30 tips voor de 30 eerste dagen met je pasgeboren baby

30 Tips voor de 30 eerste dagen met je pasgeboren baby

Omdat de komst van een kindje al overweldigend genoeg is, hebben we 30 tips samengesteld voor de eerste 30 dagen, zodat je redelijk ontspannen kunt genieten van jullie kleintje…

1. Maak gebruik van alle hulptroepen die beschikbaar zijn, onder andere: verloskundige, kraamverzorgende, ziekenhuis-staf, lactatiedeskundige. Laat je wegwijs maken door mensen die verstand van zaken hebben. Maar maak ook dankbaar gebruik van familie en vrienden die een handje willen helpen met het een of het ander.

2. Laat je goed instrueren over borstvoeding of flesvoeding: hoe vaak, hoeveel, ‘technieken’ zoals hoe leg je aan, hoe lang, hoe bereid je de melk, hygiëne, etc.

3. Geef je borstvoeding zorg er dan voor dat je er helemaal klaar voor bent, iedere sessie weer. Borstvoeding kan je namelijk wel een half uurtje bezig houden, dus het is verstandig om (een half uurtje) van tevoren even wat drinken en vlak voor het voeden ook even naar de wc te gaan om je blaas te legen (niet alleen relaxed zodat je niet tijdens het voeden ineens hoge nood krijgt, maar ook omdat je baarmoeder zo letterlijk meer ruimte krijgt om te slinken; een extra voordeeltje).

4. Wil je de melk lekker laten vloeien, dan kun je je borsten van tevoren even opwarmen met een warme, natte washand, een warmte-compress of met bijvoorbeeld een kersenpitkussentje (zo een die je in de magnetron opwarmt).

5. Heb je pijnlijke borsten na het voeden of kun je de stuwing niet meer aan, dan werkt een kou-compress juist weer beter. Of een gekneusd witte koolblad, of een zak diepvrieserwten.

6. Zorg ervoor – voor alle zekerheid – dat je ook alle spullen voor flesvoeding of kunstvoeding in huis hebt, mocht borstvoeding om welke reden dan ook niet lukken of niet voor jou zijn weggelegd. Dus: minimaal een flesje, juiste speenmaat en eventueel kunstvoeding. Ook een kolfapparaat is handig om alvast in huis te hebben.

7. Krijgt je kind last van krampjes? Dan kun je maar beter alvast krampjesspul in huis hebben. Wij zweren bij Sab-Simplex. Online te bestellen.

8. Vitamine D en K zijn supplementen die je kindje toegediend zal moeten krijgen die eerste paar maanden. Zorg ervoor dat je dat alvast in huis hebt.

9. Frustreer je vooral niet over de oververmoeidheid die sowieso gaat inslaan na een paar weken. Liever een vermoeide moeder dan een vermoeide én gefrustreerde moeder. Ofwel: leg je erbij neer. Het is part of the deal.

10. Verdeel de taken: zet je man of partner in daar waar mogelijk. Geef je kunstvoeding? Da’s helemaal mooi: kun je om en om de laatste avond- en nachtvoeding wisselen!

11. Doet je baby een slaapje? Dan jij ook! Op de bank, in een lekkere stoel of in bed; maakt niet uit waar. Zodra je baby de ogen sluit, sluit jij die van jou.

12. De eerste maand krijg je je kindje no way in een ritme, dus die illusie kun je laten varen. Je kunt je baby nu dus ook nog niet verwennen. Prettige gedachte toch? Het maakt dus niet of je ze in slaap wiegt, knuffelt, of ze in je armen in slaap vallen, in de box of in bed, met een muziekje aan of juist in stilte… je kunt ze nu nog niets geks aanleren.

13. Knuffel veel met je kleintje. Zo voelen ze zich veilig, geborgen en het is goed voor de hechting.

14. Heeft je kindje veel zuigbehoefte? Dan kun je ervoor kiezen om een goed gewassen pink aan te bieden. Wel die van jou of je partner (… andere bacterie-dragers wil je zoveel mogelijk buiten je kind’s mond houden). Of geef een speen, dat geeft jullie wat meer bewegingsvrijheid.

15. Wees voorbereid op het veel te vaak gebruikte woord ‘onderkantje’. Het lievelingswoord van de kraamverzorgende. Ze bedoelt daarmee het gehele gedeelte tussen je benen: je billen, anus, vagina… en ze gaat dit vaker inspecteren dan je lief is.

16. Wil je zo snel mogelijk van die buik af? Begin dan zodra je kindje het levenslicht heeft gezien met het dragen van een net-een-maatje-te-klein buikcorrectietruitje, het ouderwetse sluitlaken of the Belly Bandit. Het liefst het klokje rond. Dus misschien fijn om er meerdere in huis te hebben (dan riek je wat lekkerder en het is hygiënischer). Deze buikcorrectiematerialen zorgen ervoor dat je buikspieren, die door de zwangere buik uit elkaar zijn getrokken, weer sneller naar elkaar toe groeien. Nog een tip voor een sneller slinkende baarmoeder (aangezien sporten en het trainen van buikspieren zeker de eerste maand uit den boze is): drink veel vrouwenmantelthee. Dat is vochtafdrijvend en zorgt voor een sneller samentrekkende baarmoeder.

17. Vergeet je niet je man of partner binnen 3 werkdagen naar het gemeentehuis te sturen om jullie kindje aan te geven, mocht hij dat zelf vergeten? Dat moet in de gemeente waar jullie kindje geboren is (niet te verwarren met de gemeente waar jullie wonen). Hij moet jullie beider paspoorten meenemen, als ook de geboorte- en naamgegevens van jullie kindje. Bang dat hij van de zenuwen iets vergeet? Zet dan alles even duidelijk op papier. Geloof ons, jullie kind zal niet de eerste zijn die geregistreerd wordt met een andere naam of schrijfwijze dan de oorspronkelijk zorgvuldig bedachte naam.

18. Maak duidelijke afspraken met de kraamverzorgende: wat mag je verwachten van haar, wat niet. Maak een lijstje met wat je graag zou willen dat ze graag doet, zodat je het maximale er uithaalt. Een bijkomend voordeel is dat de kraamverzorgende het zelf ook fijn vindt een lijstje bij de hand te hebben.

19. Je zult je helemaal gek zweten die eerste weken. Een goede molton (zonder plastic) als bescherming van je matras of een extra onderlaken is daarom geen overbodige luxe. En wissel zelf wat vaker van shirtje of kleding. Goede hygiëne is belangrijk.

20. Je ‘onderkantje’ zal ongekende vormen aannemen. Niet zo gek als je een hoofd zo groot als een kleine Galia-meloen eruit geperst hebt. Knappe kop als dat ongemerkt blijft daaronder. Hoe kun je de zwelling laten slinken? Door af en toe lekker te koelen met een zakje diepvries-gekoelde appelstroop of een zak diepgevroren erwten. Wel even een steriele verpakking eromheen doen graag! Anders ontstaat er een heel ander soort zwelling, vanwege een infectie.

21. Nog een methode om de zwelling tegen te gaan: ga die eerste week op een harde ondergrond zitten. Leg desnoods een snijplank op de bank of stoel en ga dáárop zitten.

22. Het liefst wil je als je naar de wc bent geweest je toch al zo gehavende ‘onderkantje’ niet met wc-papier afvegen. In plaats daarvan kun je beter naspoelen met een kannetje lauw water, of beter nog: met lauwe kamillethee.

23. Ga af en toe naakt op bed liggen. Borsten bloot, ‘onderkantje’ bloot. Zuurstof heelt, dus dat is goed voor zowel de schade onder als boven (tepelkloven).

24. Negen maanden niet ongesteld geweest en nu krijg je hem 3 keer zo hard om je oren: zo’n 6 weken lang bloedverlies. En met name die eerste week zal je schrikken van wat er allemaal uit komt. Daarom is goed maandverband een must. Kotex Night-Time (de zwarte verpakking) is een goede optie. Lekker groot, lekker dik en zonder plastic dus voorkomt het broeieffect.

25. De eerste keer poepen na de bevalling: een ervaring op zich en een beetje beangstigend want je ‘onderkant’ is nu even niet zoals voorheen. Stel het niet uit, zet vooral geen kracht en gebruik liever een nat washandje dan wc-papier als je het klusje hebt geklaard. Of douche jezelf even schoon. Hoe dan ook, géén wetties gebruiken of vochtig wc-papier, hoe lekker dat nu ook lijkt. Dit kan infecties veroorzaken (met dank aan de chemicaliën die hierin verwerkt zitten).

26. Heb je last van obstipatie? Begin de dag dan sowieso met een glas lauw-warm water. Drink gedurende de dag wat Sennepeulenthee, Roosvicee Laxo of neem veel zemelen en vezels tot je… dat maakt de stoelgang wat soepeler.

27. Het is goed mogelijk dat je niet alleen bevalt van een baby maar ook van een trosje aambeien. Ook hier kan het zakje diepvrieserwten of appelstroop verlichting bieden. Is dat niet voldoende in de strijd tegen aambeien? Dan heeft de apotheek crèmetjes en middeltjes, of je kunt je huisarts vragen grover geschut voor te schrijven.

28. Doordat je bloed verliest (en tijdens de bevalling verloren hebt) moet je je ijzergehalte goed op pijl houden. Dat kun je doen met voeding: appelstroop, rood vlees, spinazie en andijvie. Indien nodig kun je de apotheker vragen of zij een middeltje hebben.

29. Laat kraambezoek áltijd hun handen wassen bij binnenkomst en zeker als ze je kindje willen vasthouden. Mensen met een koortslip, hoe vervelend ook, zijn nu even niet welkom. Een infectie met het Herpes-virus kan namelijk fatale gevolgen hebben voor een baby.

30. Doe rustig aan met kraambezoek. Hoe leuk en gezellig ook en hoe graag je jullie wonder wilt showen, het zijn al snel teveel prikkels voor een baby, en ook voor jou. Een kraamborrel kan een leuk alternatief zijn: alle drukte en lieve mensen die jullie dierbaar zijn in één keer op bezoek, in plaats van afwisselend. Hou trouwens meteen maar in een boekje bij wie welk kadootje heeft gegeven. Je hersenen werken nu even niet op volle toeren dus dat kun je makkelijk vergeten. En hoe leuk om iedereen te bedanken met een leuk kaartje als je weer een beetje meer tijd voor jezelf hebt!?

Meer lezen over de kraamperiode? Dan hebben we nog meer leesvoer voor je:
Do’s en Don’ts voor kraambezoek.
Knuffelen zorgt voor een rustigere baby.
Kom het nog goed met m’n vagina?

Reageer op artikel:
30 tips voor de 30 eerste dagen met je pasgeboren baby
Sluiten