Bijna iedere baby, dreumes of peuter kent een fase van eenkennigheid

Er komt een moment dat je kindje al in paniek schiet zodra je even uit zijn gezichtsveld verdwenen bent. Dat je nog geen schijnbeweging naar de keuken kunt maken om een kopje koffie voor jezelf te maken, laat staan de crèche durft te verlaten. Dat je kind het gevoel van missen gaat ervaren. En niet alleen dat. Maar ook dat hij begint te beseffen dat er bepaalde mensen zijn die voor hem zorgen (meestal vanaf een maand of 9 oud).

 

Eenkennigheid

En zo kan het gebeuren dat kinderen zich heel erg gaan focussen op juist díe mensen bij wie ze zich veilig en goed voelen. Dat is eenkennigheid. En voel je niet beledigd of een slechte ouder als die eenkennigheid niet (alleen) op jou is gericht. Met name papa is vaak de gelukkige. Maar ook de oppas, crècheleider, oma of opa zijn vaak uitverkorenen.

 

Verlatingsangst

Eenkennigheid kan doorslaan in scheidings- of verlatingsangst. Waar eenkennigheid inhoudt dat je kindje het liefst bij jou, op jou, in jou, onder jou wil zitten als je daadwerkelijk in de buurt bent, wil scheidingsangst zeggen dat je kindje in paniek raakt wanneer hij het idee heeft dat je hem gaat verlaten. Al is het voor een wc-bezoekje.

 

Geen vanzelfsprekendheid

Het is trouwens geen wet hoor dat íedere kleine een fase van eenkennigheid doormaakt. En ook is er geen pijl op te trekken welk kind er wel of niet ‘vatbaar’ voor is. Maar als je kindje wel eenkennig is of verlatingsangst heeft, kan dat nog wel eens heel lastig zijn. Niet alleen voor het kind, ook voor de mama’s. (Eerlijk is eerlijk: bij mannen werken deze tranen wat minder door op het schuldgevoel). Om het voor moeder en kind zo prettig mogelijk te maken, hebben we een paar tips opgesteld.

 

Tips

Laten wennen aan omgeving

Als je weet dat je kind een (nieuwe) omgeving (met veel prikkels) eng vindt, laat hem dan rustig wennen. Neem hem op schoot, schenk aandacht aan de leuke dingen in de ruimte, praat op rustige toon.

Opbouwen

Druk je kindje niet meteen bij iemand anders in de armen maar bouw het contact rustig op. Ga bijvoorbeeld samen naast de persoon zitten die de zorg straks gaat overnemen.

Openheid

Laat altijd weten wat je gaat doen als je weggaat.

Bereid voor

Bereid je kindje altijd voor op je vertrek: ‘Na dit puzzeltje ga ik weg’. Dus er niet stiekem tussentijd piepen.

Positief afscheid

Neem op een positieve manier afscheid: ‘Ik ga weg, dan kun jij lekker met je vriendjes spelen’.

Duidelijkheid

Wees duidelijk en vertel hem wie hem weer komt ophalen.

Vertrouwds

Geef iets vertrouwds als een knuffel of speentje mee.

Kalmte

Blijf zelf kalm en wees niet gehaast.

Geen medelijden

Toon geen medelijden (ook al gaat het door merg en been) en laat vooral niet zien dat je het er zelf ook moeilijk mee hebt.

Resoluut

Vertrek resoluut: dus hoe graag je ook wilt, niet even teruggaan voor een laatste knuffel of kusje.

Zet door

Houd je kindje niet weg van situaties die bang of verdrietig maken, hij moet ze juist doorstaan om te leren hoe hij ermee om moet gaan.

Geen schuldgevoel

Voel je niet schuldig! Je kindje moet leren afscheid te nemen en met verdriet om te gaan – ja, ja, we weten ‘t: makkelijker gezegd dan gedaan. In ieder geval geef je hem het goede voorbeeld!

 

Buskruit met Peuters

En wil je nog meer weten over allerlei dingen waar je met dreumes of peuter tegenaan kunt lopen, check dan ons boek BUSKRUIT met PEUTERS. Hier te koop!

 

Ook interessant:

50 x gratis entertainment en activiteiten voor peuters

18 x waarom het leven van een dreumes of peuter super zwaar is

 

Reageer op artikel:
Bijna iedere baby, dreumes of peuter kent een fase van eenkennigheid
Sluiten