Redactie
Redactie Baby 14 mei 2019

Reageren op slechts 50% van baby’s gehuil creëert al goede hechting en band

Of je moederhart het aankan is een tweede, maar uit onderzoek is iets geruststellends gebleken. Als ouders in slechts 50% van de gevallen goed reageren op het gehuil van hun kindje is dat voldoende voor een gezonde hechting.

 

Goede hechting, gevoel van veiligheid

Onderzoek in het verleden stelde dat vaders en moeders zo snel mogelijk op hun huilende baby moesten reageren om ‘veilige hechting’ te bewerkstelligen. Recent onderzoek zegt iets anders. Een onderzoeksteam, van Lehigh University in Bethlehem (Pennsylvania, USA) zegt dat het niet van belang is hoe snel een van de ouders reageert op hun baby. Belangrijker is op welke wijze gereageerd wordt.

 

Goede hechting is cruciaal

Een goede hechting is van cruciaal belang voor de emotionele en sociale ontwikkeling van een kind. Goede hechting wil zeggen dat een kind zich veilig en getroost voelt bij de primaire verzorger (de ouders).

Voorheen werd ervan uitgegaan dat het moment van reageren het belangrijkste is bij het creëren van een goede hechting. Het huidige onderzoek toont echt aan dat niet het moment van reageren van belang is, maar dat de manier van reageren op huilen vele malen effectiever is om de mate van hechting te voorspellen. Hoe goed een ouder reageert is dus belangrijker dan hoe snel een ouder reageert, zo stellen ze.

 

Het onderzoek

80 moeders met baby’s werden in het onderzoek betrokken. ‘Wat we ontdekten was dat wat er echt toe doet niet zozeer het moment van troosten is. Wat er echt toe doet, is uiteindelijk dat de ouder de klus klaart, dus dat het ze lukt de baby te troosten en stil te krijgen. – zowel wanneer een baby moet verbinden als wanneer een baby moet verkennen?’ Het is dus van belang dat je oprecht troost, oprecht verbinding maakt met je kind, hem of haar lekker borst op borst vasthoudt, net zo lang totdat de baby weer gekalmeerd is. Of dat nou na 10 minuten laten huilen is, maakt niet uit. je hoeft ook niet non-stop te troosten met lichamelijk contact. Als je maar wel bij je kindje blijft en andere troosttechnieken toepast (praten, luisteren) en gewoon bij hem of haar bent totdat hij of zij weer kalm is.

 

Je hoeft niet perfect te zijn, goed genoeg is voldoende

Dr. Woodhouse, leider van het onderzoek: ‘Je hoeft het niet 100% te doen – je moet het ongeveer de helft van de tijd GOED doen. Baby’s zijn erg vergevingsgezind en het is nooit te laat’.  ‘Blijf proberen. Je hoeft niet perfect te zijn, je moet gewoon goed genoeg zijn.’

 

In lijn hiermee, ook interessant:

Onderzoek wijst uit dat je kind in slaap laten huilen geen kwaad kan

6 manieren van baby-huilen ‘vertaald’ voor kersverse ouders

Mijn kindje was een huilbaby’… de wanhoop die je als moeder voelt

Reageer op artikel:
Reageren op slechts 50% van baby’s gehuil creëert al goede hechting en band
Sluiten