Redactie
Redactie Nieuws 12 apr 2019

Eerste baby met 3 biologische ouders geboren

In Griekenland is het eerste kindje geboren dat zich de trotse zoon mag noemen van niet twee, maar drie biologische ouders. 

 

MST

Het jongetje is ontstaan uit het zaad van de vader en de eicellen van twee verschillende vrouwen. Omdat de vrouw van de man een genetische stofwisselingsziekte heeft en deze zou overdragen aan een kindje is deze nieuwe vorm van IVF toegepast.

Bij deze nieuwe vorm van ivf, Maternal Spindle Transfer, wordt een deel van het DNA van de eicel van een vrouw die een genetische stofwisselingsziekte overdraagt, vervangen door DNA van de eicel van een tweede vrouw. Het betreft ‘mitochondriale ziekten’. Deze ziekte zorgt ervoor dat het lichaam voedsel niet goed in energie kan omzetten, met grote gevolgen voor kinderen. De helft van de kinderen met deze ziekte wordt namelijk niet ouder dan 10 jaar. Door MST kan een kind ter wereld gebracht worden zonder deze erfelijke genetische belasting.

35% van de vrouwen kampt ermee na zwangerschap, maar niemand praat erover

Gezond jongetje

Het jongetje is gezond en wel geboren en weegt 3 kilo. Mochten jullie je afvragen wie van de moeders het grootste gedeelte van het DNA doorgeeft aan het jongetje: de draagmoeder. De donormoeder is ‘goed voor’ 0,2% van het DNA.

 

Meerdere volgen

De ouders van het jongetje zijn de eerste die op deze wijze een gezonde zoon op de wereld zetten, maar er zullen er sowieso nog 8 volgen op korte termijn. Er zijn 25 vrouwen die meedoen aan het onderzoek. Bij 8 van deze vrouwen zal al op korte termijn een embryo teruggeplaatst worden.

 

Zo vaak klopt de Chinese geslachtskalender

Reageer op artikel:
Eerste baby met 3 biologische ouders geboren
Sluiten