VEILIGHEID IN HUIS: Is jouw keuken kindveilig?

Wist je dat de meeste ongelukken met kinderen in en rondom huis plaatsvinden? Met dit gegeven is het natuurlijk van groot belang om de ongelukken zo goed als mogelijk in te perken, toch? Wij helpen je daar graag een handje bij. In een reeks artikelen zullen we per woonruimte de belangrijkste punten van aandacht bespreken wat betreft kleine kinderen. Zodat jou – of beter gezegd je kindje – een (klein) trauma bespaard blijft.

 

Columbus

Zodra je kindje in staat is om van A naar B te kruipen, tijgeren, bilschuiven, lopen of rennen, blijkt hij ineens de reïncarnatie van Columbus te zijn. Je zult zelf ook met andere ogen naar je huis, je auto, je tuin en eigenlijk je hele omgeving moeten gaan kijken. Je zult daadwerkelijk een keer op je knieën moeten om de wereld eens vanuit zijn positie te bekijken. Die snelle minimensen kunnen namelijk tijdens hun ontdekkingsreis de raarste kunsten bedenken en ingevingen krijgen. En deze zijn op zijn zachtst gezegd niet altijd even veilig – vooropgesteld natuurlijk dat het ene kind het andere niet is. Wat wil zeggen: je hebt kinderen die een veiligheidsmodus ingebouwd lijken te hebben en echt nóóit iets onveiligs zullen doen. Én je hebt kinderen van het andere uiterste die echt nérgens gevaar in lijken te zien.

Veiligheid boven alles

In deze reeks artikelen nemen we het zekere voor het onzekere en gaan we gemakshalve (beter gezegd: veiligheidshalve) uit van de laatste ‘soort’. Sommige stukken kunnen wat overdreven lijken voor jouw brave Hendrik, maar je zult maar net die kamikazepiloot hebben… Want creatief dat ze zijn, die monsters! Uitgaande van het ergste is er werk aan de winkel. Je ooit zo mooi gestylde woning zal nu getransformeerd moeten worden in een veilig kinderparadijs.

 

Theorie vs. praktijk

Misschien was jij wel diegene die het hardst geroepen heeft dat je later echt niet overal speelgoed door je huis wilde. En dat jullie je huis toch echt niet gingen inrichten op de kinderen, etc… Leuke theorie, maar de praktijk werkt toch net iets anders. Een groot aantal dingen zullen jullie misschien al lang hebben aangepast in je huis, tuin of auto. Onder het motto better safe than sorry hierbij toch de belangrijkste aandachtspunten voor een zo veilig mogelijke leefomgeving voor jou en je kind.

 

Veiligheid boven alles

Want de tijd dat je kleintje lekker in een wippertje naar buiten zat te staren is voorbij vanaf het moment van buikschuiven of kruipen (zo’n zes maanden oud). En dan wordt het eigenlijk al meteen een grote ontdekkingsreis voor je kindje. Prettig gevoel natuurlijk dat hij ontwikkelingen doormaakt… Maar of je daar ook zo over denkt als hij een schuiver van de trap maakt, Sudocrem over de bank smeert of een cocktail samenstelt uit het medicijnkastje? Wij vermoeden van niet. In dit artikel bespreken we hoe je je keuken kindveilig kunt maken.

 

De keuken

De keuken is een ruimte waar bijna alles samenkomt en hier doen zich dan ook helaas veel ongelukken voor. Alles, maar dan ook álles wat kwaad kan, moet buiten bereik van je kleintje gezet worden. Denk aan scherpe voorwerpen als broodmessen, vleesvorken, de schaar, lucifers en aanstekers, glaswerk en andere breekbare dingen. Maar vergeet ook vooral giftige zaken niet zoals reinigingsproducten, afwasmiddel, vaatwasblokjes, bleekmiddel en nog veel meer ander chemisch spul.

 

Veiligheidsloten

Dreumesen en peuters doen niets liever dan kastjes opentrekken en leeghalen. Dus zorg ervoor dat alle gevaarlijke spullen (en vergis je niet, iets is al snel gevaarlijk) achter afgesloten deuren of ver boven armhoogte van je kind opgeborgen wordt. Er zijn hiervoor speciale veiligheidsslotjes om op kasten en lades te doen. Te koop bij iedere doe–het–zelfzaak, maar bijvoorbeeld ook bij www.bol.com. Bovendien, ook al heb je geen twee rechterhanden, ze zijn eenvoudig te installeren. Echt waar: kleine moeite, groot plezier. In principe geldt dat alles wat onder één meter hoogte staat een probleem zou kunnen opleveren. Iets ‘kleins’ zoals rommel of een pijnlijke vinger, maar – je moet er niet aan denken – ook grote problemen.

Laten we er geen doekjes om winden: vergiftiging, botbreuken of brandwonden wil je echt te allen tijde zien te voorkomen.

 

Gifwijzer

Hopelijk zul je ’m nooit nodig hebben, maar hang voor de zekerheid in je keuken een Gifwijzer op. Zodat je weet wat je in zo’n onverhoopte situatie moet doen, maar vooral ook wat je NIET moet doen. De Gifwijzer kan je meer vertellen over eerste hulp bij noodsituaties in huis en is te bestellen op www.gifwijzer.nl.

 

Koken 

Als je aan het koken bent, is het aan te raden handvatten van pannen (maar ook bijvoorbeeld van de waterkoker) zo te draaien dat ze naar de muur of een wand wijzen. Zodat Jan junior er geen graai naar kan doen. Probeer ook zo veel mogelijk de achterste kookplaten te gebruiken. Er zijn speciale fornuisrekjes te verkrijgen. Dat is een kookscherm dat voorkomt dat kinderen zich kunnen branden aan een pan die op het fornuis staat.

 

Fornuis

Maak er een gewoonte van je kind uit de buurt van de kookplaten te houden, ook als je niet aan het koken bent. Gasknoppen zijn en blijven bijvoorbeeld lang interessant. Maar zeker als je aan het koken bent, kun je beter kinderen uit de buurt houden. Want wat nou als je even snel iets warms moet afgieten? Of dat het pannetje melk overkookt? Maak er een gewoonte van de borden bij het fornuis op te scheppen in plaats van met warme pannen heen en weer lopen.

 

Keukenapparatuur

In de keuken heb je vaak veel snoeren van allerlei keukenapparaten. Houd deze snoeren buiten bereik, zet ze goed vast of verberg ze zo veel mogelijk in en achter kastjes. Zodat het snoer niet om de nek van je kind verstrengeld kan raken. Of zodat er – wanneer ze er een ruk aan geven – niet ineens een koffiezetapparaat uit de lucht komt vallen.

Een idee kan zijn om je kind(eren) tijdens het koken voor de televisie te zetten met een snackje. (Met de nadruk op ‘je’, anders hebben ze straks geen honger meer…). Zo worden ze rustig, weten ze dat ze na dit moment altijd aan tafel gaan en zo kun jij rustig je gang gaan in de keuken.

 

Aan tafel

Aan tafel is het verstandig om placemats te gebruiken in plaats van een tafelkleed, mocht je al iets willen neerleggen. Een kleed is aantrekkelijk om aan te gaan hangen en zo voorkom je dat je warme bord spaghetti in zijn haar verdwijnt, met eventuele brandwonden als gevolg.

Beste papa van de dreumes of peuter,

Ook al wordt jouw favoriete club landskampioen of is jouw lievelingsmodel schaars gekleed op de televisie: nooit en te nimmer mag je het fornuis tijdens het koken onbewaakt laten als er kinderen in de buurt zijn. Kinderen zijn sneller dan je denkt en een pan kokend water over je kindje heen, dat vergeef je jezelf nooit.

 

Bezoek

Het rustig drinken van een lekkere, warme kop thee of koffie is sinds je kinderen hebt verleden tijd. Met een beetje geluk drink je hem nog net lauwwarm. Mocht je toch een poging willen wagen, zet je kop dan altijd op een veilige plaats. Midden op de tafel is eigenlijk al niet veilig genoeg, want ze klimmen via de stoel op tafel… en zijn zo in recordtijd bij jouw warme drankje dat je veilig weggezet dacht te hebben. Nee, je zult creatiever, hoger, grootser en vooral ver vooruit moeten denken.

 

Hoog, hoger, hoogst

Krijg je bezoek dat zin heeft in een kopje thee of koffie, leg ze dan voor de zekerheid uit waarom je hun kopje op de kast of een andere onmogelijke plek hebt gezet. Vooral mensen zonder kinderen zullen dit gevaar niet snel inzien. Juist als er bezoek is, zul je minder aandacht hebben voor Jan junior. En dan zit een ongeluk echt in een klein hoekje.

 

Wees een zeurpiet

Vind jezelf geen zeurpiet als je je bezoek vraagt hun warme koffie in de gaten te houden. Of om hun bierdopje weg te gooien in plaats van op het tafeltje te leggen. En ook of ze de deur van de woonkamer steeds opnieuw dicht willen doen wanneer ze naar de wc zijn geweest. Voor jullie is dit namelijk routine, voor hen in veel gevallen niet. Dit geldt ook voor opa en oma. Jij bent er ook gekomen dus zij weten heus wel dat ze op moeten letten, maar vooral als het bij jullie thuis is zijn er voor hen een heleboel ondoorzichtige gevaren die op de loer liggen en vaak zijn ze vergeten hoe vliegensvlug een dreumes ook al weer was – om niet te spreken van hun ritme dat inmiddels een versnelling of twee lager is geworden (de vraag of je ze hieraan moet herinneren, is een hele andere discussie).

 

Afwasmachine

Na elke maaltijd of bezoek moet alles natuurlijk ook weer afgewassen worden, wat ons op het volgende brengt voor afwasmachinebezitters. Als de afwasmachine net klaar is, komt er vaak nog stoom uit het apparaat. Een kind kan zich hier makkelijk aan branden. Zorg er dus voor dat je nooit meteen begint met uitruimen – in ieder geval niet waar je kindje bij is – maar wacht even totdat de ergste warmte uit de machine is verdwenen. Bij ons thuis zetten we de scherpe messen en vorken op zijn kop, met de scherpe kant naar beneden in het bestekrekje, zodat die kleine en wij zelf niet voor de zoveelste keer een pijnlijke greep doen.

 

Inrichting van de keuken

Mochten jullie plannen hebben in de richting van een verbouwing of verhuizing, denk dan na over een veilige plek voor bijvoorbeeld de oven en/of magnetron. We raden aan om je oven op een handige hoogtete laten installeren, zodat je er makkelijk in kunt kijken en je er zonder al te veel moeite hete schotels uit kunt halen. Een magnetron plaats je dan weer boven de oven, zodat kinderen er niet bij kunnen. Pas wel op met het plaatsen van de magnetron, het moet ook weer niet zo hoog worden dat je niet kunt zien wat je doet en wat je pakt, ook dit kan gevaarlijke taferelen opleveren.

 

Oven

Staat je oven toch op een onhandige plek voor kinderen, bijvoorbeeld laag bij de grond, dan kun je je eens verdiepen in een beschermdeur voor de ovenruit of een ovenslot. Deze beschermen kinderen – en onhandige volwassenen – tegen de gevaarlijke, soms bloedhete ovenruit. Daarnaast kan een openstaande oven als een opstapje gezien worden om het aanrecht op te klimmen, of een leuke verstopplek…

 

Tasjes

Plastic tasjes of vuilniszakken, hoe onschuldig ze ook mogen lijken, kunnen ook gevaar opleveren. Het spelletje ‘verstoppertje’ krijgt een hele andere lading als ze zich met hun hoofdje in een plastic tas willen verstoppen. Tasjes zullen zodoende ook veilig, hoog opgeborgen moeten worden. Daarvoor bestaan zelfs bewaartassen. Wil je een tasje weggooien, doe er dan voor de zekerheid een knoop in, dan kunnen ze geen kwaad meer aanrichten.

 

De belangrijkste tips voor bij het koken, eten en drinken op een rijtje

  • Zet in de keuken alles wat scherp, giftig en/of gevaarlijk is (ook plastic tasjes) op grote hoogte of achter deuren met kinderslotjes
  • Draai handvatten van pannen naar de muur of naar de zijkanten van het fornuis
  • Gebruik tijdens het koken zoveel mogelijk de achterste kookpitten
  • Houd je kind tijdens het koken buiten bereik van het fornuis
  • Zet een beschermdeur voor de ovenruit en een ovenslot op je oven
  • Ruim de afwasmachine pas uit als er geen warme stoom meer uit de machine komt
  • Zet messen en vorken op hun kop (met de scherpe punten naar beneden) in het bestekrek
  • Zet keukensnoeren vast of plaats de apparaten daar waar kinderhandjes niet bij de snoeren kunnen komen
  • Gebruik geen tafelkleed, hooguit placemats
  • Zet warm eten of drinken weg op een plek waar je kinderen er niet bij kunnen komen

 

Beste papa van de dreumes of peuter,

Of je nu twee linker– of twee rechterhanden hebt, er zal wat geklust moeten worden om jouw kleine met zo min mogelijk krassen, bulten, hersenschuddingen, zelfverknipte haren, leeggepompte magen, gebroken armen en meer lichamelijk leed door de beweeglijkste jaren van zijn leven te loodsen. Je huis kindveilig maken kun je zo ver doorvoeren als jullie zelf willen. Zie het als het uitgelezen moment je mannelijke kant te laten floreren en je te verdiepen in onder andere veilige elektra, traphekjes en raambeveiligers, want helaas ziet je kind nog niet in dat hij wel door een deur naar buiten kan, maar liever niet uit een raam. Vanaf nu moet je op alles voorbereid zijn. Ook al is jullie zoon of dochtertje de braafheid zelve, je moet het zekere voor het onzekere nemen, als is het alleen al voor jullie ondeugende achterneefje, die behulpzaam als hij is, wel even het raam voor jouw kleintje open zal doen.

 

Buskruit met EHBO

En lieve ouders, gaat er onverhoopt toch iets fout, dan is er altijd nog ons boek BUSKRUIT met EHBO, alles wat je als ouder moet weten bij ziekte of pijn, groot en klein. Een samenwerking met Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO. Hierin staat álles, maar dan ook alles beschreven wat een kinderlichaam kan treffen. En belangrijker nog; hoe te handelen (dus in geval van ziekte of pijn, groot en klein). Te koop bij Stichting Dienstverlening EHBO of bij Bol.com. NU VOOR MAAR 12,50!!

 

Buskruit met Peuters

Bovenstaande informatie is slechts een fractie uit ons boek BUSKRUIT met PEUTERS, alles wat je (niet) wilt weten over de wereld van je dreumes of peuter. In dit boek beschrijven we alles, maar dan ook alles wat jouw dreumes of peuter betreft: veiligheid in en rondom huis, we geven informatie en tips over slapen, voeding, verzorging en opvoedperikelen… geen onderwerp blijft onbesproken. Hier te koop.

Reageer op artikel:
VEILIGHEID IN HUIS: Is jouw keuken kindveilig?
Sluiten