Hoe bereid je je voor op een zomer-baby?

Hoe bereid je je voor op een zomer-baby?

 

Jaaaaa, het is weer zomer! En die begint alvast goed! Althans, de weersvoorspellingen doen de zomer eer aan.

Ben jij zwanger en verwacht je jouw kindje in de komende maanden, dan hebben we nog wel wat tips voor je die van pas kunnen komen tijdens die laatste loodjes zwangerschap of de eerste periode met je baby.

 

#1 VOCHT EN VOEDING

Het kan goed warm worden in de zomer. Zodoende is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Voldoende water is belangrijk om het vocht dat je toch al vasthoudt die laatste periode goed af te laten drijven, maar ook omdat je waarschijnlijk wat meer zult zweten (met dank aan de warmte én de extra kilo’s die je met je meedraagt).

Ben je eenmaal bevallen dan ook is het heel belangrijk om voldoende te blijven drinken. Niet in de laatste plaats omdat veel water nodig om je vochtgehalte op peil te houden mocht je borstvoeding geven. Maar ook omdat je je die eerste week na de bevalling rot-zweet. Echt je zult versteld staan van de hoeveelheid vocht die uit al je poriën lijkt te stromen.

En niet alleen jij hebt met hoge temperaturen meer vocht nodig, ook je pasgeboren baby moet je in de gaten houden. Krijgt je kindje borstvoeding, dan kun je aanleggen zo vaak als je wilt en zal je kindje zo goed gehydrateerd blijven. Krijgt je kindje kunstvoeding, dan zou je eventueel af en toe net wat meer water bij de kunstvoeding kunnen doen, of af en toe een ietsiepietsie beetje water mogen geven.

 

#2 ZON

Aangevoerd door de hormonen progesteron en oestrogeen die toenemen tijdens de zwangerschap ontstaat er meer pigmentvorming. Die hormonen in combinatie met de zon kunnen ervoor zorgen dat je een zwangerschapsmasker krijgt. Ofwel: een bruine pigmentsnor of andere (ontsierende) pigmentvlekken in je gezicht. Geen zorgen, meestal trekt het vanzelf weer weg, maar mocht jij niet op dit snorretje of masker zitten te wachten, dan kun je maar beter zeer regelmatig een paar keer per dag met een hoge factor smeren. Ook kun je eventueel foliumzuur door blijven slikken, dat wil ook nog wel eens helpen in de strijd tegen een zwangerschapsmasker. Sowieso is het verstandig om de zon te mijden. Je kindje is er zowel in als buiten de buik geen groot fan van. Dus beter blijf je lekker in de schaduw zitten. Ga je toch de zon in met je kindje, zorg dan voor een parasolletjes of een zonnehoedje en smeer, smeer, smeer met een hoge factor!

 

#3 KLEDING

Zorg ervoor dat je je kindje niet te warm, maar lekker luchtig kleedt. Losse, katoenen, ‘ademende’ kleding is het beste. En vergeet je kindje geen zonnehoedje op te doen als je naar buiten gaat! Ondanks extreme hitte is het toch beter je kindje íets aan te doen dan niets. Een rompertje kan al volstaan, maar naakt of alleen in een luiertje is niet aan te raden.

 

#4 IN HUIS

Zorg ervoor dat je lekker veel lucht in huis: ramen open en eventueel een ventilator om de frisse lucht lekker door te laten stromen. Gaat je kindje slapen, zorg er dan voor dat de ventilator niet vol op hem gericht staat. Tocht (door tegenover elkaar openstaande deuren of ramen) is ook niet goed voor een kindje. Daardoor kunnen ze last krijgen van hun luchtwegen of kou vatten. Gaat je kindje slapen zet dan eventuele airconditioning uit of zet het op de laagste stand (de ideale slaaptemperatuur is tussen de 16-18 graden). Als je kindje van een airco-gekoelde ruimte naar een warme ruimte gaat wordt hij teveel blootgesteld aan temperatuurschommelingen en dat is niet goed voor hem.

 

#5 SLAPEN

Gaat je kindje slapen, kleed je baby dan als de mussen van het dak vallen niet te warm, maar ook weer niet te koud. Een lakentje met een rompertje is voldoende, of een zomerslaapzakje.

 

#6 ONDERWEG

Ga je een stukje rijden, dan is het aan te raden altijd iets van water bij je te hebben voor jou of voor je baby. Ook kan zo’n Maxi-Cosi behoorlijk verstikkend op de huid werken, waardoor je kind kan gaan zweten als een otter. Gelukkig zijn er (badstoffen en katoenen) hoezen voor Max-Cosi’s te koop, of je gebruikt een hydrofielluier, want die kunnen het lichaamsvocht van je kindje goed absorberen. En dat is wel zo prettig.

 

Dit gezegd en geschreven hebbende, wensen we jullie een heerlijke zomer toe en bovenal veel geluk met jullie heerlijke zomer-baby!

 

Wil je meer lezen over het moederschap? Dan is dit artikel wellicht ook interessant voor jou:
6 Angsten waar iedere moeder mee kampt, en hoe temper je ze?

Een bericht voor Monica Geuze en alle andere zwangere vrouwen die geen dag langer meer kunnen wachten

Reageer op artikel:
Hoe bereid je je voor op een zomer-baby?
Sluiten