Redactie
Redactie Gastblogger 4 feb 2020

5 x ongevraagd advies over flesvoeding (door Leonie Walvis)

Waarom ik het zo belangrijk vind om zelfs ongevraagd advies te geven? Als jonge (aanstaande) moeder kom je ineens voor enorm veel keuzes te staan. Natuurlijk neem je weloverwogen beslissingen die het beste bij jou en je kindje passen, maar dan moet je wél weten wat je keuzeopties zijn.

 

Keuze

Iedereen weet dat je kunt kiezen tussen borstvoeding of kunstvoeding geven. (Kies je voor borstvoeding? Als je goed geïnformeerd bent van tevoren, is de kans van slagen vele malen groter! Lees dan ook mijn 5x ongevraagd advies over borstvoeding!) Maar dat je zowel borst- als kunstvoeding op een heleboel verschillende manieren uit de fles kan geven, is minder bekend. Als je niet weet dat het ook anders kan dan op de verpakking staat, kun je hier ook niet voor kiezen. (En als je dat wel weet, en toch de verpakking volgt, ook je goed recht. Jouw kind, jouw beslissing.) Maar daarom dus mijn ongevraagd advies. Om in elk geval goed geïnformeerd beslissingen te kunnen nemen.

Ongevraagd advies ter overdenking:

1. DOE AAN PACED BOTTLE FEEDING.

In het Nederlands ‘therapeutisch voeden’ genoemd. Kijk hiervoor filmpjes online waarin het stap voor stap uitgelegd wordt. In het kort houdt het in: Gebruik een flesspeen met een klein gaatje. Houdt de baby rechtop en de fles juist horizontaal. De baby hapt zelf aan de speen, als de speen het bovenlipje kietelt. Dit is de manier van voeden met een fles die het meest natuurlijk is omdat het de situatie aan de borst nabootst. De baby heeft bij ‘paced bottle feeding’ controle over de melkstroom en de hoeveelheid die hij binnen krijgt. De signalen die zijn vullende maagje naar zijn hersenen sturen, zullen op tijd aangeven te stoppen met drinken. Heel anders dan wanneer hij liggend op zijn rug de melkstroom van een omgekeerde fles weg moet klokken.

 

2. VOED OP VERZOEK, NIET OP DE KLOK.

Je baby kan geen klokkijken. Je hebt zelf ook niet altijd precies op dezelfde tijd precies evenveel honger. Daarnaast hebben baby’s ook meestal (nog) niet een vast slaapritme. Een baby die 2 uur na een voeding hongerig wakker wordt, nog een uur rekken omdat de klok zegt dat het nog geen tijd is voor voeding, is een drama voor de baby maar ook voor jezelf. Voed op verzoek van je baby door zijn hongersignalen te leren herkennen (sabbel of zuigbewegingen, draaien met hoofd, handjes bewegen). Vertrouw er op dat je baby neemt wat hij nodig heeft. Heb je toch behoefte om het te controleren? Kijk dan vooral of hij de luiers goed vol plast. Heb je toch behoefte aan tijdschema’s? Kijk dan vooral nog even naar punt 4.

 

3. RESPECTEER DE NATUURLIJKE MAAGINHOUD VAN JE BABY.

Een babymaagje is echt heel erg klein. Bij geboorte is de maaginhoud maar rond de 6 milliliter! Dit loopt op naar ongeveer 40 ml na een dag of tien, 60 ml na een maand, geleidelijk toenemend naar 100 ml na 6 maanden en 150 ml na een jaar. Dit zijn natuurlijk gemiddelden en er zijn altijd uitzonderingen, maar voor de natuurlijke maaginhoud geldt eigenlijk een heel mensenleven lang de vuistregel. Je maag is ongeveer zo groot als je vuist en babyvuistjes zijn vaak nog niet half zo groot als de volle flessen die ze krijgen. Een baby van een maand oud een fles van 165 ml geven, staat gelijk aan een volwassene een 1,5 literpak melk in één keer op laten drinken…

 

4. VOED VAKER EN KLEINERE HOEVEELHEDEN DAN VERPAKKINGEN AANGEVEN.

Een gemiddelde baby van drie maanden oud, is tussen de 5 en 6 kg zwaar. Op de kunstvoedingsverpakking staat dat een baby tussen de 5 en 6 kg, vijf flessen van 200 ml per 24u mag. Dit zijn flessen die ruim 2 keer zoveel melk bevatten als zijn maagje van nature (zonder eerdere oprekking) is. Daarnaast is maar vijf keer per 24uur iets drinken voor een mens echt heel weinig. Houd van jezelf eens bij hoe vaak je iets nuttigt. Een slokje water, kopje thee, een stuk fruit of ander tussendoortje. Grote kans dat je op acht of meer momenten uitkomt. En jij hoeft er niet meer van te groeien. Geef je baby in plaats van vijf keer 200ml, liever tien flessen van 100 ml per 24 uur. Dit is beter voor de bloedsuikerspiegel, voor de maag, voor het natuurlijke verzadigingsgevoel van je baby. (Heel fijn om ook op latere leeftijd een natuurlijke rem te hebben op hoe vol je je maag stopt!!!)

 

5. VERDIEP JE ALVAST IN BIJVOEDING.

Je zou het nu misschien nog niet zeggen, maar die eerste vier maanden vliegen voorbij. En dan kom je voor de keuze te staan: starten met groente en fruit, of toch wachten tot zes maanden? Prakjes vers en zelfgemaakt of uit potjes lepelen of zelf stukken eten laten ontdekken volgens de Kleintjes- of Rapleymethode? Een keuze die je moet maken vóór je kindje vier maanden oud is, dus dan kun je maar beter al eerder goed geïnformeerd zijn. Mijn advies: Wacht sowieso tot zes maanden in verband met de darmrijping van je kindje. Lijkt het alsof je baby er toch eerder aan toe is omdat het ‘je eten uit je mond kijkt’ en ‘alles in zijn mond stopt’, bedenk dan dat je hem ook niet achter het stuur in je auto zet omdat hij zoveel interesse heeft in je autosleutels. Overweeg dan ook zeker om hem zelf het eten te laten ontdekken volgens de Kleintjes- of Rapleymethode. Laat daarmee de regie van het eten heel natuurlijk bij je kindje. Net zoals bij paced bottle feeding of het drinken uit de borst! Baby knows best!

Sla al mijn adviezen in de wind, of doe er wel iets mee. Jouw keuze. Maar dan wel een goed geïnformeerde keuze.

Reageer op artikel:
5 x ongevraagd advies over flesvoeding (door Leonie Walvis)
Sluiten