Eerste Hulp bij een ontstoken piemeltje

Een ontstoken piemeltje kan nogal vervelend zijn voor een jongetje. Zeker als hij nog niet kan aangeven waar hij pijn heeft.

 

Verstopt

Meisjes hebben vaker dan jongetjes last van een blaasontsteking, maar jongetjes kunnen op hun beurt weer last krijgen van een ontstoken piemeltje. Het gaat vaak om een ontsteking van het eikeltje, die bij kleine jongetjes nog goed verstopt zit onder een nog erg strakke voorhuid en dus niet altijd zo makkelijk te signaleren is. Bij een kind dat nog in de luiers zit, is dat sowieso lastig. Hij zal misschien ineens uit het niets huilen of jammeren of ‘au’ roepen als hij moet plassen, omdat dat een branderig gevoel zal geven. Misschien dat het topje van zijn voorhuid een beetje rood zal kleuren, dat kan ook een teken zijn. Bij dreumesen of peuters die zindelijk zijn, is het wat makkelijker. Zij kunnen aangeven dat ze pijn hebben aan hun piemeltje, al dan niet bij het plassen.

Eerste hulp bij diarree

 

Hoe ontstaat het?

Een ontstoken piemeltje kan ontstaan omdat de voorhuid nog zo nauw is en verkleefd is aan de piemel. Bij het plassen kan dan wat urine met daarin bacteriën achterblijven onder de voorhuid. Als dit gaat broeien, kunnen de bacteriën zich snel vermenigvuldigen en een ontsteking kan het gevolg zijn. Piemeltjes zijn helaas ook nog niet goed schoon te maken. Het wordt namelijk afgeraden om de voorhuid naar achter te trekken. Dit omdat de voorhuid zogezegd in de eerste jaren nog verkleefd is aan het piemeltje en dit vanzelf los zal moeten laten. Je moet het alleen tijd gunnen, en dat kan dus een aantal jaar duren (tot zeven jaar oud). Forceren door de voorhuid naar achter te trekken kun je beter niet doen. Dit kan alleen maar pijnlijk zijn of zelfs ‘schade’ aanrichten in de vorm van littekenvorming. En Senior zal het niet op prijs stellen als je het waardevolle gereedschap van Junior iets aandoet, ook al doe je het met de beste bedoelingen.

 

De rek erin

Als je kind ouder wordt en zelf interesse ontwikkelt voor zijn mini-orkest van fluit en sambaballen, komt het over het algemeen vanzelf goed met de rek van de voorhuid.

Hooikoorts: wat is het, hoe herken je het, wat kun je ertegen doen?

 

Wat te doen?

Is er sprake van een ontsteking, dan is dat wel vervelend. Meestal verdwijnt een ontsteking weer vanzelf, net zoals hij gekomen is. Soms kun je zelf een beetje helpen door je kindje bijvoorbeeld twee keer per dag vijf tot tien minute in een lauwwarm bad te zetten. Je kan daar wat eetlepels sodazout of groene zeep bij mengen, of gewoon badschuim. Dit werkt ontsmettend. Daarna wel even goed afspoelen met zuiver kraanwater, want zeep dat achterblijft op de huid kan anders gaan irriteren. Wat ook helpt is de huid na het bad insmeren met wat olie (kokosolie werkt ontsmettend). Dat houdt de huid goed soepel.

 

Een terugkerend probleem

Mocht een ontstoken piemeltje een terugkerend problem zijn, door bijvoorbeeld echt een te strakke voorhuid, dan kan overwogen worden om door middel van een tijdje smeren met cortisonecrème de voorhuid iets op te rekken. Hierdoor kunnen bacteriën in de urine minder makkelijk achterblijven. Helpt ook dat niet, dan kan eventueel besloten worden je zoontje te besnijden.

 

Tip

Tipje om te proberen een ontsteking te voorkomen: laat je zoontje als hij plast in ieder geval goed uitplassen. En dep eventueel na het plassen het piemeltje even schoon met een washandje met lauw water. Zo zal de plas minder prikken in het toch al gevoelige piemeltje.

 

Meer kwalen-tips

Meer lezen over lichamelijke kinderkwalen, (kinder)ziekten, ongelukjes of ongelukken die jouw kindje kunnen treffen? Dan is BUSKRUIT met EHBO een must have. Lees er meer over in deze link.
Of beter nog, doe de BUSKRUIT met EHBO-workshop (begeleid door gecertificeerde docenten van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO)! Meer weten? Check dan deze link.

 

 

Reageer op artikel:
Eerste Hulp bij een ontstoken piemeltje
Sluiten