Redactie
Redactie Baby 30 jan 2019

Voor welke achternaam voor je kindje zou jij kiezen?

Als alles doorgaat – de Tweede Kamer is in ieder geval voor – wordt het over aanzienlijke tijd mogelijk om kinderen de naam van zowel de vader als de moeder te geven; een dubbele achternaam dus.

De regering komt dit jaar met een wetsvoorstel om ouders de kans te geven hun kind een dubbele achternaam te geven, een combinatie van de achternaam van zowel de vader als de moeder. Het merendeel van de Tweede Kamer stemde voor, maar er zijn natuurlijk ook nog wat tegenstanders, en een van de redenen waarom zij  tegen zijn is het feit dat de ambtelijke capaciteit in Nederland hiervoor te beperkt is en dat het best wat onduidelijkheid kan creëren.

 

De huidige situatie

Zoals het nu in Nederland is vastgelegd, is dat een kind dat binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen een man of vrouw automatisch de achternaam van de vader krijgt. Dat is ook nog steeds het meest gangbare. Dit ondanks het feit dat sinds 1998 wel gewoon de mogelijkheid bestaat een kind de achternaam van de moeder te geven, hoewel dit nog niet officieel in het naamrecht is opgenomen. Tegen het zere been van de VN trouwens, want zij vinden hoe het nu in Nederland geregeld is maar ouderwets, in strijd met het gelijkheidsbeginsel en een vorm van vrouwendiscriminatie.

Maar daar gaat dus verandering in komen; het Nederlands naamsrecht zal gemoderniseerd worden. Daarmee lopen we achter op Spanje (daar is het al eeuwenlang gebruikelijk dat kinderen sowieso de achternaam van zowel paps als mams krijgen), België, Frankrijk en Duitsland.

Maar dan de volgende kwestie

Een misschien wat domme, praktische vraag, maar jullie hebben daar vast en zeker een antwoord op: hoe gaat dat dan uiteindelijk bij de volgende generatie(s), vragen we ons af? Stel: Pietje, zoon van Jan Jansen en Marietje de Wit krijgt de naam Piet Jansen-de Wit.

Als Pietje dan gaat trouwen met bijv. Klazina Cornelissen-Vladimirus, welke achternaam krijgt dan hun kind? Krijgt die er vier? Jansen-deWit-Cornelissen-Vladimirus? Of worden dan alsnog alleen de achternamen van de grootvaders gebruikt? Of juist van de grootmoeders? Of mag je dan kiezen? En wat nou als je als stel kind nr. 1 de achternaam van vader geeft en kind nr. 2 de achternaam van moeder (zo heeft ieder wat wils)?

Wordt het dan geen chaos tot en met in het achternamen-gebeuren?

 

In Frankrijk gaat het namen-geven ook niet altijd over rozen: Frans stel voor de rechter gedaagd om naam dochtertje

Wanneer lijk je op je moeder en wanneer op je vader?

Reageer op artikel:
Voor welke achternaam voor je kindje zou jij kiezen?
Sluiten