50 x gratis entertainment en activiteiten voor peuters

Heb je ook zo’n behoefte aan ideeën voor entertainment en activiteiten voor jouw kleine? Soms zijn er namelijk van die dagen waarop je echt even niet meer weet hoe je ze kunt bezighouden. 

Tuurlijk, als je wat geld wilt uitgeven, zijn er genoeg mogelijkheden: de dierentuin, de bioscoop, een indoor speeltuin, een pretpark. Maar waarom zou je geld uitgeven als er in en rondom huis ook genoeg te beleven valt, gratis en voor niets?

Het kan alleen voorkomen dat je de inspiratie even niet meer hebt. Of gewoon in bent voor wat verandering. En daarom hebben wij een lijst samengesteld met 50 kids-activiteiten om dreumesen en peuters lekker mee bezig te kunnen houden.

21 x Als baby’s hardop zouden denken…

50 x entertainment

Spelend leren

 1. Ga samen vuil (plastic) van de straat of het strand opruimen. Dragen ze meteen ook een steentje bij aan het milieu en dan voelen ze zich ook reuze-belangrijk.
 2. Maak een lekkere boswandeling en ga samen op zoek naar mooie blaadjes, grote takken, eikeltjes, beestjes. Er is in het bos zo veel te beleven!
 3. Plant samen bloemetjes in de tuin, of leg een stukje moestuin aan. Zo leren ze wat biologie en leren ze over de natuur. Zeker als ze zien hoe dat wat gepland is groeit en bloeit.
 4. Een verkleedpartijtje (desnoods mogen ze jouw kleding aan) is niet alleen leuk, maar pedagogisch ook heel verantwoord. Goed voor de sociale vaardigheden.
 5. Zet een parcourtje uit met een balspelletje, een hinkelspelletje, een bouw- of stapelspelletje. Goed voor de motoriek.
 6. Laat ze een mooie tekening maken speciaal voor iemand die ze lief vinden en doe de tekening samen op de post. Zo leren ze sociale vaardigheden.
 7. Klein als ze zijn, kun je ze al een heitje voor een karweitje laten doen. Keukendeurtjes laten poetsen, stofzuigen… vinden ze fantastisch, en het scheelt jou ook weer een beetje werk.
 8. Ga samen boodschappen doen in de supermarkt en laat je kind de spulletjes van je boodschappenlijstje verzamelen. Zo leren ze wat wat is en wat er allemaal in de supermarkt te krijgen is.
 9. Lees samen een boekje. Hierbij een Top 10 met de leukste leesboeken voor peuters en dreumesen.
 10. Verzin zelf een verhaaltje (in plaats van een boekje voorlezen). Zie hier waar je dan op moet letten, want het is niet zo makkelijk om zomaar een goed verhaal te verzinnen (maar wel extra leuk en leerzaam!).

In huis

 1. Speel verstoppertje in huis. En als ze dan alleen met hun hoofd achter de jassen verstopt zitten en de rest van het lijfje gewoon zichtbaar is, wel doen of dat ze onvindbaar zijn hè?
 2. Party-time! Muziek aan en lekker dansen met elkaar.
 3. Film-marathon! Met natuurlijk popcorn erbij en wat lekkers te drinken. Creëer een lekkere zithoek en doe eventueel de gordijnen dicht. Net een echt bios.
 4. Een puzzeltje maken verveelt nooit.
 5. Doe een mama-make over. Laat je kind je make-up doen, je kleding bepalen… alleen als je verder geen andere plannen hebt voor de dag of als je geen bezoek verwacht natuurlijk 😉
 6. Doe het raadspelletje ‘Zie jij wat ik teken’? Jij maakt een tekening van een voorwerp, iets of iemand en je kind moet raden wie of wat jij aan het tekenen bent.

Waarom ik van 0 naar 1 kind heftiger vond dan van 1 naar 2 (of meer) kinderen

Buiten

 1. Zet de sproeier aan en laat ze lekker door de sproeier heen rennen.
 2. Waterballonnen-gevecht!
 3. Doe tikkertje.
 4. Ga op beestjes-jacht.
 5. Maak een heksensoepje: een grote pan vullen met wat water, die kunnen ze zelf aanvullen met takjes, zand en blaadjes uit de tuin. Pollepel erbij, roeren maar en zo ontstaat er een mooi heksensoepje.
 6. Leen een hond van de buren, familie of vrienden en ga lekker de hond uitlaten.

In de buurt

 1. Naar het park in de buurt: mensen kijken, hondjes kijken, eendjes voeren, het park-speeltuintje in, wandelen.
 2. Maak een uitje van de plaatselijke bibliotheek. Boekjes uitzoeken om samen thuis te lezen, vinden ze fantastisch.
 3. Ga een stukje fietsen.
 4. Ga bloemen plukken en maak samen een mooi boeketje.
 5. Maak een ketting van madeliefjes.
 6. Ga naar een tuincentrum in de buurt, er is daar altijd van alles te zien. Beesten zoals vissen (in alle kleuren, soorten en maten), konijnen, hamsters, cavia’s. Bloemen, planten, de allermooiste kerstversiering als het die tijd van het jaar is, etc.
 7. Ga op bezoek bij opa en oma, een vriend of vriendin. Verandering van omgeving doet altijd goed.

 

Creatief

 1. Maak een mooie tekening, maar gebruik eens iets anders dan potloden of stiften. Zoals bijvoorbeeld krijt of waterverf, een tekening met mooie stickertjes, etc.
 2. Of laat ze vingerverven.
 3. Kleien?
 4. Print kleurplaten uit vanaf het web en laat ze die lekker inkleuren.
 5. Maak kastanje-poppetjes.
 6. Maak brooddeegpoppetjes.
 7. Wees creatief met lege wc-rollen. Je kunt er de mooiste bouwwerken of poppetjes mee maken.
 8. Bouw een fort. Je hebt alleen maar wat stoelen nodig, een groot laken, eventueel wat handdoeken en kussen om lekker zacht op de zitten. Plezier gegarandeerd.
 9. Neem een grote verhuisdoos, of haal wat dozen bij de supermarkt. Tover deze om tot een huis voor je kleine, of een auto… kunnen ze uren zoet mee zijn.
 10. Maak je eigen instrument. Van bijvoorbeeld een lege keukenrol of wc-rol en wat rijst. Of maak een drumstel van oude potten en dozen.
 11. Maak je eigen pijl en boog of zwaard (van takken en touw).
 12. Maak een mooie ketting of armband van macaroni en touw. Ze kunnen de macaroni-elleboogjes ook nog een mooi kleurtje geven met stiften of (water)verf.
 13. Vouw vliegtuigjes van papier en laat ze een hun eigen vliegtuigje versieren.
 14. Heb je een oud t-shirt? Laat ze deze dan mooi versieren of bekleuren (met stift, textielverf, etc).
 15. Maak een pop van een (oude) sok of washand. Vul deze met rijst of spliterwten, sluit ‘m af met touw, en laat het gezichtje tekenen door je kind.

 

Snacks & Bites

 1. Maak zelf limonade van water en vruchtjes.
 2. Maak zelf waterijsjes van limonade. Ook lekker met kleine stukjes vruchten erin.
 3. Ga picknicken. Waarom aan tafel eten als je ook lekker buiten (of binnen, net zo leuk) op een kleedje kunt zitten?
 4. Organiseer een tea-party. Een kopje kinderthee (met veel melk en wat honing) erbij, hartige sandwiches, lekkere koekjes. Om het echt te maken de mooiste kopjes, bordjes en servetjes erbij.
 5. Zorg altijd voor wat cake-mix in huis, taart-mix of ingrediënten voor zandkoekjes. En als het even kan wat heerlijke, eetbare versiering. Sowieso een hit.
 6. Blinddoek je kind en geef ze hapjes van verschillende soorten eten te eten. Dan kunnen ze raden wat ze eten.

 

Waarom jongens opvoeden makkelijker is

 

 

Reageer op artikel:
50 x gratis entertainment en activiteiten voor peuters
Sluiten