Nina
Nina Fab Mama 18 mrt 2016

10 tips om de spitsuren zo aangenaam mogelijk te maken

Vaak zijn de kids aan het einde van de dag moe van de crèche, school, sport, spelen of misschien wel het Pokemon zoeken. Ze ploffen het liefst neer op de bank met een bakje chips en doen hun energie is ver te zoeken. Met deze tips is de kans groot dat de sfeer beter is en alles wat soepeler verloopt:

  • Zorg dat je altijd gezonde snacks in huis hebt voor de hongerige momenten vlak voor het eten: een bakje met paprika, worteltjes, cherrytomaatjes, komkommer vinden bijna alle kinderen lekker en verpest de eetlust niet en dan hebben ze in ieder geval al een hele hoop vitamientjes binnen
  • Mogen ze voor of na het eten een half uurtje televisie kijken, i-padden of iets anders leuks? Laat ze eerst de dingen doen waar ze niet zo dol op zijn: douchen/ badderen, speelgoed opruimen, huiswerk maken of wat dan ook. Je zal zien dat dat een stuk sneller gaat dan wanneer je ze na het eten dit laat doen.
  • Vraag je kinderen voordat ze aan tafel of ze allemaal hebben geplast, gepoept of wat er allemaal ineens héél erg belangrijk kan zijn tijdens het avondeten, waardoor er van tafel gelopen moet worden.
  • Heb je geen goede (avond)eters? Zet de allerkleinsten altijd bij de grote kinderen aan tafel zodat hij al snel leert dat het normaal is dat iedereen aan tafel eet.
  • Geef kinderen na het eten geen toetjes met (teveel) suikers. Van de suikers worden ze vaak weer erg actief en dat is precies wat we niet willen, toch?
  • Spreek een vaste tijd af dat de kinderen gaan slapen. Doen ze er uuuuren over voordat ze willen tanden poetsen? Dan gaat dat bijvoorbeeld van de voorleestijd af. Kunnen ze nog geen klok kijken, dan kun je ze uitleggen hoe langer ze erover doen hoe minder lang er kan worden voorgelezen, spelletje gespeeld of wat dan ook.
  • Laat de kinderen minimaal een half uur voor bedtijd niet meer televisie kijken of op een i-pad spelen. Het is bewezen dat kinderen die op een scherm kijken voordat ze gaan slapen minder goed in slaap komen en zelfs minder goed slapen.
  • Al eerder genoemd, maar lezen of voorlezen is erg belangrijk. Behalve dat kinderen er een grotere woordenschat van krijgen is het een knus en fijn momentje met mama en /of papa. Ook weten ze –hoe jong ze ook zijn- dat het hierna bedtijd is.
  • Houd je altijd aan je gemaakte regels of beloftes: heb je gezegd dat je 1 verhaaltje voorleest, laat je dan nooit overhalen er nog een te lezen. Wees duidelijk, daar hebben jullie allebei het meeste baat bij.
  • Kan hij echt niet slapen, beloon hem niet door hem toch nog even gezellig bij jullie te nemen, voor de televisie te zetten of iets te eten te geven (dit geldt natuurlijk niet als ze ziek zijn of iets anders serieus aan de hand is). Laat ze zelf nog even in een boekje lezen, zet nog een slaapmuziekje op of voor de wat oudere kindjes eventueel een luisterboek. En anders zullen ze toch echt moeten leren om schaapjes te tellen. Weten ze dat er bij jullie niks meer te halen valt, dan zullen ze zich uiteindelijk snel over geven aan hun slaap!
Reageer op artikel:
10 tips om de spitsuren zo aangenaam mogelijk te maken
Sluiten