17 dingen waar ‘goede’ moeders zich zorgen over maken

Als ouder wil je het altijd goed doen voor je kinderen. Wat dan precies ‘goed’ is, dat blijft natuurlijk altijd de vraag, want wat voor de een goed is, is voor een ander kind of een andere ouder misschien wel helemaal niet zo goed of fijn. Ieder kind, iedere ouder, iedere situatie is anders, en op basis daarvan zeggen wij: ieder z’n ding. Maar toch, als moeder heb je daar zelf wat betreft je kind(eren) vaak een sterk gevoel over en mocht je zelf niet helemaal in je eigen gevoel en ideeën meegaan, dan kan dat nog wel eens wat zorgen of een schuldgevoel  opleveren.

Hier een lijstje met 20 dingen waar ‘goede’ moeders zich (stiekem of gewoon openlijk) zorgen over maken of zich schuldig over voelen. Komen ze je misschien bekend voor?

 1. Het feit dat je werkt in plaats van een full-time moeder bent.
 2. Het feit dat je een full-time moeder bent en daarbij je zo mooie en goede opleiding niet benut.
 3. Een weekendje weg met partner-lief, vrienden en/of vriendinnen zónder kids.
 4. Je kids achterlaten bij een oppas.
 5. Of je ene kind niet het gevoel heeft dat je je andere kind voortrekt. En welk kind dat van de twee, drie (of meer) is kan natuurlijk per dag verschillen.
 6. Of je je kind niet teveel op een beeldscherm laat kijken.
 7. Ik vind dat vriendje/vriendinnetje maar een stom kind en probeer de speelafspraakjes tot een minimum te reduceren, maar kan ik dat wel maken?
 8. Of je niet al met je kind bij een dokter of spoedeisende hulp had moeten zitten voor dat ene pijntje, die uitslag of dat griepje…?
 9. Of je kind wel op de juiste school zit. Of juist naar de crèche of peuterschool zou moeten gaan in plaats van bij een oppas thuis.
 10. Of je kind niet beter thuis onder de hoede van een oppas zou moeten zijn in plaats van op een crèche of peuterschool.
 11. Besteed ik wel genoeg tijd met mijn kinderen? Hebben we wel voldoende quality time samen? Geef ik ze voldoende échte aandacht?
 12. Geef ik mijn kids te veel snoep of suikers? Laat ik ze teveel snacken?
 13. Geef ik me wel 200% als moeder? Kan ik niet beter?
 14. Is het trommeltje voor school wel met een verantwoorde lunch gevuld, of had het gezonder gekund?
 15. Onderneem ik wel genoeg leuke activiteiten met mijn kind?
 16. Moet ik hem/haar niet vaker in bad stoppen?
 17. Shit, ik heb de ouderavond/klassenavond gemist…

18 manieren om een relaxte moeder te worden

Reageer op artikel:
17 dingen waar ‘goede’ moeders zich zorgen over maken
Sluiten