Signalen van een mogelijke voedselallergie of –intolerantie bij je kind

Wanneer moet je bedacht zijn op een voedselallergie of –intolerantie bij je kind?

 

Allergie of intolerantie?

Veel kinderen krijgen last van een voedselallergie of een voedselintolerantie.
Wat is het verschil? Bij een intolerantie treedt er een reactie op tegen bijvoorbeeld bepaalde eiwitten in voeding, zoals de eiwitten in koemelk, garnalen of noten. Het lastige bij een voedselintolerantie is dat de reactie pas optreedt na het eten of drinken van een bepaalde hoeveelheid. Deze grens is bij iedereen verschillend. De klachten komen daardoor meestal geleidelijk. Ze openbaren zich wel op dezelfde manier als bij een voedselallergie, maar ze zijn over het algemeen gelukkig minder ernstig.

Een voedselallergie is vaak beter te herkennen omdat een allergische reactie meestal direct na het eten van bepaalde voedingsmiddelen optreedt.

 

De voedsel-triggers

90% van de voedselallergieën worden veroorzaakt door:
• koemelk
• pinda’s
• noten
• vis
• schaaldieren
• soja
• eieren en
• tarwe
• maar ook bepaalde soorten vruchten (kiwi, aardbeien of citrusvruchten) kunnen dwarsliggen…

 

Onduidelijkheid

Best een flink rijtje boosdoeners. En het lastige is: staar je niet teveel blind op precies dit rijtje, want voor hetzelfde geld reageert jouw kind misschien wel nèt ongelukkig op iets heel anders (bijvoorbeeld gluten, of E-nummers).
Nog lastiger: als je borstvoeding geeft, kan het ook zijn dat een kindje reageert op dingen die jij eet. Dat komt dan via de moedermelk bij de baby terecht en zelfs via deze weg kunnen er klachten opspelen.
En nóg lastiger: vaak kan een kindje zelf niet aangeven of hij ergens last van heeft, zeker de allerkleinsten niet. Dus moet je als ouder zelf alert zijn op symptomen.

 

Symptomen

Wat zijn de symptomen van een voedselallergie of -intolerantie?
1. Huiduitslag: jeuk, eczeem, gezwollen mond/ogen/lippen, grote, jeukende, rood uitziende bulten (alsof je kind in een gevecht met 100 muggen heeft gezeten).
2. Maag en darmproblemen: buikpijn, overgeven, diarree, verstopping of bloed in de ontlasting.
3. Problemen met de bloedcirculatie: slapend gevoel in de ledematen, beetje apathisch, geen zin in eten, opvallende vermoeidheid, verzwakt immuunsysteem, bruine kringen onder de ogen, bleke huid, duizeligheid, blauwe handjes of voetjes (hoewel dit laatste juist een heel normaal iets is bij pasgeboren baby’tjes, dus laat je niet te snel afschrikken).
4. Ademhalingsproblemen: ‘dikke keel’, moeilijkheden met ademen, benauwdheid, piepen bij het ademen, kortademigheid, flauwvallen.
5. Overig: hoofdpijn, niezen, een snotneus, waterige ogen, misselijkheid.
Het spreekt voor zich dat bovenstaande symptomen en klachten alleen van betekenis zijn als ze herhaaldelijk voorkomen na het eten van een bepaald voedingswaar, toch? Dat willen we toch voor alle zekerheid en duidelijkheid even vermeld hebben.

Symptomen spelen over het algemeen op tussen het moment van eten en binnen een uur na het eten (hoewel in sommige gevallen allergieën hun tijd nemen om een signaal af te geven en pas na een paar dagen een reactie geven).

 

Wat te doen?

In sommige gevallen kan een kind heel heftig reageren. In dat geval: aarzel niet en bel meteen de huisarts of, als je ziet dat je kind in ademnood komt, bel 112.
Is er niet direct nood aan de man, maar heb je toch het vermoeden dat je kind één of meerdere van de bovenstaande reacties op voeding heeft, dan raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts. Er bestaan verschillende manieren om de allergie of intolerantie op te sporen. Met wat aanpassingen in het voedingspatroon van je kind is hier vaak heel goed mee te leven. Van belang hierbij: laat je altijd adviseren door een deskundige of arts, ga niet zelf experimenteren.

 

Ook nog een positief bericht!

Dan sluiten we graag af met toch ook nog een positief berichtje omtrent voedselallergie of –intolerantie…
Het goede nieuws is dat veel van deze allergieën ook weer vanzelf verdwijnen, meestal rond de leeftijd van een jaar of 5 oud.

 

Meer lezen over lichamelijke kinderkwalen, (kinder)ziekten, ongelukjes of ongelukken die jouw kindje kunnen treffen? Dan is BUSKRUIT met EHBO een must have. Lees er hier meer over.
Of beter nog, doe de BUSKRUIT met EHBO-workshop (begeleid door gecertificeerde docenten van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO)! Meer weten? Check dan deze link.

Check ook de link: 10 x eten waarin je kind kan stikken.

Reageer op artikel:
Signalen van een mogelijke voedselallergie of –intolerantie bij je kind
Sluiten