Week 37

Lengte: ca. 46,5 cm

Gewicht: ca. 3100 gram

 

Aangekomen in week 37. Je baby produceert nu zo’n 25 tot 30ml urine per uur, meer dan een halve liter per dag. Deze urine komt gewoon in het vruchtwater terecht en het gekke is dat je baby daarvan drinkt. Rare gedachte, nietwaar?

Over urine gesproken…

Oeps! In draf op pad en je lijkt in je broek te plassen? Het lijkt vaak erger dan het is, en gelukkig is het ook nog eens helemaal niet gek. Het kan inderdaad urine zijn. De sluitspier verzwakt namelijk tijdens de zwangerschap en op een gegeven moment wordt je baarmoeder zo groot dat hij ook nog eens je blaas verdrukt. En als je dan ongewild beetjes laat lopen, dan noemen ze dat zwangerschapsincontinentie. En lang niet altijd is het urine, maar afscheiding. Dat wordt in die laatste fase van de zwangerschap wat dunner dan normaal. Een maandverbandje of inlegkruisje kan je behoeden voor een ongemakkelijk gevoel of een gênant moment. Hoe onsmakelijk het ook moge klinken, houd toch met een schuin oog in de gaten wat je nou eigenlijk precies verliest. Als het in straaltjes langs je benen naar beneden loopt of het blijft maar druppelen, dan zou het ook vruchtwater kunnen zijn. Vruchtwater is doorzichtig en ruikt bovendien een beetje zoetig. Als je vruchtwater verliest, of denkt te verliezen, moet je meteen je verloskundige of gynaecoloog (en je partner) bellen.

 

Dienen de eerste tekenen van een bevalling zich aan in deze week, dan mag je nu in elk geval thuis bevallen (mits er geen complicaties zijn natuurlijk)! Het lijkt misschien wat vroeg, maar je baby is er klaar voor.

Het is nog steeds niet duidelijk waardoor de bevalling op gang komt. Sommigen denken dat het door hormonen komt, anderen door de stand van de maan, weer anderen doordat de baarmoeder het niet meer volhoudt.

 

De navelstreng is ongeveer 1,5 tot 2cm dik en ongeveer 60cm lang. Door de navelstreng lopen drie bloedvaten waardoor zuurstof jouw baby bereikt en afvalstoffen worden afgevoerd. Ook na de geboorte voorziet de navelstreng je baby nog even van zuurstof. Daarom wordt de navelstreng niet meteen na de geboorte doorgeknipt. De baby krijgt eerst de tijd om zelf te gaan ademen, bij de eerste ademhaling wordt door het hartje van de baby bloed rond gepompt, de longen ontplooien zich en gaan zuurstof opnemen. De bloedcirculatie via de navelstreng en placenta houdt op en de navelstreng kan worden doorgeknipt.

 

Beste Jan,

Speciaal voor jou zijn er apps voor op je smartphone of tablet ontwikkeld die de weeën voor je bijhouden als het eenmaal zo ver is. Zo bestaat er bijvoorbeeld de Labor Mate app of de Contraction Timer app. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon old school op je horloge kijken hoor. Hoe werkt dat, timen? Hebben jullie het vermoeden dat de weeën zijn begonnen, dan begin je te timen bij het begin van een wee en je stopt als hij weer weg is. De duur van de wee schrijf je op een papiertje, net als de tijd die tussen de weeën zit. Zo krijg je een mooi overzicht van de lengte en duur van het hele proces. Is er om de 5 minuten een heftige wee en houdt die wee zo’n minuut lang aan, dan mag je er wel een telefoontje naar de verloskundige aan wagen.

Als het dan zo ver is en de bevalling is goed verlopen, dan zal aan je gevraagd worden om de navelstreng door te knippen, minder eng dan je denkt en ook wel een mooie traditie, toch?

 

Ook benieuwd naar wat er zich de vorige week in, op, aan en rondom jou afspeelde? Klik dan hier voor week 36.

Wil jij alvast een kijkje nemen in week 38? Dat kan ook natuurlijk. Klik dan hier.

Reageer op artikel:
Week 37
Sluiten