Baby in stuit later een dwarsligger?

Baby in stuit later een dwarsligger?

 

De meest fijne ligging van je baby voor de bevalling is met het hoofdje naar beneden. Helaas liggen kinderen soms ook in een stuit. Bij een stuitligging liggen de billen (stuit) of voeten beneden. Voor de bevalling brengt de stuitligging extra risico’s met zich mee.

Na de 36e week van je zwangerschap is de kans dat je baby zelf nog draait heel klein. De stuitligging is de meest voorkomende liggingsafwijking.

Lees ook: stuitbevalling

DE BEVALLING VAN SOPHIE

Nou zijn er ook verschillende manieren van een stuitligging: een volkomen en een onvolkomen stuitligging. Bij een onvolkomen stuitligging liggen de benen gestrekt omhoog naast het lichaam, hierdoor komt de stuit echt beneden te liggen. Bij een volkomen stuitligging liggen de benen het laagst en de voetjes tegen de billen.

Het is ook mogelijk dat je baby in een half onvolkomen stuitligging ligt. Dit betekent dat één been omhoog ligt en de ander naar beneden. Bij een voetligging liggen de benen gestrekt naar beneden waardoor de voeten het laagst liggen.

Er wordt weleens gezegd dat baby’s die in stuit of dwars liggen, later ook lastige kinderen zouden worden: dwarsliggers. Gelukkig is dit maar een fabeltje en heeft de ligging niks met het karakter te maken.

Reageer op artikel:
Baby in stuit later een dwarsligger?
Sluiten