Week 38

 

 

Heb je wel eens gehoord van ‘de slijmprop’? Deze sluit tijdens de zwangerschap de baarmoedermond af, maar kan (hoeft niet) ergens rondom deze tijd ineens loslaten en in je onderbroek of de wc eindigen. Hoewel velen hopen dat dit hét teken is dat de bevalling op komst is, is dat helaas niet met zekerheid te zeggen. Al mag het wel een teken aan de wand genoemd worden wanneer deze geleidelijk of in één keer verschijnt in de vorm van een beetje roze slijm of slijmerig bloed, het kan helaas ook nog een week of twee duren voordat de bevalling zich aandient. De vlag hoeft nog niet uit en je hoeft de verloskundige of gynaecoloog niet meteen te bellen, maar breng haar voor alle zekerheid wel van dit ‘heugelijke’ feit op de hoogte tijdens je eerstvolgende controle.

Is het inmiddels zo erg met je gesteld dat je dagelijks je sleutels in de deur laat zitten, de tomaten in je nachtkastje terugvindt en naar de supermarkt gaat voor een pak melk en terugkomt met een kar vol spullen, maar alles behalve melk? Dat heet zwangerschapsdementie. Het schijnt dat zo’n 80% van de vrouwen er last van krijgt, dus je bevindt je in ieder geval in goed gezelschap. Een schrale troost. Helaas beperkt het zich niet alleen tot vergeetachtigheid, je kunt ook onhandiger worden. Denk aan een deukje bij het inparkeren of een vaas in 1000 stukjes laten vallen. Dit alles wordt deels veroorzaakt door het hormoon progesteron, dat zorgt ervoor dat je hersenen ‘verweken’. Het goede nieuws is dat het ook een functie heeft: door je vooral te focussen op jezelf en je omgeving een beetje te vergeten, kun je je straks tijdens de bevalling beter focussen op de weeën, wat het bevallen wat makkelijker maakt. Veel vette vis eten schijnt te kunnen helpen en je minder vergeetachtig te maken.

imgresGelukkig zegt de term ‘zwangerschapsdementie’ het al: het ontstaat in de zwangerschap en zo’n maand of negen na de bevalling ben je weer zo goed als genezen. En ja, dat lees je goed; ‘zo goed als’, want bij sommigen van ons blijkt het een hardnekkig iets en lijkt het nooooooit meer over te gaan. Daarom is het bijvoorbeeld bij de groenteboer af en toe nog steeds heel hard nadenken hoe een wortel ook al weer heet…

 

Reageer op artikel:
Week 38
Sluiten