Het geslacht van je baby: feiten en fabels. Door Gender Balance coach Leonie van Noort

Het geslacht van je baby: feiten, fabels en tweelingen

 

Rondom het geslacht van de ongeboren baby gaan meer fabels rond dan over welk onderwerp dan ook. Als Gender Balance coach en expert, is dit iets wat ik graag wil ophelderen. Het voorkomt een hoop hartzeer voor jou en een hoop gezucht en gesteun van mij ☺
Komt ie!

 

Snelle zaadjes

Nog een keer: snelle zaadjes? Het idee dat het snelste zaadje de race wint, moet ik echt even rechtzetten. Om een heel lang verhaal kort te houden, doen we het even krachtig. De vagina, cervix en baarmoeder zijn niet zo vriendelijk als ze lijken. Helemaal niet zelfs! Meer dan de helft van de zaadcellen wordt in het lichaam van de vrouw omgebracht. Als de zaadcellen een nek hadden gehad, zou de lieftallige dame ze persoonlijk de nek omdraaien. Waarom? Nou, survival of the fittest. Het snelste zaadje komt hoogstwaarschijnlijk om in deze veldslag en gaat de prijs dus niet in de wacht slepen. Wie dan wel? De zaadcel die de vrouw uitkiest. Yup, dat lees je goed. De heersende gedachte is dat de man het geslacht uitkiest. Maar we weten allemaal toch dat vrouwen het sterkste geslacht zijn? (Ik ga mij straks even wassen in mannentranen).

Zou de natuur niet een stiekem plannetje bedacht hebben om de voortplanting tot een succes te maken? Uiteraard! Toen ik met mijn onderzoek begon, kwam ik erachter dat wij als moeder in spe simpel gezegd drie standen hebben: de duidelijke jongensstand, de duidelijke meisjesstand en de ‘oef deze kan twee kanten op’-stand (wat overigens meestal jongetjes worden). Wat bedoel ik met ‘stand?’ Je lichamelijke gezondheid, je conditie, de voeding die je tot je neemt, je input en output, je stresslevel en nog veel meer factoren die jouw lichaam maken tot een meisjesmachine of een jongensfabriek.

 

Nu hoor ik ze achterin roepen: ‘Ja maar! Hoe zit het dan met gemixte gezinnen? En met jongen/meisje tweelingen?’. Kom ik later op terug, eerst even dit afmaken.

Want we hadden het over snelle zaadjes. En als er snelle zaadjes zijn, zijn er ook langzame zaadjes. De snelle zaadjes zijn kleiner en zouden dus jongens zijn (lees Shettles), de grotere zaadcellen zijn zogenaamde meisjes. Dus voor een jongen zou je op de dag van de ovulatie moeten vrijen, zodat hij eerder bij het ei is en voor een meisje een paar dagen voor je eisprong zodat de jongens het loodje inmiddels gelegd hebben. Diepe, vermoeide zucht van mij. Dr. Shettles (de man achter deze mythe) heeft dit fabeltje de wereld in geholpen. En hoewel zijn hypothese al lang en breed uit de lucht is geschoten door verschillende wetenschappers blijft deze fabel hardnekkig rondwaren.

De onderzoekers hebben uit meerdere zaadlozingen van een hoop kerels zowel grote als kleine zaadcellen geplukt en onderzocht. Zowel de groten als de kleintjes waren 50-50 X of 50-50 Y! Wat Shettles namelijk niet wist, is dat alle zaadcellen een zogenaamde transitie doormaken. De grotere, trage zaadcellen zijn nieuw, vers van de pers zeg maar. Wat verklaart dat ze langer leven. Vervolgens ‘schudt’ de zaadcel het buitenste laagje af en wordt kleiner en dus sneller. En gaat eerder dood, immers hij is ouder. Dus de dag van conceptie maakt geen enkele moer uit voor het geslacht. Ik word af en toe doodmoe van de honderden vragen die ik erover krijg. Het is een fabel!

 

Waarom dit zo vervelend is? Omdat mensen het gaan proberen. Mensen die zo ontzettend graag een zoon of dochter willen en zich onbedoeld laten strikken door deze flutmethode. Want het werkt niet. En er is weer een stel bij dat verdriet heeft omdat hun wens niet uitkwam. Ja, er zijn natuurlijk altijd mensen bij wie het wel lukt, maar dat komt dan echt, zeker weten, door de ‘stand’ van de vrouw.

 

Maar die tweeling dan?

Terug naar de tweeling. De meeste tweelingen ontstaan door middel van vruchtbaarheidsbehandelingen. Bij ingrijpen door een arts. Denk aan IVF. En dan heb je sowieso iets meer kans op een zoon. Een makkelijk rekensommetje: stel dat je na een IVF-behandeling 10 gezonde embryo’s overhoudt die geschikt zijn voor een terugplaatsing. Zes daarvan zijn jongens, vier daarvan zijn meisjes. De kans dat de arts een jongen eruit plukt, is dus iets groter. Plukt hij er twee uit, dan krijg je over het algemeen of twee jongens, of een jongen en een meisje. Twee meisjes uit IVF komen vaker voor bij stellen waarvan de man matige tot ernstige vruchtbaarheidsproblemen heeft.

De natuurlijke tweelingen zijn weer een verhaal apart. Als je een eeneiige tweeling krijgt, dan zijn die van hetzelfde geslacht. Ze delen immers hetzelfde DNA. Op dit moment kijk ik puur naar de leefstijl van de vrouw. Wat at zij? Hoeveel at zij? Nam ze vitamines en mineralen? Roken de aanstaande ouders? Werkt papa-to-be met chemische stoffen? De hele waslijst komt voorbij. Zit ze op een prachtige jongensleefstijl? Gefeliciteerd! Ze zal twee jongens krijgen! Een duidelijke meidenmoeder? Kom maar door met de jurkjes en haarbandjes!

En dan nu de twee-eiige tweelingen. Ook hier zien we iets meer jongens. Het is een feit dat er meer jongens geboren worden dan meisjes. Maar! Je moet wel heel sterk op een zoon ingesteld staan om twee jongens te maken! Daarom volgen de gemixte tweelingen vrij rap. Het lichaam kiest voor een zoon, want dat kan ze biologisch gezien aan, maar twee zoons is net even teveel van het goede, dus het andere eitje wordt bevrucht met een X-zaadcel. Dit is pertinent geen toeval. Ons lichaam is echt te knap gewoon! Er is zoveel dat we niet weten, maar een ding is zeker: het geslacht van jullie kinderen is geen toeval. Zit je op een meisjes-leefstijl? Twee meiden voor jou! Meisjes tweelingen komen iets minder voor, omdat de ouders van meisjes over het agemeen iets minder vruchtbaar zijn.

 

Ik weet dat je nu denkt: ‘Maar dat is niet waar! Ik was altijd in de eerste ronde zwanger!’. N=1, trust me. Verminderde vruchtbaarheid betekent namelijk niet dat je niet direct zwanger kunt raken. Maar wel dat er voor mij duidelijke signalen zijn die de meisjesmoeders onderscheiden van de jongensmoeders.

 

En de moeders van beide seksen dan?

Ook al heb je het zelf niet in de gaten, ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat je het een en ander veranderd hebt. Zij het met een dieet, zij het door medicatie, zij het door ziekte. Ook kan het zo zijn dat een vrouw op het randje balanceert en zo een j/m tweeling verwekt. Of dat ze de ene keer een jongen verwekt en de andere keer een meisje. Er spelen veel factoren mee. Het is onmogelijk die allemaal stuk voor stuk uitgebreid uit te leggen. Maar het geslacht van jullie kinderen is geen toeval. Noch is het te danken aan je man en zijn zaadjes.  Natuurlijk hebben we hem nodig, maar het geslacht van jullie baby-to-be ligt toch echt in de handen van de vrouw.

Sorry mannen! We houden nog steeds van jullie!

 

Door Leonie van Noort

 

Leonie van Noort is moeder van een dochter* en twee zoons. Ze runt Gender Balance (www.genderbalance.nl) met als doel om vrouwen te begeleiden naar een zoon of dochter. Waar gezondheid het belangrijkst is, komen dromen ook gewoon uit.

 

Wil je meer lezen van Gendel Balance Coach en Expert Leonie? Dat kan!
Ik voel het al, het is weer een jongen.
Wat als hij dood gaat?
Wees blij dat je een kind kunt krijgen!
Ik help vrouwen een zoon of dochter krijgen.
Willen jullie weten van wie ik het allermeeste houd?

Reageer op artikel:
Het geslacht van je baby: feiten en fabels. Door Gender Balance coach Leonie van Noort
Sluiten