Marieke
Marieke Wist je dat... 10 mei 2018

Bijzondere baby-reflexen

Bijzondere baby-reflexen

Wist je dat baby’s ongeveer 70 reflexen hebben? Hele primitieve reflexen.

Zo zal je iniemie-baby bijvoorbeeld als je hem rechtop vasthoudt en zijn voetjes een oppervlakte laat aanraken met zijn beentjes stapbewegingen maken. Hoewel hij zeer zeker nog niet kan lopen vlak na de geboorte, wordt hij wel geboren met de kénnis van hoe hij straks zal moeten lopen.

Vreemde (eerste) woordjes van dreumesen en peuters

En ongetwijfeld zie jij je kleine baby ook regelmatig in de box, zijn wipstoeltje, in bedje of waar dan ook heftige schrikbewegingen maken. Dat heet het Moro-schrikreflex. Het is de natuurlijke reactie van een baby op het harde geluid of een gevoel van vallen. Dat gevoel laat een kind zijn armen op en neer gooien, zijn knieën samentrekken en vervolgens zijn vuisten wijd openen voordat hij weer naar zijn oorspronkelijke positie gaat.

Nog eentje… Baby’s gebruiken hun tastzin om hun wereld te verkennen. Aangezien de meest gevoelige tastzenuwenen in en rondom de mond zitten, stoppen ze alles in hun.

De laatste dan. Een universiteit in Israël heeft uitgevonden dat wanneer een moeder en een pasgeboren baby elkaar in de ogen aankijken beide hartslagen binnen een aantal seconden tegelijk gaan lopen. Dat is extra bijzonder als je je bedenkt dat de hartslag van een baby bij de geboorte ongeveer rond de 180 slagen per minuut ligt, dat zakt naar 140 slagen per minuut binnen een uur na de geboorte, en de hartslag van volwassen rond de 80 slagen per minuut ligt. Overigens, een bonus-weetje: rond 1 jaar oud daalt het aantal hartslagen per minuut naar 115 slagen per minuut.

 

Ook leuk om te lezen wellicht: Manieren om geld te besparen op babyspullen.

Reageer op artikel:
Bijzondere baby-reflexen
Sluiten