Breath holding spell

Breath holding spell

Nooit vergeet ik het moment dat onze dochter – van een maand of acht – op de trap aan het spelen was tijdens een wintersportvakantie. Omdat we daar voor een familiebijeenkomst waren, hadden we een oppasmeisje meegenomen.
Wij waren aan het ontbijten en ineens loopt de oppas in paniek de ontbijtzaal binnen met onze dochter die levenloos leek.
Ik blokkeerde en deed gek genoeg niks. Mijn lieve (stief)moeder stond op, pakte mijn dochter en rende naar buiten (waar het min 5 was). Dochterlief kwam meteen bij (voor zover ze weg was). Ik stond er een beetje naast en enorm te shaken van de schrik. Ze leek ineens weer helmaal oké.

Het enorme geluk dat we hadden op dat moment,  was dat er datzelfde weekend een artsencongres in dat hotel plaatsvond. Dus er stonden meteen allemaal artsen bij. De belangrijkste vraag van deze artsen -waar mij oppas door de enorme schrik geen antwoord op kon geven- was: “viel ze zomaar flauw of was er een aanleiding?”.  Want was het zomaar, dan was er misschien iets waar we ons zorgen om moesten gaan maken, maar was er een aanleiding zoals stoten of schrikken, dan konden ze het waarschijnlijk wel plaatsen. Gelukkig kon de lieve oppas na een tijdje vertellen dat onze dochter haar hoofdje had gestoten en dat ze zo hard moest huilen dat ze eigenlijk een soort van stopte met ademen: het breath holding spell.

Het is helaas niet bij deze ene keer gebleven en haar broertjes en zusjes hebben dit ook allemaal gehad, totdat ze een jaar of 2 waren. Je schrikt je helemaal het apen-laseres, maar het is gelukkig iets waar je je niet heel erg druk over hoeft te maken.

Voor alle ouders die dit herkennen, de volgende informatie uit het boek :Buskruit met EHBO

Ademnood (of breath‑holding spell)

Ademnood heeft niet altijd alleen maar een blokkade in de luchtpijp als oorzaak. Het kan ook komen doordat je kind bijvoorbeeld zo hard moet huilen dat hij rood aanloopt en zijn adem inhoudt in plaats van uit te ademen. Hierdoor kan hij blauw aanlopen en zelfs flauwvallen. Tijdens zo’n aanval kan je kind verstijven, maar ook slap worden. Wanneer hij buiten bewustzijn raakt, zal hij zijn adem niet meer kunnen inhouden en gaat dan dus ook weer ademen. Binnen enkele seconden is zijn bewustzijn dan ook weer terug. Zo’n aanval noem je een breathholding spell. Dit is een onschuldige aandoeningdie vaak voorkomt bij kinderen van 6 maanden tot 5 jaar. Het gebeurt meestal op momenten dat kinderen boos of gefrustreerd zijn. Tijdens zo’n aanval is het belangrijk om kalm te blijven, rustig tegen je kind te praten en in ieder geval niet te gaan schreeuwen. Ook is het van belang om alert te blijven en te zorgen dat je kind zich niet kan bezeren. Je kunt hem bijvoorbeeld op zijn zij leggen. Probeer er na afloop met je kind over te praten (als hij oud genoeg is, natuurlijk). Bij boosheid of frustratie kun je – afhankelijk van het kind – proberen of je hem kunt aanleren om deze gevoelens op een andere manier te uiten. Koop bijvoorbeeld een kinderboksbal of laat je kind even heel hard schreeuwen. Misschien prettig om te weten als ouder: deze aanvallen hebben gelukkig geen invloed op de ontwikkeling van je kind. Dat is dan toch weer fijn.

Lees ook:

Gestikt in ijsblokje


 

Reageer op artikel:
Breath holding spell
Sluiten