15 x anders sinds je moeder bent

Er bestaat nogal een verschil tussen het pre- en post-kindertijdperk, op eigenlijk nogal veel vlakken. Verreweg de meeste veranderingen zijn absoluut gunstig, sommige zijn wat twijfelachtig, en dan zijn er nog een paar ‘jammer’ te noemen (naar eigen inzicht in te vullen). Tenminste, zo hebben wij dat ervaren…

 

 1. Je leert een heel nieuw gevoel van liefde kennen: een allesoverweldigende liefde. Bij de een is het er meteen, bij de ander moet deze liefde zich ontwikkelen, maar het zal uiteindelijk iedere moeder te pakken nemen.
 2. Je ontwikkelt ineens angsten en zorgen die je nooit eerder hebt ervaren.
 3. Uitslapen is niet meer tot 11:00 uur in sluimerstand in je bed liggen. Uitslapen is nu om 7:30 uur wakker schrikken, al dan niet door een kind dat “mamaaaaa” roept, dan wel door een interne alarmklok die je wakker laat schrikken omdat het zich afvraagt hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat je kindje nog niet wakker is geworden.
 4. Niezen doe je vanaf nu met je benen over elkaar gekruist.
 5. Nooit eerder kreeg je een warm gevoel van kleffe kussen en vieze plakhanden in je gezicht.
 6. Nooit eerder stak je zonder blikken of blozen en plein public je neus tussen de billen van een ander mens om te ruiken of deze er misschien eentje heeft laten vliegen, of erger nog: in zijn broek heeft gepoept.
 7. Je ziet je huisarts vaker dan ooit.
 8. Een wilde avond kost je nu ruim een week om van bij te komen in plaats van hooguit een weekendje.
 9. Je voert heftige discussies met een 2-jarige.
 10. Voor 20:00 uur ’s avonds is er sowieso geen ‘tijd-voor-jezelf’-tijd meer mogelijk. Ná 20:00 uur eventueel pas weer, als je mazzel hebt.
 11. Tijd-voor-jezelf houdt niet meer in rustig op de bank zitten en een boekje lezen of tv kijken. Tijd-voor-jezelf betekent nu eindelijk tijd om wasjes en strijk weg te werken of achterstallige sociale contacten warm te houden.
 12. Je leest ineens iedere avond. Ook al is het misschien niet de lectuur die je zelf voor ogen had, en ook niet het tijdstip; je leest wel.
 13. Je gaat wandelingen waarderen.
 14. Je borsten keken eerst nog strak vooruit, nu lijken ze geknakt naar de grond te staren.
 15. Optimaal, soms bijna ontroerd genieten van de ‘eenvoudige’ dingen zoals een lachje, een zelf-geknutseld cadeautje of rust.
Reageer op artikel:
15 x anders sinds je moeder bent
Sluiten