Week 35

 

 

Vanaf week 35 wordt het toch wel tijd om je vluchtkoffertje klaar te zetten. Wat neem je mee naar het ziekenhuis? Wat neem je mee voor je kindje? We hebben tal van tips voor je opgeschreven op pagina 48 t/m 54 van BUSKRUIT met MUISJES. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, vergeet vooral het volgende niet…

 

Voor jezelf:

– Lang T-shirt (voor tijdens de bevalling). Hier kun je misschien wel een mooi modelletje tussen vinden.

Warme sokken (maar echt, geen enkele vrouw ontkomt eraan: ijsvoeten. En dan zijn die warme sokken je redding)

– Leuk shirtje/topje voor na je bevalling

– Lekker ruim zittende broek met elastische band

– Ruime onderbroeken waar die enorme maandverbanden in passen

– Een schoon setje kleding, komt altijd van pas

– Toilettas

 

Voor je baby’tje:

Het allermooiste babypakje

Rompertje in twee maten (je weet tenslotte niet precies hoe groot hij zal zijn)

Mutsje

– Lekkere sokjes (wanneer er geen voetjes aan het babypakje zitten)

– Jasje en/of lekker warm dekentje

Maxi-Cosi of een autostoeltje van een ander merk

 

Als je nu met zwangerschapsverlof gaat, kun je het er nog even van nemen. Ga lekker naar de kapper, neem een manicure of een pedicure, of beide. Ga samen nog een keer uit eten of naar de bioscoop. Of wie weet gaan jullie nog een weekendje weg samen (misschien verstandig niet té ver van huis weg te gaan).

Neem alles rondom de bevalling nog eens goed door. Je kunt ook tegen jouw Jan vertellen waar je tegenop ziet, wat je wel of niet fijn zou vinden bij de bevalling, zodat hij het een beetje voor je op kan nemen, jouw wensen kan doorvertalen aan de arts of verloskundige als het eenmaal zo ver is en jij je moet concentreren op de weeën. Hij kan zich als een ware Jan over jou ontfermen en voor je opkomen wanneer dat nodig is (bijvoorbeeld als je hebt aangegeven een ruggenprik te willen, maar de artsen deze lijken uit te stellen). Alleen, dan moet hij dus wel weten wat je wilt. Dus nu is wellicht het moment om dat eens goed met elkaar te bespreken.

 

Over ruggenprik gesproken; het is verstandig je ruim van tevoren hierover te laten informeren (voor- en nadelen, is het wel of niet mogelijk daar waar jij wilt bevallen, et cetera) en duidelijk kenbaar te maken bij je verloskundige of gynaecoloog of jij dit wel of niet wil. Dit zodat je niet voor een teleurstelling komt te staan als het uiteindelijk niet kan, of mag, of mogelijk is, of je arts je van het tegenovergestelde wil overtuigen op het moment dat jij alleen nog maar bezig bent met weeën wegpuffen en niet meer in staat bent om de discussie aan te gaan. Maar zoals gezegd, dan is Jan er om de honeurs voor je waar te nemen…

 

Je baby heeft steeds minder ruimte in jouw buik en zal al iets wat enigszins lijkt op een dag- en nachtritme erop nahouden. Wat vaak betekent dat hij slaapt als jij bezig bent en wakker wordt als jij op de bank zit. Als je baby in deze week geboren wordt, zul je wel in het ziekenhuis moeten bevallen, omdat onder andere de longetjes nog niet helemaal rijp zijn en nauwkeurig toezicht van gespecialiseerde artsen nu nog noodzakelijk is. Je kindje zal dan waarschijnlijk ook nog een poosje in een couveuse moeten liggen. Maar de kansen op een gezonde toekomst zijn groot!

 

Beste Jan,

Het ‘vluchtkoffertje’ van je vrouw zie je waarschijnlijk al weken klaarstaan, alsmede een ware koffer voor een mensje dat er nog niet eens is. Maar wie denkt er aan jou? Wij! Want we weten uit ervaring dat mannen er niet meteen aan zullen denken om een eigen tasje met spullen klaar te zetten voor het geval jullie naar het ziekenhuis moeten. Doe toch maar. Het kan zo maar zijn dat een wat langdurige bevalling jullie niet bespaard blijft en dan zul je ons dankbaar zijn voor de volgende tips van je eigen ‘vluchtkoffertje’. Zet maar alvast klaar: toilettas, op z’n minst een schone onderbroek, iets om in te slapen, de opgeladen camera (en neem de oplader voor de zekerheid ook maar mee), je telefoon + oplader, portemonnee, en iets om jezelf mee te vermaken tijdens het wachten.

 

Reageer op artikel:
Week 35
Sluiten