Redactie
Redactie EHBO 30 apr 2019

Eerste Hulp bij een tekenbeet

Wat moet je doen in geval van een tekenbeet? Het is weer heerlijk weer om buiten te spelen, en dat moeten kinderen ook vooral doen. Alleen jammer van die stomme teken dat ze wel op de loer liggen en graag toeslaan. Maar goed, dat hoeft geen probleem en al helemaal geen belemmering te zijn. Als je maar weet wat je moet doen als je kindje zo’n beestje in zich heeft zitten.

 

Lekker buiten zijn

Heerlijk die vakantie, zeker in combinatie met dit mooie weer. Zo fijn dat de kinderen weer volop naar buiten kunnen. Lekker door het bos struinen, in de tuin spelen, naar het strand, door de duinen wandelen, de bergen in… Het kan allemaal weer. Maar daarmee ligt er helaas ook een klein gevaar op de loer. Klein gevaar in de vorm van een 1 tot 3 millimeter groot bruin beestje dat leeft in de vochtige omgeving van planten, bomen en grassen, met name in het voorjaar en de zomer: de teek.

 

Slokje mensenbloed

Tot zover niets schokkends. Máár, teken houden wel van een slokje mensenbloed. En naast vochtige plekjes in de natuur houden ze ook van vochtige plekjes op het menselijk lichaam. Achter de oren, onder de haren, in de oksels (riekend of niet), liezen, knieholtes en op de enkels. Het goede nieuws is dat niet alle teken gevaarlijk zijn. Sterker nog, de meeste kunnen geen kwaad. Maar jammer genoeg zitten er ook een paar tussen die een bacterie met zich meedragen die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. En een besmetting met die bacterie kan nare gevolgen hebben. Daarom vinden we het verstanding om jullie op de hoogte brengen van wat je kunt doen, mocht je zo’n kleine nietsnut op je kind (of jezelf) ontdekken.

 

Hoe om te gaan met een tekenbeet?

De lichaamscheck

Doe na een dagje in de buitenlucht altijd een grondige lichaamscheck om te kijken of er geen teken verstopt zitten. En vergis je niet, teken zijn – als ze zich nog niet hebben volgezogen met bloed – zó klein dat ze makkelijk te verwarren zijn met een moedervlekje of een ieniemienie korstje. Even zachtjes voelen (met de nadruk op ‘zachtjes’) zal duidelijkheid geven. Of kijk heel goed en aandachtig of je iets van pootjes ziet aan het mini-rondje. Dat geeft vaak de doorslag of je met een moedervlekje, korstje of een teek te maken hebt.

Niet doen!

Is het daadwerkelijk een teek, verdoof de teek dan in ieder geval nooit met alcohol of welk ander middeltje dan ook. Dat maakt de kans op besmetting met de ziekte van Lyme groter. De teek is onder invloed van alcohol namelijk eerder geneigd zijn gif in je kind uit te spugen.

Hij moet eruit, zsm

Zie je een teek, dan moet hij er zo snel mogelijk uit worden gehaald met een speciale tekentang (hier te koop) of met een pincet, het liefst nog voordat hij zich echt in je kind heeft vastgebeten. Plaats de tang of pincet zo dicht mogelijk op zijn huid en rondom de teek. Haal de teek heel voorzichtig en recht eruit. Je mag níét in het lichaam van het beestje knijpen, en controleer of het hoofdje van de teek niet is achtergebleven in de huid, want dan kan hij alsnog besmet speeksel in je kind deponeren.

Eventuele nabehandeling

Pas nadat de teek volledig is verwijderd mag je eventueel het wondje ontsmetten met wat alcohol of Sterilon.

Noteer datum

Noteer altijd de datum van de verwijdering, want ontstaat er dagen of maanden na dato een rode plek of kring die langzaam groter wordt, of treedt er griep, koorts, hoofdpijn, spierpijn, erge vermoeidheid, tintelingen in de armen of benen of gewrichtsklachten op, dan zul je naar je huisarts moeten. In dat geval is er waarschijnlijk toch sprake van een besmetting met de ziekte van Lyme.

Wanneer roep je de hulp in van je huisarts?

Als:

  • je jezelf dit klusje niet toevertrouwt.
  • het hoofdje van de teek wel is achtergebleven.
  • het erop lijkt dat de teek al 24 uur of langer aan het comazuipen is.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Tekenbeten voorkomen is natuurlijk het állerbeste. Afgezien van de wat meer rechttoe-rechtaantips, zoals op de paden blijven, niet door de bosjes struinen en wat meer gesloten kleding dragen (lange mouwen, lange broek, pet), zijn er ook middeltjes te koop, zoals Deet of Citriodiol. Wil je een wat natuurlijker alternatief, dan werken de etherische oliën in de geuren citroen, pure eucalyptus of tea tree ook prima. Daar houden teken namelijk niet van. Ook niet van knoflook trouwens. Dus wees daar niet te zuinig mee in het eten, daar schrikken ze wel van af (laten we hopen dat niet ook alle vriendjes door deze walm uit de poriën van je kind worden afgeschrikt…).

 

Deze tips leveren natuurlijk geen garantie, maar baat het niet, dan schaadt het niet. Oplettendheid en voorzichtigheid boven alles.

 

Buskruit met EHBO

Bovenstaande is slechts een klein stukje informatie uit ons boek Buskruit met EHBO, dat we in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO hebben geschreven. In dit boekje staat alles, maar dan ook echt álles beschreven dat een kinderlijfje kan treffen. Van de reguliere kinderziektes tot aan een botbreuk, van een verkoudheidje tot aan het eten van giftige planten, van insectenbeet of -steek tot verbranding. Belangrijker nog: er staat in heel eenvoudige, maar duidelijke taal in beschreven hoe je moet handelen om erger letsel te voorkomen. Een must have voor alle ouders. Koop hem dan bij KNV EHBO of bij Bol.com.

 

Wormpjes-feest

Reageer op artikel:
Eerste Hulp bij een tekenbeet
Sluiten