Van historische zwangerschapstesten tot testen van nu

Van historische zwangerschapstesten tot testen van nu

 

Mocht je druk bezig zijn met gezinsuitbreiding, dan leef je iedere maand weer vol spanning toe naar het moment waarop je eindelijk mag testen om te zien of je grote droom uitkomt. En dat wachten is vaak killing, weten we uit ervaring.

Mocht het nou nog te vroeg zijn voor een zwangerschapstest (daarmee bedoelen we de twee weken na je ovulatie, ofwel de twee weken voor je menstruatie), dan kan je lichaam soms toch al wat tekenen geven van het feit dat er wèl iets gaande is. Let wel: sommige tekenen van onderstaand lijstje kunnen ook gewoon duiden op een aankomende menstruatie. Helaas liggen die tekenen soms dicht bij elkaar, wij zijn er ook regelmatig ingetrapt.

 

  • Je borsten kunnen (in meer of mindere mate) pijnlijk en gespannen aanvoelen.
  • Ook zijn er vrouwen die het aan hun plas kunnen ruiken, simpelweg doordat er een ander (heftiger) luchtje aanzit.
  • Of er zijn vrouwen die ineens heel heftig gaan dromen.
  • Er zijn ook vrouwen die spontaan geen zin meer hebben in een sigaret of glaasje wijn, omdat het ze ineens niet meer smaakt (een mooie speling van de natuur).
  • Weer andere vrouwen worden zo snel al misselijk of voelen zich uitgeput.
  • Sommigen hebben last van alle bovenstaande kenmerken.
  • En weer anderen voelen of merken helemaal niets, dat is ook heel normaal!

 

 

Zwangerschapstesten van nu

Denk je bij bovenstaande info ‘wat een onzin’ of ‘ik behoor tot die laatste groep want ik voel niets van dit alles’, maar je had inmiddels toch echt wel al ongesteld moeten worden’ dan is het de hoogste tijd voor een zwangerschapstest (of twee; want vaak heeft het brein nog een extra test nodig om de uitslag van zo’n stikkie te geloven).

 

Zwangerschapstesten werken eigenlijk allemaal op basis van hetzelfde principe. Een zwangerschapstest meet het HCG (Human Chorionic Gonadotropin)-hormoon in je urine. Dat is een hormoon dat al vlak na de conceptie (als de door de zaadcel bevruchte eicel zich lekker gaat innestelen in de baarmoederwand) is waar te nemen in je urine, alleen neemt dit zwangerschapshormoon sterk toe in concentratie naarmate je verder komt in de zwangerschap (en dan ook alleen de eerste paar maanden van je zwangerschap).

 

Dus men neme: wat van je urine (liefst ochtendurine want die is het meest geconcentreerd) en een zwangerschapstest. Om zeker te zijn van je zaak is het belangrijk om goed de bijsluiter te lezen zodat je exact weet hoe, wanneer, wat en op welke manier je de test moet doen. Zwangerschapstesten zijn er namelijk in verschillende merken, soorten (zo heb je de dipstick, de cassette met pipet en de midstream-test, je hebt digitale testen en testen waarbij een kleurtje, streepje of smiley in beeld komt) en prijzen, maar allen zijn ze voor 99% betrouwbaar.

 

De testen werken dus allemaal op basis van hetzelfde principe – het opsporen van het HCG-hormoon in je urine – maar niet alle testen hebben dezélfde hoeveelheid hormonen nodig om aan te tonen of iemand zwanger is. De ene test is gevoeliger dan de ander. Hoe gevoeliger de test, hoe vroeger je deze test kunt doen. Zo heb je dus ultra gevoelige testen die al zes dagen voor je eventuele menstruatie gedaan kunnen worden en testen die zelfs aan kunnen geven in welke week van de zwangerschap je zit.

 

TIPJE:

Wil je niet dat het meisje achter de kassa bij de drogist – toevallig een bekende uit de buurt – eerder dan je eigen partner weet dat jij een testje erop loslaat, dan bestaat er ruimschoots de mogelijkheid testen in alle soorten en maten online te bestellen. Deze kunnen ze ook nog eens binnen 24 uur laten bezorgen én op discrete wijze.

 

 

Bloed

De meest betrouwbare zwangerschapstest is nog altijd de bloedtest. Deze geeft 100% zekerheid en is al een week na de eisprong uit te voeren. Alleen, hiervoor moet je wel een verwijsbrief hebben van de huisarts, en die werkt hier niet altijd zomaar aan mee. Daarbij, best een minpunt, het duurt vaak een paar dagen tot een week voordat je de uitslag van het bloed hebt, want dat moet eerst naar een laboratorium, en dan is de uitslag dus eigenlijk al niet meer heel erg actueel (waarmee we eigenlijk willen zeggen dat er in die vroege beginfase ook nog wel eens iets fout kan gaan in de zwangerschap, dus dan heb je tegen de tijd dat je de uitslag hebt ontvangen nog geen 100% zekerheid op een goedlopende zwangerschap, de enige zekerheid die je hebt is dat je op het moment van testen zwanger was, of niet).

 

Zwangerschapstesten van vroeger

Voordat deze ingenieuze manieren van testen bestonden deden onze verre voorouders ook al zwangerschapstesten. Mocht je er eens eentje willen uitproberen…

* De oude Egyptenaren goten de plas van een (zwangere) vrouw op gerste- en tarwekiem. Als de gerstekorrel ontkiemde zou ze zwanger van een zoon zijn en als de tarwe ontkiemde zou ze zwanger zijn van een dochter. Deze test hebben ze in 1960 nog eens uitgevoerd en toen is gebleken dat plas van een niet zwangere de granen deed verdorren en de plas van zwangeren had in 40% van de gevallen een groeibevorderend effect op de granen…

* Een zwangerschapstest uit de 17e eeuw: men gooide een schoenveter op gloeiende kooltjes en liet de vrouw eraan ruiken. Werd ze misselijk of ging ze overgeven, dan was ze zwanger.

Genoeg geschiedenis weetjes, nu weer terug naar jou.

Is de test positief uitgeslagen? Bel dan maar snel een verloskundige(praktijk) of gynaecoloog bij je in de buurt om een afspraak te maken.

Ja, vanaf nu gaat het feest beginnen!

 

Deze moeder heeft in korte tijd wel heel wat zwangerschapstesten versleten: Vijf kinderen in vijf jaar tijd.

Zoveel kilo kom je gemiddeld aan tijdens je zwangerschap:

Reageer op artikel:
Van historische zwangerschapstesten tot testen van nu
Sluiten