Marieke
Marieke Blog 8 mei 2018

Cravings en vreetbuien: onweerstaanbaar (zwangerschaps)voedsel

Cravings en vreetbuien: onweerstaanbaar (zwangerschaps)voedsel

 

Chrissy Teigen, het super grappige, bloedmooie, zichzelf vooral niet te serieus nemende Amerikaanse model, getrouwd met John Legend is volop zwanger van hun tweede kindje en deed van de week haar zwangerschaps-craving uit de doeken: kaas.

‘Ik wil een jaar weg, om kaas te maken. Ik wil alles leren wat er te leren valt aan kaas. Ik wil de melk uit een tepel persen, ik wil de stremsels kneden met mijn blote handen en ik wil een kaaswiel dat ik iedere dag kan checken om te zie hoe het mengsel zich dagelijks ontwikkelt tot een prachtige engel.’

Na een snelle snack laat ze vervolgens weten:
‘Ok. Blijkt dat ik gewoon ernstige kaas-cravings had. Ik heb ervan gegeten en nu ben ik weer helder. Sorry voor dat.’ (dat = haar eerdere bericht).

 

Veel vrouwen krijgen zodra ze zwanger zijn een onbedwingbare behoefte om te eten, te eten en nog eens te eten. Ze lijken een bodemloze maag te hebben; alles wordt naar binnen gewerkt. Zelfs eten waar ze in het prezwangerschapstijdperk nooit behoefte aan hadden of dat ze misschien zelfs niet eens lekker vonden. Of ze willen ineens alleen nog maar vanille-ijs eten of augurken, of hebben een onweerstaanbare behoefte aan groene appels, om maar eens iets te noemen. Dit fenomeen wordt ook wel cravings genoemd. Of de gekste combinaties smaken ineens als culinaire hoogstandjes (er schijnen zelfs vrouwen te zijn die de gekke behoefte hebben oneetbare dingen te willen eten, zoals klei en ijzer…).

 

Nou hoef je als je eenmaal zwanger bent echt niet voor twee te eten, dus de schuld aan je ongeboren baby geven zit er helaas niet in. Wel wordt gedacht dat ook hier weer – zoals bij zoveel zwangerschapskwalen – de hormonen de boosdoeners zijn. Een andere redden die wordt geopperd is dat je lichaam zelf de oorzaak is, dat op deze manier aangeeft waar het behoefte aan heeft. Zin in een zak friet zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat je lichaam snakt naar koolhydraten,
en als je liters water drinkt, dan kan dat betekenen dat je lichaam behoefte heeft aan een goede vochtbalans om de celaanmaak te stimuleren ten behoeve van de ontwikkeling van je kindje.

 

Mijn lichaam hunkerde bij de eerste naar drop. Kon er niet genoeg van krijgen. Gelukkig had ik een hele lage bloeddruk, dus kon het volgens de verloskundige geen kwaad.
Bij de tweede móest ik gewoon iedere dag minstens één ham-kaas-croissant eten. Waren ze bij mijn bakkertje uitverkocht (die had de lekkerste… de meest vette), reed ik er rustig een kwartier voor om naar een andere bakker; als ik mijn dagelijkse dosis maar binnen kreeg. Bij de zwangerschap van de derde gek genoeg geen cravings (op af en toe een onbedwingbare behoefte aan een Mars-ijsje na).

 

Heel benieuwd: hadden jullie cravings??? En hoe gek waren deze???

 

 

Die kilo’s die je er door die onweerstaanbare cravings gratis bij krijgt, moeten er natuurlijk ook weer af op een gegeven moment. Dát doe je zo.

 

10 x eten waarin je kind kan stikken

Reageer op artikel:
Cravings en vreetbuien: onweerstaanbaar (zwangerschaps)voedsel
Sluiten