Billen afvegen

Billen afvegen

Nooit gedacht dat we ooit een stukje zouden schrijven over ‘billen afvegen’. Zindelijk worden à la, dat is en blijft een hot topic onder moeders, een mijlpaal voor zowel moeder als kind. Want zeg nou zelf, hoe lekker is het als je op pad kunt met je kleine zonder dat je gealarmeerd door snuivende neuzen om je heen erachter komt dat er weer een poepluier verschoond moet worden, waar je dan ook bent (en helaas niet altijd op de gemakkelijkste verschoonplekken). Dat je op pad kunt zonder na te hoeven denken over luiers, luierdoekjes en extra setje kleren voor het geval het luiergootje niet goed zijn werk heeft gedaan. Heerlijk!

Maar zindelijk worden gaat helaas niet één-op-één gepaard met het zelf kunnen afvegen van de billen. Die schone taak is in eerste instantie nog voor de ouders of verzorgers weggelegd. En dat is helemaal niet erg, want zeker de echte kleintjes zijn daar nog niet zo behendig in. Voor een drolletje van keutelformaat worden hele rollen wc-papier in de wc gepropt. Of ze willen zo diep vegen en met zo veel kracht én met een net te dun gevouwen papiertje en dan zit zo een vinger onder de poep. En met een beetje pech niet alleen die ene vinger. Of ze krijgen hun billen niet helemaal schoon, waar je pas achter komt als het naar poep begint te ruiken, met een grote remspoor in het onderbroekje als souvenir en bewijs (en dat zijn behoorlijk hardnekkige vlekken).

Wat dit alles betreft is het dus niet eens zo onwenselijk om het billen afvegen zo lang mogelijk aan een volwassene over te laten. Maar, er komt een moment dat ze het wel zelf zullen móeten kunnen. Namelijk wanneer ze naar groep 1 gaan, als ze 4 worden. Want de juf heeft uiteraard meer te doen dan 30 paar billetjes per dag af te vegen.
Dus het mag misschien wat raar overkomen, maar je zult ons dankbaar zijn; we hebben een lesje ‘billen afvegen’ uitgewerkt die jij samen met je kindje kunt oefenen, mocht het zover zijn. Teken het desnoods uit en hang het stappenplan op de wc-deur.

· Te beginnen met papier opvouwen: zo’n velletje of 8; je wilt geen vieze poepvingers riskeren (bezuinigen op het aantal velletjes is níet de moeite van het overwegen waard, geloof ons).
· Beetje bukken.
· Van onder naar boven vegen: richting de rug dus (de andere kant op kan bij meisjes infecties veroorzaken).
· Papiertje nog een keer opvouwen is nog wat te veel gevraagd, dat opvouwen kan weer voor viezigheid zorgen, dus: papiertje meteen maar in de wc gooien.
· Nieuw papiertje pakken en opvouwen.
· Stap 2 t/m 5 herhalen, net zo lang totdat de billen helemaal schoon zijn.
· Doortrekken!!!
· Handen wassen…
· … En klaar is (smeer)Kees

Misschien voor alle zekerheid nog een laatste keuring door jou of je partner, et voilà. Een kind kan de was doen… zonder remsporen wel te verstaan.

Reageer op artikel:
Billen afvegen
Sluiten