Redactie
Redactie Geen categorie 23 mrt 2019

Baby geboren met tweelingzusje in haar buik

In Colombia is een wel heel bijzonder meisje geboren. Sowieso een hele bijzondere geboorte op zich: een foetus-in-foetus geboorte.

 

Bijzonder maar niet uniek

Hoewel een foetus-in-foetus geboorte heel bijzonder is, is het niet uniek. Gek genoeg zijn de meeste soortgelijke gevallen – op een hand te tellen – in Azië voorgekomen. Wat wel uniek is, is dat met de moderne techniek nu voor het eerst dit bijzondere gegeven tijdens de zwangerschap al is gesignaleerd (aan de hand van een 3D-4D-echo bij 35 weken zwangerschap). Bij alle andere gevallen kwamen artsen er pas achter nadat de moeder was bevallen.

Het meisje, Itzamara genaamd, kwam met 37 weken zwangerschap via een keizersnede ter wereld. In eerste instantie wilden de artsen de zwangerschap zo ver mogelijk door laten lopen voor Itzamara’s gezondheid, maar toen bleek dat haar tweelingzusje hard meegroeide hebben ze toch besloten om met spoed een keizersnede te doen. De artsen wilden zo voorkomen dat Itzamara’s ingewanden niet (meer) beschadigd zouden worden.

De langste bevalling ooit

Operatie

Een dag na haar geboorte werd Itzamara geopereerd en werd haar tweelingzusje uit haar buik verwijderd. Ook een meisje, gevormd als een echt mensje, met armen en benen, maar zonder hart en hersenen. Het tweelingzusje had een eigen navelstreng, verbonden met haar zusje. Volgens de behandelend arts was Itzamara dus als het ware zwanger van haar eigen zusje. Toen de navelstreng werd losgeknipt ‘overleed’ het tweelingzusje, aangezien zij overleefde en groeide met dank aan haar zusje.

 

Itzamara

Itzamara is nu een maand oud en maakt het gelukkig hartstikke goed. Vooralsnog lijkt het erop dat haar ingewanden geen permanente schade hebben opgelopen. Gelukkig maar. De kersverse ouders zijn de schok enigszins te boven en dolgelukkig met hun mooie, bijzondere, unieke dochter.

 

Foetus-in-foetus zwangerschap

Foetus-in-foetus-tweelingen treden op als gevolg van late celdeling, wat betekent dat de tweeling niet volledig uit elkaar gaat. Een van de tweeling is via de placenta verbonden aan de moeder, terwijl de andere (kleinere) als het ware teert op zijn of haar ‘goed geconnecte’ tweelingbroertje of -zusje. Naarmate de grootste van de tweeling groeit, wordt de kleinere tweeling geabsorbeerd in de buik.

 

 

Reageer op artikel:
Baby geboren met tweelingzusje in haar buik
Sluiten