Gemiddelde leeftijd van moeder worden

Gemiddelde leeftijd van moeder worden

Anno 2019 worden we op een veel latere leeftijd moeder dan onze moeders destijds en dan hebben we het al helemaal niet over onze oma’s.

Tegenwoordig werken hebben vrouwen gewoon een baan en is moeder zijn of worden niet meer hun enige verdienste. Vrouwen zijn zelfstandiger en na hun studie willen ze eerst studeren en carrière maken voordat ze de grote stap zetten om aan kindjes te beginnen. Ook heeft het ermee te maken dat vrouwen op latere leeftijd de ‘ware’ tegen komen, omdat ze gewoonweg een veel te druk leven leiden met werk, vriendinnen en noem het maar op.

Top 10 draagdoek

De langste zwangerschap ooit (staat op naam van Beulah Hunter)

Ook is het nu heel gewoon om – voordat je aan de grote stap kinderen begint – nog een lange reis te maken, want dat kan straks allemaal niet meer.

Vroeger ontmoette je je partner en kwamen er ‘gewoon’ kinderen. Punt uit, geen discussie mogelijk.

In 1970 was de gemiddelde leeftijd dat vrouwen moeder werden 21 jaar. Gemiddeld hè, dat betekent dat er ook een groot aantal vrouwen ver onder de 21 jaar moeder werd.  In 2008 is dit gemiddelde al enorm gestegen, namelijk naar een gemiddelde leeftijd van 25 jaar.

En nu anno 2019 worden vrouwen gemiddeld pas voor het eerst moeder op hun 30e. De vaders worden automatisch ook steeds ouder, omdat in 70% van de gevallen de vader ouder is dan de moeder.

Of de gemiddelde leeftijd van moeder worden blijft stijgen valt nu nog niet echt te zeggen, maar vat niet te hopen. Vruchtbaarheid neemt namelijk af bij vrouwen hoe ouder ze worden, dus dan zullen veel meer stellen moeite krijgen met zwanger worden. Want zoals onze gynaecoloog Tycho schrijft in ons boek D’r op of D’r onder: wacht niet te lang, dan kun je lang wachten. Dus heb je de man van je dromen, probeer niet al te lang te wachten!

 

‘Wacht niet te lang, want dan kun je lang wachten’: babywens op latere leeftijd

Reageer op artikel:
Gemiddelde leeftijd van moeder worden
Sluiten