Redactie
Redactie Peuter 14 okt 2020

Luizen-alarm!!! Ze zijn er weer, het lijkt wel een plaag. Tips & Tricks

Ze zijn er weer hoor: die *&%^$*@%$*luizen. Ik kwam laatst voorbij een apotheek rijden die groot op zijn etalage had staan ‘LUIZENALARM’. Maar dat had hij me niet toe hoeven schreeuwen, mijn eigen 3 luizenkoppies waren er al door overmeesterd.

 

Terroristen

Terroristen zijn het, die luizen. Waarom lijken die terroristjes altijd rondom schoolvakanties of vrije dagen toe te slaan? (Of wellicht lijkt dat maar zo en heeft het te maken met het feit dat er dan extra gecontroleerd wordt). We durven te stellen dat het de meest nutteloze, irritante, gekmakende beestje op aarde zijn. Wat komt ie doen? En belangrijker nog: hoe krijgen we hem weer weg.

 

Het profiel van de terrorist

Hoofdluis is een zespotig beestje dat leeft op de hoofdhuid. Hij prikt in het hoofd voor een slokje mensenbloed en dat veroorzaakt een gekmakende, indringende jeuk. Gek genoeg zie je vaak aan de manier van krabben al of het om een onschuldige kriebel gaat of om een luizenbeet. Zie je je kind regelmatig driftig krabben in de nek, onder de pony of achter de oren (de lekkerste plekjes: warm, een beetje vochtig en dichtbij de haarwortel), dan is een grondige inspectie vereist. En dat luistert nauw, want op het camouflagepak van de luis is niets aan te merken. Luizen kunnen tot zo’n 3 millimeter groot worden, maar het lastige is dat ze de kleur van het haar kunnen aannemen. Ze laten zich dus niet altijd even makkelijk vinden.

 

Strijden

Heeft hij het hoofd van jouw kind in z’n vizier, dan moet je strijden. Want ze nemen nooit alleen maar genoegen met één hoofd. Nee, ze willen altijd meer. Voordat je het weet, is het hele gezin geannexeerd. Denk jij een onschuldige, lieve knuffel van je kind te krijgen, BAM!, slaan ze toe, lopen ze zo over. En ze planten zich ook zo akelig snel voort. Luizen leven ongeveer een maand en in die tijd kunnen ze tot zo’n 250 eitjes leggen, die na zo’n acht dagen uitkomen… Zaak dus om zo snel mogelijk in de aanval te gaan.

 

Het strijdplan

Wij hebben op basis van www.landelijksteunpunthoofdluis.nl (geen grap, het bestaat echt) een strategisch strijdplan voor je ontwikkeld.

Stap 1: Luizenverdelger

Zodra je één luis hebt ontdekt, spoed je je naar de winkel voor een krachtig luizenproduct. Aan te raden is iets te kiezen met zo’n kort mogelijke werkingstijd; je hebt er die vijftien minuten in moeten trekken en die wel acht uur moeten intrekken… de keuze zal vrij makkelijk zijn.

Een bewezen luizenverdelger is Prioderm lotion. Maar andere anti-luizenspullen (van ecologisch tot het grove, chemische geschut tot een natuurlijke kap die luizen verdelgt met behulp van wat natuurlijke huis-tuin-en-keuken-olie) voldoen natuurlijk ook. Als je deze lotion – of welk luizenspul dan ook – uit gaat wassen, lees dan eerst goed de handleiding. Dat zeggen we niet voor niets: nog voordat je het luizengoedje uitspoelt doe je eerst shampoo, veel shampoo, op de haren. Níet eerst nat maken dus! Gewoon shampoo over het luizenspul heen in de haren smeren. Doe je dat niet, dan moet je wel heel vaak haren wassen wil je een vettige, glimmende glans uit die haren gespoeld krijgen.

 

… of …

Maar… wat ook echt werkt (bij ons wel in ieder geval): mayonaise! Gewoon mayonaise uit een pot, knijpfles, tube. Dezelfde mayonaise die je normaal bij frietjes eet. Heel veel mayonaise masseer je in die haren, van wortel tot haarpunt. En dat laat je 4 uur ‘trekken’ onder een ouderwetse douchecap (of het hoofd helemaal in vershoudfolie wikkelen). Lekker goedkoop, niet chemisch én haren krijgen er ook nog eens een mooie glans van (als Blake Lively erbij zweert als haarmasker, dan wij ook). Daarna goed uitspoelen en een paar keer met shampoo wassen om te voorkomen dat je kind ruikt als de lokale snackbar.

 

Stap 2: Kammen maar

Aan de slag met de luizenkam, 14 dagen lang. Best een karwei. Al is deze kam speciaal ontwikkeld om ieder vuiltje uit het haar weg te kammen, de neten zitten vaak zo vast aan het haar gekleefd, dat ze toch blijven zitten. Door een eitje uit het haar te trekken en tussen je nagels te checken of ze geen krakend geluid meer maken, geeft aan of het luizenproduct zijn werk heeft gedaan.

 

Spread the word

Vergeet niet de school in te lichten. Jouw kind is vast niet de enige getroffene. Als andere ouders hun kinderen niet behandelen, wordt het lastig uitroeien. Samen staan we sterk.

 

Herhaling is de sleutel tot succes

Na acht dagen herhaal je de shampoo-, lotion- kap- of mayonaisebehandeling om er zeker van te zijn dat alle luizen en neten de chemische aanval niet overleefd hebben.

 

Een lichtpuntje…

…het gegeven dat alles gewassen moet worden op negentig graden, knuffels in quarantaine moeten, spullen gestoomd, luchtdicht verpakt of juist vierentwintig uur in de diepvries moeten, is gelukkig achterhaald. Je kunt natuurlijk het beddengoed verschonen als dat je een frisser gevoel geeft, maar rigoureuzer dan dat is niet nodig.

 

De overgave behouden

Hebben ze zich overgegeven en teruggetrokken? Mooi, houden zo. Mensen denken dat luizen op vieze haren zitten, maar ze houden juist van schone haren. Dus je moet de haren van je kind gewoon wat minder vaak wassen of met preventieve luizenverdelger aan de slag gaan. Haarlak, of een druppeltje tea tree oil in het haar schijnt ook te helpen: een soort stinkbom, een rookgordijn voor luizen. Overigens, tea tree oil is eigenlijk sowieso handig om in huis te hebben. Het is namelijk goed voor zoveel lichamelijke dingetjes (werkt ook al anti-muggen spul, anti-tekenspul, helpt bij kleine onderhuidse ontstekingen, etc).

 

Fantoomjeuk

Ineens jeuk gekregen door het lezen van dit verhaal? Geen zorgen, dat is slechts fantoomjeuk, een welbekend verschijnsel. En ben je wel ‘gepakt’, dan gaan we samen de strijd aan tegen luizenterror: ‘Eén voor allen, allen voor één!’

 

Buskruit met EHBO

Dit en nog veel meer lezen over Eerste Hulp bij kinderongemakken, ziektes of pijn, van groot of klein formaat? Dan is BUSKRUIT met EHBO echt iets voor jou. Slecht 14,95 en álles, maar dan ook álles dat een kinderlichaam kan treffen, en belangrijker nog, hoe je ermee om moet gaan, staat er in begrijpelijke taal beschreven. Te koop bij:
BUSKRUIT met EHBO verkooppunten.

 

EHBO Workshop

Of ook leuk en interessant: een workshop BUSKRUIT met EHBO op een door jou aangegeven locatie naar keuze (dus indien gewenst ook bij jou thuis). Een kinder-EHBO-workshop onder leiding van een KNV EHBO-docent, die jou en je (tot maximaal 10) vrienden inlicht over wat te doen bij de meest voorkomende kinderongelukken in en rondom huis. Kijk voor meer informatie op Stichting Dienstverlening EHBO.

 

Reageer op artikel:
Luizen-alarm!!! Ze zijn er weer, het lijkt wel een plaag. Tips & Tricks
Sluiten