Bevallen op vrijdag de dertiende?

Bevallen op vrijdag de dertiende?

Heb je het idee dat je kindje vandaag wordt geboren? Probeer de weeën dan een beetje in te houden, want vandaag is het vrijdag de dertiende, volgens veel mensen een ongeluksdag!

 

In de afgelopen 20 jaar blijken per dag in Nederland 525 kinderen geboren te worden. Dit is dus een gemiddelde, want in september ligt dit aantal flink hoger dan in december.

Vandaag is het vrijdag de dertiende. Volgens de statistieken zin er ongeveer 200.000 mensen op vrijdag de dertiende geboren. Ben je een beetje bijgelovig, dan is dit geen dag om een gokje te wagen, het vliegtuig in te stappen en al helemaal niet om te bevallen. Hier een aantal weetjes over vrijdag de dertiende:

 

Ieder jaar is er minstens één vrijdag de dertiende. Maximaal komt deze combinatie drie keer op een jaar voor.

Vrijdag de dertiende is bijzonder omdat het de combinatie is van een ‘nefast’ getal en een ‘nefaste’ dag in de week.

Waarom dertien precies een ongeluksgetal is, is niet helemaal duidelijk. Het is een oneven priemgetal en het komt na twaalf, dat net bekend staat als een heel harmonisch getal. De toevoeging van één bij twaalf lijkt die harmonie te verstoren.

 

Paraskevidekatriafobie’: een ziekte waar mensen ziekelijk bang zijn voor  vrijdag de dertiende

Vrijdag de dertiende is ook slecht voor de economie. In de Verenigde Staten gaan opvallend veel mensen niet werken, worden zakelijke transacties uitgesteld en is het opvallend minder druk in warenhuizen.  Veel mensen durven geen belangrijke beslissingen te nemen, zoals het kopen van een huis, een duur kledingstuk of die dag te gaan reizen.

Er bestaan zelfs spreekwoorden die over vrijdag de dertiende gaan:

Hij is er nummer dertien: men ziet er hem liever niet dan wel.
Zo gaan er dertien in een dozijn: gezegd van alledaagse, onbeduidende personen of zaken. Een zaak van weinig betekenis.
Twaalf ambachten, dertien ongelukken: van alles proberen, maar nergens in slagen.

 

Ben je toch op vrijdag de dertiende bevallen, voel je dan extra bijzonder en voor jou zal deze dag nooit meer als ongeluksdag worden gezien!

Reageer op artikel:
Bevallen op vrijdag de dertiende?
Sluiten