7x handigheidjes

Natuurlijk is niets belangrijker dan quality time met je kind, maar helaas hebben we daar niet altijd tijd voor. Zeker wanneer jullie gezin uit meer dan één kind bestaat. Soms heb je aan twee handen gewoonweg niet genoeg!

Vriendinnen moeten wel eens lachen om mijn ‘gekke’ gewoontes met mijn kinderen, maar na mijn uitleg zweren óók zij erbij. Hier een aantal tips waar je nog veel aan zult hebben.

 1. Drinkt je baby al uit een fles?

  Leer hem dan zo snel mogelijk aan om zelf zijn flesje te kunnen vasthouden. Sommige baby’s grijpen zelf al naar de fles met hun handen en anderen moet je een beetje sturen. Leg ze in de box of in de wipper met een opgerolde hydrofielluier onder de fles en huppakee. Perfect om hem ’s ochtends in z’n bedje zelf te laten drinken (en jij nog even je ogen een paar minuten dicht kan doen), wanneer je in de file staat (en jij onmogelijk hem achter het stuur een flesje kunt geven en hij het uitbrult van de honger) of gewoon wanneer jij staat te koken, je gebeld wordt, je peuter moet afvegen, de deurbel gaat en je even niet alles tegelijk kunt!

 2. Een goed gevulde luiertas is een life saver

  Zorg dat deze voorzien is van genoeg food and beverage. Afhankelijk van de leeftijd van je kind natuurlijk, moet je hierbij denken aan genoeg melkpoeder, altijd een flesje (plat) water, knijpfruit, koekjes, rozijntjes, enzovoort. Zijn flesje thuis met heet water vullen werkt ook vaak goed, dan is het water tegen de tijd dat je hem nodig hebt wel goed genoeg afgekoeld, maar wel nog lekker warm. Of je neemt een klein thermoskannetje mee.

 3. Probeer vanaf het begin de geluiden in huis niet (teveel) aan te passen aan de baby

  Went hij nu al aan de deurbel, de stofzuiger of kindergeluiden, dan zal hij er straks ook niet zo snel wakker van worden!

 4. Sluit maar twee drukknopjes van de romper na het verschonen van de luier

  Bij het lezen van deze tip zul je vast je wenkbrauwen even fronzen… Maar een vriendin met drie hele jonge kinderen wees me erop dat je bij het verschonen van een luier net zo goed maar twee van de drie drukknoopjes aan de onderkant van de romper dicht hoeft te doen. Je sluit het linker- en het rechterdrukknoopje, met hetzelfde effect! Is het je eerste baby en heb je zeeën van tijd, dan kun je natuurlijk ook prima het middelste knoopje dichtdoen. Als je er vier hebt – zoals ik – dan is dit écht een fijne tip.

 5. Heeft je baby een speen als hij slaapt en moet je er ’s nachts om de haverklap uit?

  Koop meerdere speentjes die hij – wanneer hij een aantal maanden oud is – zelf kan pakken en in zijn mond kan stoppen. Ook vallen spenen vaak tussen de spijlen van een bed. Ik heb er met een hydrofielluier voor gezorgd dat de speentjes niet door de spijlen kunnen vallen (let wel op dat je dit veilig doet en de baby nooit in gevaar kan komen). Wil je weten of het echt werkt? Stop bij het slapen gaan het bijvoorbeeld groene speentje in zijn mond en kijk in de ochtend of hij een ander speentje in zijn mond heeft. Ik durf de weddenschap met je aan te gaan!

 6. Valt je baby in slaap met een slaapliedje van de babyfoon of een ander leuk apparaat?

  Wissel het af en toe af met een ander slaapliedje, net als de (reserve)knuffel, slaapzak en andere rituelen. Er is niks zo vervelend als je halve babykamer mee te moeten zeulen als je een keertje ergens anders wilt overnachten.

 7. Geef je baby af en toe een afgekoelde maaltijd

  Het klinkt misschien niet zo gezellig, maar je zult soms niet in de gelegenheid zijn om z’n voeding op te warmen. Heerlijk als je kind ook koude of lauwe voeding accepteert!

Reageer op artikel:
7x handigheidjes
Sluiten