Borstvoeding is niet voor iedereen weggelegd

Borstvoeding is niet voor iedereen weggelegd. Als het om de één of andere reden niet lukt, voel je dan niet schuldig of gedwongen om verantwoording af te leggen aan de buitenwereld. Totaal niet nodig, dan geef je lekker de fles.

Wil je borstvoeding gaan geven en de kans van slagen vergroten? Hier onze tips:

1. Probeer je baby na de geboorte zo snel mogelijk aan de borst te leggen

Hoewel er nog nauwelijks iets uit je borsten komt, is het toch een belangrijk moment: baby’s worden geboren met een zuigreflex en hiermee brengen ze de melkproductie bij de moeder op gang. Vraag wel of de verpleegster of kraamhulp je helpt bij het aanleggen, want een tepelkloof zit er zo in.

2. Probeer je baby in de eerste paar dagen zoveel mogelijk aan te leggen

Het is heel normaal als er nog niet zoveel uit komt, maar iedere zuigbeweging die je baby maakt is een aansporing voor de melktoevoer.

3. In de eerste week een beetje extra kolven is heel erg goed voor de melktoevoer

De melk die je eventueel overhoudt kun je invriezen. Hier zul je later nog blij mee zijn. Mocht je baby in de eerste week meer afvallen dan officieel is toegestaan, dan zou je hem met deze melk kunnen ‘bijvoeden’

4. Leer je baby vast wennen aan een fles

Als hij ook uit een flesje kan drinken, dan kan je partner of iemand anders hem ook af en toe voeden als jij een keer lekker wilt slapen. Het is wel verstandig dat jij de voeding die je dan zou overslaan wel kolft, anders kan de borstproductie teruglopen.

5. Twee of drie dagen na de bevalling zul je last krijgen van stuwing

Soms enorm pijnlijk, maar het zal maximaal een paar dagen duren. Probeer je borsten goed leeg te laten drinken door je baby en masseer de harde, pijnlijke stukken. Een (gekneusd) blad witte kool in je beha geeft wat verkoeling voor je borsten. Je zou ook een beetje kunnen kolven (niet teveel, want je wilt ook geen overproductie).

6. Voorkom kloven aan je tepel door de baby goed aan te leggen

Heb je al een kloof, geef die borst wat rust en laat hem alleen uit de goede borst drinken. Kolf de borst met de kloof wel regelmatig.

7. Sommige moeders krijgen borstontsteking, enorm pijnlijk en alles behalve prettig in je kraamtijd

Zorg dat je baby je borsten altijd goed leegdrinkt, lukt dit niet, help dan een handje door te kolven. Zorg voor een goed zittende beha, te strakke bh’s doen je borsten geen goed. Neem voldoende rust, hierdoor bouw je een betere weerstand op en is de kans op een borstontsteking kleiner. Heb je koorts, neem dan contact op met je huisarts!

Reageer op artikel:
Borstvoeding is niet voor iedereen weggelegd
Sluiten