Redactie
Redactie Nieuws 3 jan 2019

Meer dagen geboorteverlof voor de partner!

Het gaat eindelijk de betere kant op in Nederland. Kregen partners vorige week nog (tot 2019) slechts 2 dagen geboorteverlof, met ingang van 1 januari 2019 is dat 5 dagen geworden. Jippie! De week geboorteverlof kan meteen worden opgenomen, maar dat kan ook in de eerste vier weken na de bevalling. Bijvoorbeeld als de kraamverzorger net weg is of later.

Nou is 5 dagen nog steeds geen vetpot natuurlijk en lopen we nog steeds achter op andere landen die weken tot maanden verlof aan de partner geven (in sommige landen* zelfs maanden die ook nog eens voor 80% doorbetaald worden!), maar het is in ieder geval een begin naar nog betere regelingen. Want vanaf 1 juli 2020 kunnen partners in het eerste half jaar na de geboorte van de baby vijf weken extra geboorteverlof krijgen. De verlofmogelijkheden voor partners worden zo goed uitgebreid, tot maximaal zes weken.

En dit alles dankzij Minister Koolmees, met zijn WIEG, die zorgt voor meer en langere verlofmogelijkheden voor werknemers. Wie langer vrij wil, kan het eerste half jaar maximaal vijf weken extra geboorteverlof opnemen. In die periode hebben partners recht op een uitkering ter hoogte van 70% van het loon. Adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt ook verlengd, van vier naar zes weken.

De nieuwe wet van Koolmees moet er voor zorgen dat meer en langer geboorteverlof voor partners steeds normaler wordt. En dat vinden wij een goede ontwikkeling!

 

* Wist je dat in Zweden kersverse moeders maar liefst 480 dagen (!) verlof (dat is een jaar en 3 maanden) tegen 80% procent van hun normale salaris op mogen nemen en dat ze deze dagen ook nog eens kunnen verdelen zoals zij dat willen? En daar bovenop krijgen moeders ook nog eens achttien weken verlof!

Vaders krijgen in Zweden negentig betaalde verlofdagen. Dat doet overigens geen enkel ander land Zweden na… Het doel hiervan is het versterken van de band tussen vaders en hun kind(eren) in een periode die van oudsher toch vooral op de moeder gefocust is. Goede zaak!

Reageer op artikel:
Meer dagen geboorteverlof voor de partner!
Sluiten