mee in het eten, daar schrikken ze wel van af (laten we hopen dat niet ook alle vriendjes door deze walm uit de poriën van je kind worden afgeschrikt…). Deze tips leveren natuurlijk geen garantie, maar baat het niet, dan schaadt het niet. Oplettendheid en voorzichtigheid boven alles.

Reageer op artikel:
Dit jaar een record aan tekenbeten
Sluiten