Nina
Nina Geen categorie 10 jan 2018

Alles over HUILBABY’S

Alles over HUILBABY’s

 

 

Iedere baby huilt, dat is de normaalste zaak van de wereld. Maar er zijn ook baby’s die veel meer huilen dan normaal en er is een groep wat een ‘huilbaby’ wordt genoemd.

Wanneer spreek je van een huilbaby? Wanneer je baby minimaal 3 weken, 3 dagen per week, 3 uur per dag huilt. Ongeveer2,5 % van de baby’s die in Nederland worden geboren voldoen aan het beeld ‘huilbaby’.

Soms is er bij de baby al snel een oorzaak te vinden, een lichamelijk iets wat door de bevalling zou kunnen zijn ontstaan of bijvoorbeeld een voedselallergie. Helaas wordt in veel gevallen de oorzaak niet gevonden.

 

Er wordt beweerd dat er een verband zou zijn tussen vrouwen die tijdens hun zwangerschap last hebben van stress, paniekaanvallen of werkdruk en het krijgen van een huilbaby. Probeer daarom tijdens de zwangerschap stress zoveel mogelijk te vermijden.

 

 

Huilbaby’s stellen zowel ouders als artsen voor problemen. Artsen kunnen lang niet altijd een te behandelen oorzaak vinden zoals voedselallergie of een lichamelijk euvel. Als zo’n oorzaak niet is aan te wijzen en te behandelen, kan het aanhoudend huilen ouders tot wanhoop drijven en bij hen gedrag uitlokken dat huilen eerder bevordert dan vermindert. Of erger: in sommige situaties leidt de oplopende stress over het huilen tot kindermishandeling.

Wat te doen bij een huilbaby?

Zoek tijdig hulp, want een huilbaby is niet zomaar iets. Als ouder kun je totaal wanhopig raken en sommige ouders zien het soms echt niet meer zitten. Het is juist van belang voor een huilbaby dat ze in een rustige en prettige omgeving zijn en geen stress voelen. Als de ouders gestresst zijn, zal de baby nog meer gaan huilen, wat weer doorwerkt op de ouders. Een soort vicieuze cirkel waar je zonder hulp niet uitkomt.

Vraag ook hulp van vrienden en familie. Zij kunnen het heus wel opbrengen om jullie baby af en toe op te vangen zodat jullie even op adem kunnen komen.

Raadpleeg het consultatiebureau en/of de huisarts en ga zeker niet zelf dokteren en schud NOOIT, maar dan ook NOOIT je baby door elkaar uit wanhoop!

Houd in je achterhoofd dat dit ooit overgaat en dat er meerdere mensen in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten!

Veel sterkte!

Reageer op artikel:
Alles over HUILBABY’S
Sluiten