Redactie
Redactie Geen categorie 28 jan 2019

Baby Blues

Baby Blues

Zo rond de vierde dag na de bevalling kun je je ineens een beetje labiel voelen. In tranen uitbarsten omdat je partner een sok naast de wasmand heeft laten vallen is niet raar, hoewel je partner daar vast anders over denkt. Of je plenkt een traantje omdat je bezoek 5 minuten langer is gebleven dan je had gewild of je huilt juist krokodillentranen van geluk. Geen zorgen, deze tranen worden eigenlijk voornamelijk veroorzaakt doordat je hormoonpeil ineens in noodvaart naar beneden zakt, en natuurlijk door wat slaapgebrek. En vergeet niet, je hebt nogal wat meegemaakt deze laatste dagen, soms kijk je in de spiegel en besef je dan pas dat er ineens een hele nieuwe verantwoordelijkheid op je rust. Het beste advies dat we je kunnen geven is dat je je tranen vooral lekker moet laten stromen. Vecht er niet tegen. Een potje huilen lucht vaak enorm op. Laat je lekker verwennen door je partner en mocht er bezoek voor vandaag gepland staan en heb je echt het idee het even niet aan te kunnen, dan verzet je dat bezoek toch gewoon even? Daar zal iedereen alleen maar begrip voor hebben.

Geboortekadootjes: de tops en flops

En als je nou al uitgebreid ingelicht bent over deze kraamtranen, ook wel baby blues genaamd, maar er valt werkelijk geen traan uit te persen, ook geen probleem hoor. Ook dan is er niets mis met je. Dan behoor je gewoon tot de groep kraamvrouwen die tranenloos door de kraamtijd gaan, ook wel zo rustig.

Ben je nou langere tijd labiel, heb je het idee dat het neerslachtige gevoel aanhoudt en blijven de tranen vloeien, dan nog ben je geen uitzondering. Kersverse moeders denken vaak dat ze op een roze wolk moeten leven, dat ze de hele dag het ultieme geluk moeten ervaren en schamen zich er vaak voor als zij het niet (altijd) zo ervaren. Troost je met de gedachte dat er veel vrouwen zijn die hetzelfde gevoel hebben. Je moet niet vergeten dat de moeheid je op een gegeven moment echt parten gaat spelen – ook bij je partner – en meestal zorgt de moeheid ook voor een iets minder roze bril. Over het algemeen komt met wat meer slaap die roze of natuurlijke bril ook weer terug.

Meike vertelt over haar postnatale depressie

Tegelijkertijd adviseren we je gevoelens en gedachten te delen. Met je partner, een familielid, de kraamhulp, een vriendin of de huisarts. Zij kennen je en kunnen je van advies voorzien en samen met jou bekijken hoe je wel weer happy in je vel komt te zitten.

 

Reageer op artikel:
Baby Blues
Sluiten