De eikenprocessierups

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een rups die’s zomers in sommige eikenbomen voorkomt. Vooral in de maanden mei, juni en juli. Eikenbomen waar de eikenprocessierups zich heeft genesteld, herken je aan een dicht spinsel rondom de takken en de stam van de boom. De rupsen hebben brandharen die met jouw blote oog niet te zien zijn. Contact met deze brandharen kan helaas wel klachten veroorzaken. Er hoeft niet eens rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind worden meegevoerden op de huid of in de kleding van je kind terechtkomen. Ook vallen ze in het gras, precies daar waar je kind met zijn blote benen zit te spelen. De brandharen (ongeveer 700.000 per rups – ‘Dat is meer dan ik op mijn hoofd heb,’ zullen sommigen van jullie misschien denken) dringen bij aanraking met hun weerhaakjes gemakkelijk in de huid, ogen en zelfs luchtwegen van je kind.

 

Wat zijn de klachten?

Wat er gebeurt op het moment dat die brandharen hun slag slaan, lijkt op een allergische reactie. De reactie kan van persoon tot persoon sterk verschillen. Bij iemand die vaker met de brandharen in contact komt, kan de reactie veel heftiger zijn. De huidirritatie die binnen acht uur optreedt, is rood en pijnlijk. Deze uitslag gaat samen met enorme jeuk, die tot wel twee weken kan aanhouden. Als de brandharenin de ogenvan je kind terechtkomen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot klachten bij het slikken, en ontstekingen van het slijmvlies van zijn neus, keelen luchtwegen.

 

Wat te doen?

  1. Trek de kleding van je kind waar de brandharen in zitten uit.
  2. Strip zijn huid met behulp van plakband. Plak telkens een stuk plakband op zijn huid en trek het dan weer los. Zo verwijder je de brandharen die op zijn huid zitten.
  3. Spoel zijn huid of ogen goed met lauw water.
  4. Ga niet krabben of wrijven!
  5. Bij enorme jeuk kan een zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven. Deze middeltjes zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

TIP:
Het beste is natuurlijk om je kind helemaal weg te houden bij bomen waar de eikenprocessierups zich heeft genesteld. In de zomer tref je vaak waarschuwingen aan in parken en natuurgebieden, maar blijf zelf ook altijd alert!

 

 

 

Reageer op artikel:
De eikenprocessierups
Sluiten