Redactie
Redactie Baby 20 dec 2018

Álles wat je moet weten over borstvoeding

30 interessante weetjes over borstvoeding op een rij gezet:

 

1. Wist je dat moedermelk helende krachten bevat? Het bevat antistoffen die je kind tegen infecties en ziekten beschermen zoals diabetes, astma, eczeem en allergieën. En niet alleen tegen ziekten, maar het kan ook helpen bij baby-acné, luieruitslag en ontstoken oogjes. Én het kan verlichting bieden bij tepelkloven. Een druppeltje moedermelk kan wonderen verrichten.
2. De eerste dagen na de geboorte, aan het begin van het borstvoeden, ziet de moedermelk er stroperig en geel uit. Dat wordt colostrum genoemd. Dit gelige goedje zit bommetje vol eiwtitten, vitaminen en mineralen.
3. De samenstelling van de moedermelk verandert tijdens de voeding en past zich aan aan de behoefte van een kindje. Zo wordt het vetgehalte van de moedermelk bijvoorbeeld hoger aan het einde van een voeding.
4. De samenstelling verandert niet alleen per voeding maar verschilt ook gedurende de dag. ’s Ochtends bevat de borstvoeding meer vet dan later op de dag. Daarom heeft een kindje aan het einde van de dag ook meer behoefte aan meerdere voedingen.
5. Een prematuur kindje heeft enorm veel baat bij borstvoeding omdat de hersenontwikkeling zo bevorderd wordt. Meer dan bij kunstvoeding.
6. Baby’tjes zijn voorgeprogrammeerd om te zuigen. Als je ze na de geboorte niet zou helpen, zouden ze liggend op je buik zelf naar je borst kunnen bewegen en aan de tepel gaan zuigen.
7. Moedermelk smaakt een soort van hetzelfde als koemelk, maar dan wat nootachtiger, wat zoeter en met een vleugje vanillesmaak. De achtermelk (aan het einde van de voeding) is romiger en dikker en is beter te vergelijken met gecondenseerde melk.
8. Máár, de smaak kan ook beïnvloed worden door dat wat de moeder eet.
9. Moedermelk kun je nooit teveel geven.
10. In Nederland start 80% van de vrouwen met borstvoeding, 47% stopt ermee voordat het kindje 4 maanden oud is, 38% houdt het 6 maanden of langer vol.
11. De World Health Organisation raadt vrouwen aan om 2 jaar borstvoeding te geven per kind.
12. In principe herkent een kindje de moeder aan de geur van de moedermelk en aan de geur van de tepel. Daarom is het belangrijk zeker vlak na de geboorte de tepel niet te wassen, want dan verlies je die specifieke geur en dat maakt het moeilijker voor je kindje om het borstvoeden onder de knie te krijgen.
13. In Engeland worden vrouwen die net bevallen zijn geadviseerd een moutbiertje te drinken, maar of dit nou echt zo goed is? Daarover zijn de meningen verdeeld. De ene partij zegt dat moutbier de melkproductie goed op gang brengt en bevordert, de andere partij zegt juist dat alcohol het tegenovergestelde bewerkstelligt (om niet te spreken van het effect van alcohol op een kindje). Dus is het advies iets aangepast: drink een moutbiertje en voed 2 uur daarna.
14. Een vrouw kan zich tijdens het borstvoeden een beetje rozig en loom voelen. Dat komt omdat tijdens het voeden het hormoon oxytocine vrijkomt.
15. Borstvoeding kan de hechting tussen moeder en kind bevorderen.
16. Voor ieder jaar dat een moeder borstvoeding geeft, wordt haar kans op borstkanker met 6% verkleind. Lang borstvoeding geven zou ook de kans op eierstokkanker verkleinen.
17. Borstvoeding is niet voor iedereen weggelegd en daar kan een moeder vaak helemaal niets aan doen. Redenen kunnen zijn: een verkort tongriempje (komt vaak voor bij jongetjes), er zitten gewoon te weinig voedingsstoffen in de moedermelk waardoor aangeraden kan worden op kunstvoeding over te gaan, sommige moeders maken gewoon te weinig moedermelk aan.
18. Wil je een voorraadje moedermelk aanleggen, dan wordt aangeraden een uur na de eerste ochtendvoeding te kolven.
19. De mate van melkproductie staat volledig los van moeder’s cupmaat. Een klein A-cupje kan net zo veel (of misschien wel meer) melk produceren dan een goed gevulde cup dubbel D.
20. Als een moeder tepelkloven heeft kan het zijn dat een kindje wat bloed opspuugt na een voeding of zelfs dat er wat bloed in de urine van het kindje te zien is. In 9 van de 10 gevallen niets om je zorgen over te maken (maar laat het voor alle zekerheid altijd even door een arts checken).
21. Een borst kan aangeven wanneer je kindje voeding nodig heeft. Staan ze op knappen, dan is het waarschijnlijk de hoogste tijd je kindje weer te voeden.
22. Melk kan letterlijk uit je borsten spuiten, als een sproeier, alle kanten op. Met name vlak voordat je je kindje aan wilt leggen. Dat komt omdat je tepel meerdere gaatjes heeft die zorgen voor de melktoevoer. De meeste vrouwen hebben 6 gaatjes per tepel, maar dit is geen wet, dus kan ook nog wel eens per persoon verschillen.
23. De meeste vrouwen maken met hun rechterborst meer melk aan dan met hun linkerborst. En je zou denken dat dit met links- of rechtshandigheid te maken heeft, maar dat staat er helemaal los van.
24. Borsten kunnen spontaan melk lekken als ze een kindje horen huilen of brabbelen (ook al is het niet hun eigen kindje). Zoogkompressen of borstpads zijn er niet voor niets.
25. Borstvoeding kan je sneller op je oude gewicht brengen en kan de buik sneller doen laten slinken. Mede met dank aan hormonen en het samentrekken van de baarmoeder waardoor de buikspieren weer sneller in hun oude vertrouwde plekkie kunnen nestelen.
26. Borstvoeding geven zou wat calorieënverbruik gelijk staan aan een goede flinke wandeling: zo’n 500 calorieën per voeding worden verbrand.
27. Wist je dat er zelfs in moedermelk gehandeld wordt? Een moeder uit Australië verkoopt haar moedermelk à 250 ml voor 20 dollar. Met name bodybuilders smullen van dit goedje omdat de spiermassa er sneller van zou ontwikkelen. Eén kanttekening: het is bij wet verboden.
28. Mocht je een overvloed aan moedermelk hebben en daar toch heel graag wat mee doen, dan kun je er altijd nog een baby’tje in nood blij mee maken. In Nederland kan dat met behulp van de Moedermelkbank. Een donorbank voor moedermelk. En het goede hiervan is dat zij de kwaliteit van de moedermelk altijd checken zodat eventuele ziektedragers in deze melk uitgesloten worden.
29. Borstvoeding is geen anticonceptiemiddel. Ook al wordt wel eens anders gedacht, als je je kindje borstvoeding geeft, kun je gewoon zwanger worden.
30. Moedermelk wordt ook wel vloeibaar goud genoemd.

Ook interessant: 30 tips voor de eerste 30 dagen met je baby.

Reageer op artikel:
Álles wat je moet weten over borstvoeding
Sluiten