3 kinderen het meest stressvol

Zoveel stellingen, zoveel onderzoeken, zoveel uitkomsten. Uit een onderzoek van Today.com, gehouden onder ruim 7000 Amerikaanse moeders is gebleken dat moeders van 3 kinderen de meeste stress ervaren. Gek genoeg ervaren moeders van 4 of meer kinderen minder stress, waarschijnlijk omdat ze in dat stadium beter los kunnen laten, niet meer zo nodig 100% controle willen uitoefenen en perfectionisme over boord wordt gegooid, en daarbovenop komt nog dat ze voldoende vertrouwen in zichzelf hebben opgebouwd en het ‘trucje’ van goed ouderschap inmiddels onder de knie (denken te) hebben.

 

De overgang van 1 naar 2 kinderen zou veel makkelijker zijn (dan heb je nog steeds voor ieder kind één hand) dan van 2 naar 3 kinderen. Dit omdat de ouders (met name moeders) zich dan overweldigd voelen door het feit dat de kinderen in de meerderheid zijn.

 

De moeders die meededen aan het onderzoek moesten cijfers geven betreffende hun stressniveau, en daar kwam toch wel een schrikwekkende 8,5 uit (de range: 1 geen stress, 10 een overload aan stress). De reden voor dit hoge stress-cijfer is dat de moeders vinden dat ze tijd tekort komen om alles te doen wat ze vinden dat ze moeten doen. Met name moeders van 3 kinderen ervaren die druk als heel heftig.

 

En of dat al niet lastig genoeg is moeten de moeders met stress zich ook nog eens druk maken over wat hun stress voor effect heeft op de kinderen. Want, zo is ook uit onderzoek gebleken: hoe meer stress ouders hebben, hoe meer kwalen hun kinderen gaan ontwikkelen naarmate ze ouder worden…

 

Dus, wat is het advies? Moeders, neem iedere dag minstens 10 minuten rust en bouw een relaxmoment in voor jezelf. Ga een wandeling maken, ga met een tijdschrift op de bank zitten, ga mediteren of online-(window)shoppen… wat dan ook: 10 minuten per dag je verstand op nul zetten kan je stress-niveau behoorlijk downsizen.

 

Bron: https://www.huffingtonpost.com/2013/05/07/three-children-is-most-st_n_3229032.html

Reageer op artikel:
3 kinderen het meest stressvol
Sluiten