Redactie
Redactie Baby 2 feb 2020

CHECKLIST: MUST HAVES VOOR EEN BABY, DE UITZET

CHECKLIST: MUST HAVES VOOR EEN BABY, DE UITZET

 

Als je zwanger bent krijg je op een gegeven moment van je verzekering een hele grote doos opgestuurd (in de meeste gevallen dan, afhankelijk van je verzekeringspakket; verstandig om dat van tevoren even te checken). Als je die doos hebt geopend, zul jij denken dat je meer dan de helft van de spullen echt niet nodig hebt. Laat dat nou even tegenvallen. Zo gaan bijvoorbeeld álle kraam- en maandverbanden op! Sterker nog, wees goed voorbereid en koop alvast twee pakken extra. En nee, gewoon maandverband is niet geschikt: a) door de behoorlijke bloedingen na de bevalling en b) doordat normaal maandverband (meestal met plastic erin verwerkt) niet goed bijdraagt aan snel herstel van je onderkantje. Het geeft een broei-effect en is daardoor onhygiënisch.

Je kunt het beste de zwarte verpakking Kotex Night-time maandverband kopen, die is plasticvrij en ademt. Of vraag de drogist of apotheek wat verder aanbevolen wordt. Mocht je je partner last minute naar de supermarkt sturen voor een pak maandverband, wees er dan van verzekerd dat hij het verschil weet tussen maandverband en inlegkruisjes. Hij zal niet de eerste zijn die met het verkeerde thuis komt (en met een beetje pech ook nog de string-versie… Geloof het of niet, we spreken uit ervaring).

Overweldigende doos

Maar hoe groot en overweldigend die doos er ook uitziet, met deze inhoud ben je er nog lang niet. Er zijn een heleboel checklists en uitzetlijsten beschikbaar; lijstjes die je vertellen wat je minimaal in huis moet hebben en welke zaken geregeld moeten zijn.  Wat ons betreft zijn sommige lijsten té uitgebreid en sommige lijsten té summier. Hier onze lijst met wat je niet kunt missen in die eerste weken na de bevalling. En we hebben het je extra gemakkelijk gemaakt: je hoeft alleen maar op het item te klikken en je kunt direct je keuze maken, het geselecteerde item in je winkelmandje leggen en dan wordt het ook nog eens zo bij je thuis afgeleverd. Scheelt je een hoop gedoe en tijd (mocht je het om wat voor reden dan ook niet op kunnen brengen om alle winkels af te struinen en keuzes te maken)! We hebben het winkelen eigenlijk dus als een soort van voor je gedaan. ‘Buskruit met’ als personal shopper 🙂

 

Hierbij onze lijst met benodigdheden:

  • 20 hydrofiel luiers: een super-absorberende doek. Twintig lijkt wat veel maar geloof ons, je kunt er niet genoeg van hebben. Waar gebruik je ze dan voor? Om maar wat voorbeelden te noemen: in het bedje om het hoofdje op te laten rusten, op het aankleedkussen, in de box en kinderwagen, zodat spuug- en plasplekken opgevangen worden en je niet meteen het hele laken of boxkleed hoeft te wassen. Als spuuglapje voor over je schouder, als droogdoek voor na het badderen. Ook kun je hem als inbakerdoek voor de allerkleinsten gebruiken. De doek kan als troostdoek in plaats van een knuffeldier worden gebruikt of je kunt je kindje in de kinderwagen ermee beschermen tegen de zon, mocht die net even in zijn gezicht schijnen…. En zo is een hydrofielluier al snel onmisbaar geworden in de uitzet van een baby. In alle soorten, kleuren en maten verkrijgbaar.

En ook…

  • 5 hydrofiel washandjes: handig om de baby mee te wassen, maar zeker ook om de billetjes mee te poetsen bij het verschonen van de luier, mocht je geen billendoekjes willen gebruiken in verband met allergieën. Lees hierover meer in dit artikel.
  • 2 pakken luiers maat 1: ze plassen en poepen wat af die kleine monsters.
  • Billenpoetsdoekjes
  • Sudocrem/Bepanthen: voor rode billetjes, gevoelige plooitjes, tepelkloven, etc.
  • Talkpoeder: ook onmisbaar bij rode billetjes of vochtige, geïrriteerde huidplooien (hoewel ouderwetse bakbloem of maizena precies dezelfde werking heeft).
  • Aankleedkussen: zodat je je kindje op een lekker zachte ondergrond kunt aan- en uitkleden. Soms is het zelfs handig om er 2 aan te schaffen: een voor op de slaapkamer en een voor in de woonkamer.
  • 2 x Aankleedhoes: ligt wat lekkerder dan op het plastic van het aankleedkussen. Lekker zacht en warm.
  • Hypoallergeen wasmiddel: zonder parfum en parabenen. Dat is beter voor die tere babyhuidjes.
  • Digitale thermometer: onmisbaar. Zeker omdat die eerste week regelmatig gecheckt moet worden of de temperatuur van je baby goed stabiel blijft. Maar in de jaren daarna ook nog steeds een onmisbaar item!
  • Babybadje op standaard
  • Badthermometer: omdat het heel belangrijk is dat je kindje niet in te warm, maar ook niet te koud water baddert en het in het begin nog lastig aan te voelen is wat nou de juiste temperatuur is.
  • Babyshampoobabyzeepbaby-olie, haarlotion: niets lekkerder dan een lekker, fris ruikende baby!
  • 4 x rompertje maat 50-56: er zijn ook rompertjes met een zij-opening (een omslagrompertje), dan hoef je het rompertje niet over het hoofdje te trekken. Wel zo makkelijk.
  • Wieg/ledikantje + matras: voor beide geldt: leg er een matrasje in. Wanneer je een familiewieg wilt gebruiken, let dan goed op: er zijn nieuwe regels over de veiligheid van de wieg. Er zijn te veel ongelukken gebeurd met oud materiaal, waardoor de regels met de jaren zijn verscherpt. Laat je daarover goed informeren door de kraamzorg of een babyspeciaalzaak. Bij het uitkiezen van een ledikant kun je ook kiezen voor een ‘meegroei-ledikant’ tot zes jaar. Is dit je eerste baby, dan kunnen je volgende kinderen natuurlijk ook weer gebruikmaken van het ledikantje en is een meegroei-ledikant overbodig. Koop een stevig, goed passend matras (zodat jebabyniet vast kan komen te zitten tussen de matras en de zijkant van het bedje
  • 2 molton onderleggers: voor de onoverkomelijke ongelukjes. 
  • 2 matrashoezen, ook wel hoeslakens genoemd. Altijd in tweevoud, voor als er een de was in moet.

 

Zeer belangrijk

  • 2 dekentjes/ slaapzakjes: het veiligste is om je baby in een slaapzakje te laten slapen. In een slaapzakje kan hij zich eigenlijk niet vastwoelen, komt hij niet snel bloot te liggen en is het moeilijker voor een baby om zich om te rollen. Je hebt van verschillende merken seizoenenslaapzakjes (bijvoorbeeld Puckababy), die uit verschillende, los te halen lagen bestaan: voor elk seizoen van het jaar een geschikte dikte. Belangrijk is een juiste maat te kopen; de mouwen en het gat voor het hoofd mogen niet te groot zijn,want dan kan hij in de slaapzak schieten. Er bestaan ook kleine slaapzakjes voor de pasgeboren baby’s. In ieder geval geen donzen dekbedje gebruiken de eerste twee jaar, dat is veel te warm en omdat het los zit, kunnen ze zich eronder woelen, wat de ademhaling in gevaar kan brengen. Mocht je een dekentje in combinatie met een lakentje willen gebruiken de eerste maanden, totdat hij kan omrollen, zorg dan dat het dekentje lang genoeg is, zodat je tenminste vijftien cm onder het matras kunt wegstoppen.

En verder…

  • 1 of 2 mutsjes: één is het minimum en twee is handig. Een pasgeboren baby verliest veel warmte via zijn hoofdje. Ook wanneer het 38 °C is moet je een pasgeboren baby nog een mutsje op doen, ook binnen. In ieder geval net zo lang totdat de baby heeft laten zien dat hij zelf zijn temperatuur stabiel kan houden. Dit is meestal als ze weer op het geboortegewicht zitten, in het begin vallen pasgeborenen vaak een beetje af.
  • 4 setjes kleding/pakjes: minimaal vier setjes of boxpakjes. Boxpakjes bestaan uit een geheel en voorkomen het kwijtraken van sokjes. Koop ook een lekker babypakje of babyjasje voor buiten. Was de kleding van tevoren om een allergische reactie van de huid te voorkomen.
  • 4 paar sokjes: let op een goede strakke, elastieken bovenkant of anders lange sokken, anders blijven de sokjes uitvallen. Er bestaan zelf speciale sokophouders, zodat de sokjes blijven zitten. Sokjes zijn ook te gebruiken als handschoentjes, mocht je baby zijn eigen gezichtje bekrassen door te lange nageltjes.
  • Voedingskussen: behalve dat het ondersteuning geeft tijdens het voeden, is zo’n kussen in de vorm van een worst ook al heerlijk om mee op je zij te slapen als je een dikke buik hebt, én ter bescherming van je buik tegen de knieën van je partner.
  • 1 Voedingskussenhoes: wel zo fris, die kun je af en toe de was in gooien.

We zijn er nog niet…

 

  • Kinderwagen + regenhoes: er zijn kinderwagens in alle soorten en maten en er zit er zeker een bij die bij jullie past. Kies de kinderwagen echter niet alleen uit om de kleur of het leuke model, maar houd rekening met de volgende vragen: past hij (ingeklapt) in de auto? Woon je in een bovenhuis, past hij dan door de voordeur en is hij makkelijk aan de muur op te hangen? Ben je van plan veel over onverharde paden te gaan wandelen? Is de wagen praktisch in gebruik en makkelijk wendbaar? Een kinderwagen is kostbaar, dus maak een bewuste keuze, zodat je later geen spijt krijgt van je aankoop. Koop er meteen een passende regenhoes bij. Dit behoeft in ons land geen verdere uitleg. Een parasol is ook een optie, maar naar onze ervaring niet heel gemakkelijk in gebruik (en een doek tegen de zon werkt net zo goed). Bedenk ook dat je eventuele volgende baby een ander geslacht kan hebben, voor het geval je overweegt een knalroze wagen met glitters aan te schaffen.
  • Maxi-Cosi of ander autostoeltje: een autostoeltje is wettelijk verplicht. Vraag in de winkel of de Maxi-Cosi ook op de kinderwagen kan worden gezet; bij sommige kinderwagens moet je losse opzetstukken kopen.

En dan nog…

  • Box + boxkleed
  • Wipstoel: een echte lifesaver
  • (Pitten)kruik: de kruik gebruik je in de eerste weken om het bedje van de baby lekker voor te verwarmen en eventueel om bij de baby te leggen. Je kunt kiezen voor een ouderwetse stalen kruik of een pittenkruik. Een pittenkruik is een kruik die warm wordt in de magnetron. Zo kan er nooit kokend of heet water lekken over je baby. Let op: koop voor zowel de pitten- als de stalen kruik een geschikte hoes. Zo voorkom je brandwonden door een te warme kruik. Leg de kruik nooit rechtstreeks tegen de baby aan, minimaal een (volwassen) handbreedte ertussen en de stalen kruik altijd met de dop naar beneden.
  • 2 flesjes inhoud 210 cc: koop grote flessen (inhoud 210cc). Hiervan heb je langer plezier, aangezien je baby heel snel grotere hoeveelheden gaat drinken. De verschillende speenmaten kun je er los bij kopen.
  • 2 spenen maat 1
  • 1 pak melkpoeder: voor het geval dat de borstvoeding onverhoopt niet op gang komt of voor het geval je er bewust voor kiest geen borstvoeding te geven.
  • Melkpoederverdeler: ga je de deur uit, dan kun je hier de exact benodigde hoeveelheid poeder per fles in vervoeren.
  • Zoogkompressen: dit zijn pads die je in de bh stopt om ‘lekkages’ te voorkomen. Er bestaan verschillende soorten: o.a. siliconen- en wegwerpzoogkompressen. In geval van wegwerpkompressen: wees niet bang om te veel te kopen, zeker als de stuwing op gang komt, zul je ze nodig hebben. Je wilt ze vaak kunnen vervangen voor een schoon gevoel. Koop de kompressen met een plakstrip, zodat je die oncharmante gevallen niet terugvindt waar ze niet horen. Zoogkompressen van het merk Natusan zijn iets duurder dan de gemiddelde zoogkompressen, maar ze zijn het geld dubbel en dwars waard. Heb je een feestje en wil je er zeker van zijn dat je niet doorlekt? Koop dan bijvoorbeeld Lily Padz, speciale siliconen zoogkompressen die je een hele avond lang beschermen. Deze kun je afspoelen en hergebruiken.
  • Babyfoon: het is verstandig te investeren in een goede babyfoon; in dit geval gaat de term goedkoop is duurkoop (en vice versa) maar al te zeer op. Het is prettig als je deze aankoop maar één keer hoeft te doen en je één babyfoon voor al je kinderen kunt hergebruiken. Maak zelf een keuze uit wat je belangrijk vindt, de volgende opties bestaan:– slaapmuziekjes die jij met de ontvanger kunt bedienen; handig als je met vakantie gaat, omdat je baby dan altijd het vertrouwde muziekje bij zich heeft.- terugspreekfunctie; wanneer je kindje wat ouder is en bijvoorbeeld om jou of je partner roept, dan kun je hem op afstand toespreken.- thermometer; handig wanneer je je zorgen maakt of het kamertje op de juiste temperatuur is (de slaapkamer hoort rond de 16 °C te zijn).- lampje / nachtverlichting.- camera; als je het fijn vindt om je baby te kunnen zien vanuit je eigen slaapkamer – met als valkuil dat je de hele tijd naar de camera kijkt en daarmee niet je kostbare rust pakt.- verschillende bereikmogelijkheden, van honderd meter tot drie kilometer, hoewel dat bereik in grote, dichtbebouwde steden vaak toch te wensen over laat.- er bestaan babyfoons met meerdere units, zodat je eventueel meerdere kinderen tegelijkertijd in de gaten kunt houden.- tot slot bestaan er babyfoons en apps die je kunt linken met je eigen mobiele telefoon: maakt je baby geluid, dan word je gebeld en kun je horen of je baby huilt of dat hij juist een feestje bouwt.
  • Luiertas: zorg voor een speciale (luier)tas. Je tas moet in ieder geval groot genoeg zijn om billendoekjes, luiers, melk, fles, extra kleertjes, hydrofielluiers, etcetera in te kunnen vervoeren als je de deur uit gaat met je baby. Een luiertas is vooral handig omdat de binnenkant van plastic is gemaakt en een lekkende fles of poederbakje daarom weinig schade aan zal richten.
  • Desinfecterende zeepmet een pasgeboren baby kun je hygiëne niet serieus genoeg nemen, dus naar schatting zul je een soort van smetvrees ontwikkelen en minstens tien keer per dag je handen wassen. En komt er bezoek, dan is het echt niet raar te vragen of ook zij eerst goed hun handen willen wassen. Je wilt natuurlijk niet dat je baby waar dan ook mee besmet wordt.
  • Handcrème: een logisch gevolg van bovenstaande…
  • Fopspeen in de kleinste maat
  • Vitamine D en K: als aanvulling op de moedermelk heeft je baby iedere dag vitamine D en K nodig. Check het aantal druppels bij de kraamhulp, want dit advies kan jaarlijks veranderen. Deze druppels kun je met een plastic lepeltje geven of voorzichtig op het speentje druppelen.
  • Nagelschaartje en nagelvijltje: omdat die kleine nageltjes loeihard groeien (bijna jaloersmakend voor volwassen vrouwen). Ze kunnen zichzelf er alleen wel lelijk mee beschadigen. Daarom is een manicure op z’n tijd geen overbodige luxe.

 

Shop-ze!  

 

Reageer op artikel:
CHECKLIST: MUST HAVES VOOR EEN BABY, DE UITZET
Sluiten