Deze brief kregen wij en mochten we – met haar toestemming – plaatsen

 

Roken tijdens zwangerschap
Deze brief kregen wij en mochten we – met haar toestemming – plaatsen

Beste dames van Buskruit met Muisjes,

Ik heb een vraag die ik alleen aan jullie durf te stellen, want ik voel me er enorm rot over en ik krijg van mijn omgeving al genoeg commentaar.

Ik ben in verwachting van mijn eerste kindje. Voordat ik zwanger raakte rookte ik anderhalf pakje per dag. Toen ik net wist dat ik zwanger was, vroeg mijn vriend me om nu echt te stoppen. Ik heb het ook echt geprobeerd, maar het lukt me gewoon niet.

Ik rook nu echt wel een stuk minder, maar helemaal stoppen is gewoon veel te lastig. Ik denk dat ik nu per dag zo’n tien sigaretten rook. Kennen jullie andere vrouwen die tijdens hun zwangerschap door zijn blijven roken? Ik maak me natuurlijk nu al zorgen dat er straks door mij iets mis zou zijn met het kindje.

Ik heb bij de verloskundige gelogen over het feit dat ik nog steeds rook.

Ik ben nu 33 weken en weet dat het slecht is, maar ik krijg veel stress van helemaal niet roken.

Laatst sprak iemand mij op straat aan over het roken en zwanger zijn, daar werd ik naderhand ontzettend verdrietig van. Ik zou een slechte moeder zijn en geen kind verdienen.

Denken jullie er ook zo over?

Lees ook:

Als je rookt kun je beter wel borstvoeding geven

Zwanger en een glaasje wijn

NB:

*Roken én meeroken heeft beide invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw. Een vrouw die rookt heeft ongeveer 30% minder kans op een zwangerschap dan een vrouw die niet rookt. Maar dat is nog niet alles. Ook roken tijdens de (prille) zwangerschap kan heel schadelijk zijn.

*Natuurlijk kun je – wanneer jullie zwanger proberen te worden – gewoon af en toe een glaasje wijn, biertje of cocktail, of wat je dan ook lekker vindt nemen, gelukkig wel. Maar – zoals met alles – overdrijf het niet, want het te vaak drinken van overmatig alcohol kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Ook schijnt de kans op een miskraam iets groter te zijn als de vrouw voor de bevruchting regelmatig te veel alcohol drinkt, en dat wil je natuurlijk al helemaal voorkomen.

 

 

Reageer op artikel:
Deze brief kregen wij en mochten we – met haar toestemming – plaatsen
Sluiten