Groeipijn

 

Groeipijn

 

Voordat ik kinderen had, had ik er nog nooit van gehoord, maar het bestaat echt: groeipijn.

Het kan voorkomen dat je kind al lang en breed in bed ligt en plotseling begint te klagen over pijn. Het kan zelfs zo zijn dat hij al heerlijk lag te slapen en ineens wakker schrok van een naar gevoel in zijn benen, vooral in de kuiten en scheenbenen, maar ook rondom de knieën, dijbenen en voeten. Dat kan groeipijn zijn. Die kan heel venijnig zijn, waardoor hij er hoofdpijn of buikpijn van kan krijgen en het soms zelfs zal uitschreeuwen. Vaak komt groeipijn in aanvallen en zo’n aanval kan tot vijftien minuten aanhouden. Waarom groeipijn bijna altijd in de avond of nacht voorkomt? ’s Avonds – in ruststand – worden de botten en gewrichten niet belast door beweging en dan kan er dus botgroei plaatsvinden. Vaak speelt het op wanneer je kind in een groeispurt zit. Dat kan trouwens wel een schrale troost voor hem zijn: morgen is hij misschien wel een centimeter groter! 😉

BUSKRUIT met EHBO

Oma’s tips bij groeipijn:

  • Een (kinder)paracetamol werkt vaak het beste.
  • Een zachte beenmassage helpt ook, in ieder geval totdat de paracetamol zijn werk doet (dat duurt meestal een minuut of tien), maar de aandacht en aanraking doen je kind vaak ook al goed.
  • Laat hem ondanks de pijn even bewegen of lopen. Dit stimuleert de doorbloeding en dat kan de pijn verzachten.
  • Ook een warme kruik, doek of kompres zal zorgen voor een betere doorbloeding.
  • Voldoende rust, slaap en ontspanning dragen bij aan minder groeipijn. Laat hem bijvoorbeeld een bad nemen met zout of olie die rijk is aan magnesium (te koop bij reformwinkels). Niet alleen het warme water zal hem tot rust brengen, magnesium werkt ook kalmerend en ontspannend.

 

Houdt de pijn een paar dagen aan, heeft je kind koorts, is er een zwelling te zien en zit de groeipijn altijd maar in één been, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Reageer op artikel:
Groeipijn
Sluiten