Marieke
Marieke Geen categorie 19 aug 2020

Help, de innesteling lukt niet!

Help, de innesteling lukt niet!

Door Rika Luka, orthomoleculair fertility therapeut. Founder & owner bij Fit for Fertility.

Help, de innesteling lukt niet!Help, de innesteling lukt niet!

Goed om te weten

Eerst en vooral, goed om te weten: één van de dingen die je nu NIET meer in de hand hebt is de DNA kwaliteit van het embryootje. Uit verschillende bronnen blijkt dat niet innestelen voor ongeveer 70% van die DNA-kwaliteit afhangt. Hoe dat precies in elkaar zit, en wat je kan doen om dat te verbeteren leer je in mijn basisprogramma(gratis).

Maar nu, die wachtweken!

Wat je tijdens deze periode kan doen is zorgen dat:

  • …je zoveel mogelijk energie tot je beschikking hebt
  • …je baarmoeder goed doorbloed wordt.
  • …je progesteron niveau zo hoog mogelijkblijft. Lees verder!
  • …een eventueel embryootje beschermd wordten geen schade oploopt.
  1. Bescherming

Oxidatieve stress voorkomen. De grootste vijand van een embryootje is een teveel aan vrije radicalen. Vrije radicalen zijn ‘the bad guys’, en in beperkte mate horen ze bij celprocessen. Omdat vrije radicalen schade aanrichten aan cellen heeft je lichaam hierop iets bedacht: anti-oxidanten. Die anti-oxidanten krijg je – in principe – binnen via je voeding en vangen vrije radicalen af. Niks aan het handje dus. Zijn er echter teveel vrije radicalen en te weinig anti-oxidanten, dan heet dit ‘oxidatieve stress’. En da’s niet zo goed!

Oxidatieve stress wordt in de hand gewerkt door… stress. Jawel, daar hebben we ‘m. Maar ook door teveel ontstekingsbevorderende vetzuren ingebouwd in je cellen – of je baarmoederwand. Dan kan er makkelijker oxidatieve stress ontstaan en kunnen vrije radicalen het embryo beschadigen.

Oxidatieve stress kan je voorkomen door het volgende:

  • Te zorgen voor voldoende beschermende stoffen in je eetpatroon en door bepaalde supplementen in te nemen. Zie laatste paragraaf.
  • Foute vetzuren zoveel mogelijk vermijden en goede tot je te nemen (zie laatste paragraaf). Foute vetzuren = alles waar margarine inzit. Uhm, alle junkfood en ‘pakjes & zakjes’ dus. Sorry.
  • Stress beperken. Ik weet dat het moeilijk is om stress te beperken tijdens de wachtweken. Het is ook een super spannende periode! Maar er zijn wel een paar dingen die je kan doen om je stress een beetje binnen de perken te houden. Zie laatste paragraaf.

 

  1. Voldoende energie!

In de spaarstand.
Een andere grote factor die een rol speelt bij de innesteling is energie. Voor de verdere groei van het embryo en de innesteling is heel veel energie nodig! Hoe efficiënter de energiehuishouding van je lichaam, hoe beter. Er zijn een paar dingen die je kan doen om energie te ‘sparen’ zodat er meer energie kan gaan naar de groei van die kleine hupseflups.

  • Hou je voeten en lichaam warm. Door je simpelweg warm genoeg aan te kleden. Trek lekkere warme sokken aan in het koudere seizoen, neem een warm kruikje mee naar bed… Dat soort dingen.
  • Geen dierlijke yoghurt of koude voeding. De vertering hiervan kóst je lichaam juist energie. In deze periode is het belangrijk dat je je vertering stimuleert. Hoe beter je voeding verteerd wordt, hoe meer nutriënten je cellen bereiken. Dat kan je doen door warm te gaan eten en door kruiden en eventueel bepaalde supplementen te gebruiken. Zie laatste paragraaf voor tips!
  • Slaap voldoende.Zorg dat je minimum 7 uur slaap pakt, liefst 8! Ga voor 23u naar bed.
  • Wees lief voor jezelf!Doe wat kan en ga je niet schuldig voelen als je iets niet toepast! Hou de 20/80 regel aan. 80% van de tijd doe je je best en 20% laat je lekker de teugels vieren. Dat is minstens zo belangrijk!
  1. Een goede doorbloeding = een goede aanvoer van nutriënten

No stress.
Met name de haarvaatjes van je baarmoeder moeten goed doorbloed zijn, zodat ze nutriënten goed aan,- en toxines kunnen afvoeren. En ook daar komt chronische stress (= alsmaar doorgaan) weer om de hoek kijken. Die zorgt er namelijk voor dat je bloed dikker wordt, waardoor de doorbloeding verslechtert. Relaxen dus. En niet door – door – door!

Drink voldoende water.
Niet alleen zet onvoldoende drinken je lichaam in de stress-stand, je bloed is minder vloeibaar als je te weinig drinkt. Dan is het haarvaatjes verhaal van hierboven weer aan de orde. Dus voldoende drinken is belangrijk. Water is perfect, liefst warm met mineralenerin. Koffie, cola, koolzuurhoudende drankjes en andere vocht onttrekkende drankjes niet.

  1. Voldoende progesteron

Progesteron, yes please!
Progesteron heb je nodig voor de uitrijping van het baarmoederslijmvlies, zodat een eitje goed kan innestelen. Bovendien zorgt progesteron er ook voor dat, wanneer het eitje eenmaal ingenesteld is, het baarmoederslijmvlies intact blijft. Dat zegt de naam al: progesteron komt namelijk van het Latijnse pro-gestare, oftwel voort-dragen. Zouden je progesteron spiegels drastisch dalen, dan wordt het baarmoederslijmvlies, met eitje en al, afgestoten. En krijg je je menstruatie. Maar hoe komt het dat je progesteron mogelijk niet op peil blijft? Het antwoord is: teveel cortisol.

Cortisolis het “stresshormoon”. Maar eigenlijk is dat niet helemaal correct. Het is wel het hormoon van ‘actie in de taxi’. ’s Ochtends ontwaak je onder invloed van cortisol en is je spiegel het hoogst, en ’s avonds daalt ie weer. Cortisol zorgt dat je dingen kan doen. Het geeft je drive. Cortisol is helemaal oké – noodzakelijk zelfs – voor ons dagelijks functioneren. Ben je echter druk druk druk, dan gaat je lichaam de cortisol productie omhoog krikken. Er moet namelijk een tandje bij. Problematisch wordt het wanneer je cortisol-levels langdurig verhoogd blijven. Want de grondstof waaruit cortisol gemaakt wordt is… progesteron. Wat je juist hard nodig hebt om zwanger te worden. Dus ben je druk druk druk, dan krijgt de aanmaak van cortisol voorrang. Je lichaam redeneert: eerst overleven, dan voortplanten. Hoe langer de stress duurt, hoe minder progesteron er overblijft.

 

Wat je zelf kan doen – alles op een rijtje:

  1. Supplementen

De beschermende stoffenwaar we het hierboven over hadden zijn: anti-oxidanten,omega-3(als DHA!) en actieve B-vitamines(in een multi). Meer over deze nutriënten en waar je ze kan aanschaffen lees je in het basis programma.

Vitamine D.Vitamine D speelt ook een rol in het maken van correcte kopietjes van het DNA. Superbelangrijk! Veel mensen hebben vitamine D tekort. Laat je bloed checken en vraag je uitslag op! Vanaf 85nmol/l zit je goed.

Magnesium:het anti-stress mineraal bij uitstek. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium past simpelweg niet in een multi. Mijn voorkeur gaat uit naar magnesiumbysglinaat waar ook B6 en taurine in zit.

Mineralen: voeg mineralen concentraat aan je water toe. Je vindt het hier.

Wanneer start je met supplementen?
Idealiter ben je al een poosje deze beschermende stoffen/supplementen bezig. Liefst 100 dagen voor de conceptie als je natuurlijk zwanger wilt worden. Maar alle beetjes helpen, dus ook als je net een terugplaatsing hebt gehad: ga ermee aan de slag!

  1. Lifestyle

Stress beperken, hoe dan?
Hoe minder stress, hoe meer progesteron er overblijft, hoe minder oxidatieve stress & vrije radicalen én hoe beter de doorbloeding van je baarmoeder. Stress beperken dus! Hier de relax tips:

  • Zorg ervoor dat je ’s avonds je mind leegmaakt. Vermijd social media een uur voor je naar bed gaat. Ja, I know. Maar toch, echt proberen. Het werkt namelijk een hogere cortisol spiegel in stand. Sluit je dag af met ontspannende ademhalingsoefening. In het gratis basisprogrammavind je er 2. Of beter nog, ga aan de slag met fertiliteitsyoga. Vlak voor je naar bed gaat is de perfecte tijd. Het doet je cortisolspiegels dalen en je lichaam gaat meer melatonine aanmaken. Melatonine is heel belangrijk voor het embryootje!
  • Zorg voor voldoende nachtrust. En dat is echt wel minimum 7 a 8 uur slaap.
  • Plan je agenda niet volmet afspraken die móeten, maar juist met afspraken die voeden! Zoek activiteiten op die jou rust geven.
  • DE.NATUUR.IN.Echt, zo belangrijk! Trek je wandelschoenen aan en ga erop uit. Weg van de stad, het bos in of de hei op. Een boswandeling, vergeleken met een stadswandeling, laat je cortisol 12,4% meer zakken!
  • Ga niet overmatig sporten. Hoeveel overmatig is lees je hier.
  • Nogmaals, wees lief voor jezelf! Doe wat kan en ga je niet schuldig voelen als je iets niet toepast!! Hou de 20/80 regelaan: 80% van de tijd doe je je best en 20% laat je de teugels lekker vieren.
  1. Voeding en vertering.
  • Vermijd zoveel mogelijk pakjes en zakjes, chips, gefrituurde snacks en halvarine en margarines. Kies in plaats daarvan voor biologische roomboter of bio ghee(geklaarde boter, vind je in de natuurwinkel). Gebruik biologische olijfolie, koudgeperst. Eet 3 x per vette vis (makreel, sardines, haring) Vermijd kweekvis.
  • Zorg voor voldoende antioxidanten in je voeding. Upgrade je groenten en fruit intake naar 400gr per dag, zodat je meer vezels en anti-oxidanten binnenkrijgt.
  • Vermijd cafeïne houdende dranken zoals cola (light), koffie, zwarte en witte thee etc.
  • Laat de (ijs)koude ontbijtjes & maaltijden en dierlijke yoghurt voor wat ze zijn en kies liever verwarmende dingen. Voor meer verwarmende tips, lees ook dit artikel
  • Drink voldoende heet water of, beter nog, Ayurvedische tissue thee. Het stimuleert de verteringsenzym,- gal,- en maagzuurproductie. Doe in een thermoskan en drink op gedurende de dag. Tussen de maaltijden door, maar niet tijdens.
  • Voor de koudere seizoenen geldt: kleed je warm genoeg aan!

Het volledige artikel vind je hier.

Referenties
– Oxidative Stress as Cause, Consequence, or Biomarker of Altered Female Reproduction and Development in the Space Environment – Jon G. Steller,Jeffrey R. Alberts andApril E. Ronca
– Oxidative stress and its implications in female infertility – a clinician’s perspective – Ashok Agarwal , Sajal Gupta, Rakesh Sharma
– Impact of oxidative stress on female fertility Elizabeth H. Ruder, Terryl J. Hartman, and Marlene B. Goldman https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2749720/
– Omega-3 Fatty Acids and Pregnancy – Jaclyn M Coletta, MD,Stacey J Bell, DSc, RD, and Ashley S Roman, MD, MPH
– Dietary omega-3 but not omega-6 fatty acids down-regulate maternal dyslipidemia induced oxidative stress: A three generation study in rats. Ramaiyan, Bettadahalli, Talahalli.
– Eating a diet with three times the recommended daily intake of linoleic acid might be harmful in pregnancy https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190525132204.htm
– Cortisol levels and very early pregnancy loss in humans https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1533790/
– Yoga for fertility improves both female and male infertility by minimizing stress, which consecutively balances the hormones of the body with improvement in mental health; thereby increasing a couple’s ability to conceive. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3733210/
– Uit 87 studies blijkt dat yoga helpt bij zwanger worden in traject: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112941 Yoga Can Improve Assisted Reproduction Technology Outcomes in Couples With Infertility.

 

 

 

 

 

Reageer op artikel:
Help, de innesteling lukt niet!
Sluiten