Redactie
Redactie Blog 12 mei 2018

A-typische zwangerschapskwaaltjes

A-typische zwangerschapskwaaltjes

 

We kennen allemaal de welbekende zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid, pukkeltjes (of juist een prachtige, stralende huid met een prachtige, volle haardos… maar dat mag geen kwaal heten), restless legs, brandend maagzuur, en wat je allemaal tegen deze kwaaltjes kunt doen. Maar er zijn ook een paar ondergeschoven kwaaltjes waarvan wij vinden dat ze toch ook wat aandacht verdienen. Om jou te helpen natuurlijk, want we vertellen er ook meteen bij wat je ertegen kunt doen.

18 manieren om een relaxte moeder te worden

Een aversie tegen geurtjes
Door het toenemende hormoon oestrogeen wordt je reuk versterkt, en dit kan tijdens de zwangerschap behoorlijk de spuigaten uitlopen. Er zijn vrouwen die álle geurtjes ineens te dominant vinden, die voorheen koffiesnuivers waren maar nu onpasselijk worden van koffielucht, die in een allervroegst stadium kunnen ruiken of iets aan het bederven is, die moeten kokhalzen tijdens het tandenpoetsen, etc.
Het is de neus in optima forma (en dan hebben we het dus niet over het formaat). Er zijn zelfs vrouwen die hier al last van hebben als ze nog niet eens zeker weten of ze zwanger zijn. In elk geval is het iets wat voornamelijk het eerste trimester behoorlijk aanwezig kan zijn. Om de ellende van geuren in te dammen kun je het volgende doen:
• Probeer te koken met relatief geurloze ingrediënten of met ingrediënten waarvan je de geur wel kunt verdragen. Je kunt natuurlijk ook gewoon je partner aan het werk zetten met de ramen open. Kan hij alvast oefenen met koken voor tijdens en na de kraamweek: win‑win, dus. Of, en dat is een win-win-win voor jou én je partner, alleen niet direct voor je portemonnee en ook niet altijd even gezond: je haalt wat kant-en-klaars of je laat eten thuis bezorgen.
• Was met een hypoallergeen wasmiddel, dit bevat namelijk ook geen geurstoffen.
• Gebruik een geurvrije deodorant. Ook je partner zou dat kunnen proberen als zijn lichaamsodeur je echt tegenstaat. Als zijn kansen op seks daarmee groter worden, wil hij best meewerken.
• Lucht je huis lekker veel door. Zet, als het even kan de ramen tegen elkaar open, zodat eventuele geurtjes geneutraliseerd worden. Tenzij je in de buurt van vers-bemestte weilanden woont. Dat houd je je ramen beter dicht.
• En probeer ‘stinkerds’ om je heen een beetje op afstand te houden: kattenbakken, hondendrollen, vuilniszakken… Misschien kan iemand anders zich daar deze weken wat vaker over ontfermen.

Zwangerschapsincontinentie: een (veel te) veel voorkomende kwaal

De moody couch potato
Heb je alleen maar zin om thuis te cocoonen? Gordijnen dicht, theetje erbij, sokken aan en met een deken op de bank een filmpje kijken? De hormonen die volop aan het werk zijn in jouw lichaam, zorgen er van nature voor dat je nu graag een rustige en veilige omgeving opzoekt. Het kan ook zijn dat je emotioneel bent of opvliegerig. Dat is dan weer die broedzilla in jou. Wisselende stemmingen zijn heel normaal (en hormonaal), hoewel jij je er misschien niet eens zozeer van bewust bent. Jouw omgeving, daarentegen, zal het niet ontgaan…

Zwangerschapsincontinentie: een (veel te) veel voorkomende kwaal

Vreetbuien
Veel vrouwen krijgen zodra ze zwanger zijn een onbedwingbare
behoefte om te eten, te eten en nog eens te eten. Ze lijken een bodemloze maag te hebben; alles wordt naar binnen gewerkt. Zelfs eten waar ze in het pre-zwangerschapstijdperk nooit behoefte aan hadden of dat ze misschien zelfs niet eens lekker vonden. Of ze willen ineens alleen nog maar vanille-ijs eten of augurken, of hebben een onweerstaanbare behoefte aan groene appels, om maar eens iets te noemen. Of de gekste combinaties smaken ineens als culinaire hoogstandjes. Er schijnen zelfs vrouwen te zijn die oneetbare dingen willen eten, zoals klei en ijzer.
Nou hoef je als je eenmaal zwanger bent echt niet voor twee te eten, dus de schuld aan je ongeboren baby geven zit er helaas niet in. Wel wordt gedacht dat ook hier weer de hormonen de boosdoeners zijn. Of je lichaam zelf, dat op deze manier aangeeft waar het behoefte aan heeft. Hoe dan ook, alles wat je er nu aan eet, wil je er uiteindelijk ook weer af hebben. Je hoeft niet voor twee te eten, dus je hoeft ook niet aan alles toe te geven. En als je dat dan toch doet, probeer dan wat gezondere snacks te eten en blijf variëren (crackers, groente, fruit of noten). En eet liever meerdere kleine porties per dag, dan drie keer per dag een grote maaltijd.

 

Interesse in meer tips? Lees dan ook:
10 x eten waarin je kind kan stikken.
Hoe haal je de avondfles eruit?
 

Reageer op artikel:
A-typische zwangerschapskwaaltjes
Sluiten