Redactie
Redactie Baby 3 okt 2018

Frans stel voor de rechter gedaagd om naam pasgeboren dochtertje

Frans stel voor de rechter gedaagd om naam pasgeboren dochtertje

 

Het zal je gebeuren: heb je maanden nagedacht over de mooiste naam voor je baby, is ze er eindelijk en dan gaat de rechter zich ineens met je naamkeuze bemoeien. Het overkwam een Frans stel. Zij werden de trotste ouders van een dochter, die ze de naam Liam wilden geven. Niet okay, vond een Franse openbaar aanklager.

 

Toen de trotse vader zijn dochtertje bij de gemeente had aangegeven leek alles nog koek en ei. Maar niet veel later kregen de nieuwe ouders een brief thuis van de openbaar aanklager: de naam was volgens hem niet vrouwelijk genoeg, dus de naamkeuze voor hun dochter zou verboden worden. De naam Liam voor een meisje zou genderverwarring veroorzaken en dat zou niet in het belang van het kind zijn. Het zou haar kunnen schaden in haar sociale relaties. Als ‘bewijs’ haalde de openbaar aanklager de beroemde acteur Liam Neeson en de Engelse zanger Liam Gallagher erbij. Dat zijn mannen… en daarmee zou zijn punt gemaakt zijn.

De openbaar aanklager is blijkbaar duidelijk een voorstander van klassieke Franse namen zoals Francois vs. Francine, Hubert – Hubertine. Grote kans dat hij in ieder geval geen fan zal zijn van ons lijstje met unisexnamen 🙂

Het wordt nog mooier: als de ouders niet zelf met een nieuwe naam zouden komen, zou hij de rechter vragen een naam uit te kiezen voor het meisje.

Met welke naam het kindje nu door het leven gaat, weten we helaas niet. Zodra dat bekend is, zullen we dat alsnog laten weten.

 

Hoe vrij in naamkeuze ben je eigenlijk in Nederland?

Wist je dat je in Nederland ook niet 100% vrij bent in de keuze voor de naam van je kindje? Ook in ons land heeft de ambtenaar van de burgerlijke stand het recht voornamen op de geboorteakte te weigeren indien hij of zij de naam ongepast vindt. Zo zegt artikel 4 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek 1:

“De ambtenaar van de burgerlijke stand weigert in de geboorteakte voornamen op te nemen die ongepast zijn, of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen tenzij deze tevens gebruikelijke voornamen zijn.”

Dus namen als Penis, Clitoris, Vagina, etc. zullen sowieso verboden worden. Gelukkig maar!

En namen als Terrorist of Duivel of Dienaar van God (die laatste ís ook echt in Nederland geweigerd) zullen ook niet zomaar door de ballotage heen komen. Maar gelukkig zijn we in Nederland erg ruimdenkend en zullen ze niet al te moeilijk doen over een meisjesnaam voor een jongen of een jongensnaam voor een meisje.

Mooie kindernamen waar ze in het buitenland niet over kunnen struikelen

Reageer op artikel:
Frans stel voor de rechter gedaagd om naam pasgeboren dochtertje
Sluiten