Redactie
Redactie Nieuws 10 dec 2019

Arme kinderen doen het slechter op school

Vandaag is te lezen op www.nu.nl dat uit onderzoek is gebleken dat kinderen die in armoede leven vaak minder goed presteren op school dan kinderen waarbij van geldproblemen geen sprake is.

 

Armoede in Nederland

We beseffen ons vaak niet dat er ook in Nederland vaker sprake is van armoede dan dat wij denken of hoe het op ons overkomt. Schrik niet: volgens onderzoek gaat het om gemiddeld twee kinderen per klas.

Kinderen die veel in dezelfde (kapotte) kleren lopen, geen sinterklaaskadootjes krijgen, niet mee kunnen op schoolreisjes, niet kunnen trakteren, laat staan een feestje geven en ga zo maar door.

Kringgesprekken te pijnlijk

Volgens dit artikel ervaren de leraren en leraressen een naar gevoel bij de zogenaamde kringgesprekken. Kinderen die in armoede leven, vinden het moeilijk om mee te praten in de kring. Omdat zij zich schamen. Omdat zij nooit wat leuks hebben gedaan in het weekend. Terwijl de andere kinderen ronduit vertellen over hun uitje naar de bioscoop of het pretpark. Kinderen die in armoede leven zeggen dan maar liever niks en proberen zich onzichtbaar te maken. Veel leraren willen daarom een einde maken aan de zogenaamde kringgesprekken, om deze gevoelens bij kinderen te voorkomen. Het gaat om ouders met een inkomen dat net boven de bijstandsnorm ligt.

Armoede is ook van invloed op emotionele ontwikkeling

Armoede heeft niet alleen invloed op de schoolprestaties bij kinderen. Het schijnt ook van invloed te zijn op hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De kinderen kunnen niet ‘meepraten’ en ‘meedoen’ met de andere kinderen. Waar vroeger op straat werd gevoetbald, leven we nu natuurlijk meer in een wereld met iPads, telefoons, playstations en andere dingen die allemaal geld kosten. Ook worden jonge kinderen zich veel eerder al bewust van mode en willen ze er allemaal uitzien als de bekende mensen waar ze om de haverklap mee geconfronteerd worden.

 

Lees ook:

Geldbesparende weetjes

Eerste kind kost het meeste geld

BRON: www.nu.nl

 

 

Reageer op artikel:
Arme kinderen doen het slechter op school
Sluiten