Hoe verklein je de kans op wiegendood?

Hoe verklein je de kans op wiegendood?

 

Wiegendood is een algemene term voor kindersterfte in de wieg. Het is geen oorzaak van overlijden, maar een benaming voor gevallen waarbij de doodsoorzaak van een baby, ook na uitgebreid onderzoek, niet aangetoond kan worden, aldus Wikipedia.

 

Wiegendood voorkomen kan helaas niet, maar je kunt de risico’s als ouders wel verkleinen. Er zijn veel oorzaken waar je geen invloed op hebt, zoals vroeggeboorte, meerlingen, bepaalde infecties, een laag geboortewicht of gewoon dikke pech.

 

Maar gelukkig zijn er een hoop dingen die de kans op wiegendood wel kunnen verkleinen:

 

  • Het is bewezen dat wanner het kindje de eerste drie maanden borstvoeding krijgt dat de kans op wiegendood laat afnemen.
  • Ook schijnt het zuigen op een speentje de kans op wiegendood te verkleinen.

TIPS:

*Neem je kindje niet bij je in bed. Een kindje is het meest veilig in zijn eigen wiegje of ledikantje. Deze zou je het eerste jaar op je eigen kamer kunnen zetten om hem in de gaten te kunnen houden. Hem in je bed nemen is echt ontzettend gevaarlijk en verhoogt de kans op wiegendood. Hij kan uit bed vallen, je kan op hem gaan liggen, de dekens kunnen over hem heen komen en ga zo maar door.

 

 

*Probeer je kind op zijn rug te laten slapen. Vroeger waren buikslapers heel normaal, maar tegenwoordig wordt buikslapen bij baby’s afgeraden, omdat kindjes hierdoor makkelijker kunnen stikken. Hun mondje en neusje kan tegen het matras komen, waardoor ze geen adem meer krijgen. Ook bewegen ze makkelijker op hun buik, waardoor ze makkelijker onder het lakentje of dekentje terecht kunnen komen.

 

Kan je baby draaien, dan is een slaapzak het veiligst.

 

 

 

* Zorg dat je kindje het niet te warm kan krijgen in zijn bedje, bijvoorbeeld

door teveel lakens of dekentjes in zijn bedje of dat hij teveel kleren aan heeft. Een kindje moet zijn warmte kwijt kunnen. Als een kindje zijn warmte niet kwijt kan, dan kan z’n temperatuur omhoog gaan. Dit kan een oorzaak zijn voor wiegendood. Zorg dus altijd dat de kamer goed wordt geventileerd en nogmaals: een veilige slaapzak!

 

 

 

* Veel mensen weten dit nog steeds niet, maar roken kan ook een oorzaak zijn voor wiegendood. Ik denk niet dat mensen dit zouden doen, maar de babykamer moet in ieder geval rookvrij zijn. Maar slaapt je kindje ook weleens in de box in de huiskamer, dan moet ook deze rookvrij zijn. Het meeroken kan al heel gevaarlijk zijn. Als de moeder tijdens de zwangerschap en daarna rookt, verhoogt dat helemaal de kans op wiegendood!

 

Dochter overleed aan wiegendood

Reageer op artikel:
Hoe verklein je de kans op wiegendood?
Sluiten