Week 25

 

 

Harde buiken komt heel vaak voor bij zwangere vrouwen, zeker in deze periode kan dat gaan beginnen of erger worden. Harde buiken wordt veroorzaakt door de spieren van de baarmoeder die zich in korte tijd meerdere malen samentrekken. Je voelt dan ook echt je buik samentrekken en keihard worden. Het kan een beetje ongemakkelijk aanvoelen zelfs. Het zijn eigenlijk een soort van oefenweeën. Zijn ze niet (te) pijnlijk, onregelmatig en trekken ze weg als je wat rust neemt, dan is het niet schadelijk voor jou en je baby en dus niets om je zorgen over te maken. Het kan wel een signaal zijn dat je even rust moet nemen, omdat je te veel hebt gedaan of stress hebt gehad. Rust en een warme kruik op je buik of een warm bad zijn op dit soort momenten echt heerlijk. Het tillen van zware dingen moet je vanaf nu maar dankbaar uitbesteden. Wat ook uitkomst kan bieden is de juiste ademhalingstechniek toepassen: heel diep door je neus inademen en dan in drie of vier etappes door je mond heel rustig uitblazen.

images-1

Eerder hebben we de speciale buikband, ofwel de vreselijke buikbeha, al even aangehaald in verband met bandenpijn, maar ook bij harde buiken kan deze lelijkerd wonderen verrichten. De buikbeha kun je o.a. kopen bij www.bellyfashion.nl en www.buikbanden.com.

Harde buiken kan ook een gevolg zijn van een urineweginfectie. Daar zou je je – in overleg met je verloskundige of gynaecoloog – op kunnen laten testen bij de huisarts en die zou dan iets kunnen voorschrijven. Of je kunt een thuistest doen, te bestellen bij www.testjezelf.nu, bol.com of drogisterij.net. Máár: laat je niet misleiden. Zijn de harde buiken pijnlijk, zit er regelmaat in de duur van de pijn en de mate waarin ze komen en neemt het niet af als je rust neemt, dan moet je meteen de verloskundige of gynaecoloog bellen. Harde buiken kunnen dan echte weeën zijn, en daar is het in dit stadium eigenlijk nog echt te vroeg voor. Dus blijf alert!

Als je partner zijn best doet en jij goed stil ligt, kan hij met een wc-rolletje – naast veel geborrel en gepruttel – het hartje van jullie kindje horen kloppen. Echt een intiem en bijzonder moment. Mocht hij het nou niet kunnen horen, maak je dan niet onnodig zorgen; we hebben het hier per slot van rekening over een wc-rolletje… Daarbij is je kindje ook nog zo klein én je partner is hoogstwaarschijnlijk geen ervaren gynaecoloog en weet dus eigenlijk helemaal niet wat hij zou moeten kunnen horen: allemaal factoren die het horen van een kloppend hartje kunnen dwarsbomen. Maar: blijven proberen maar!

Beste Jan,

Vraagt je vrouw of je met een wc-rolletje naar het hartje van jullie kindje wilt luisteren? Doe het maar, neem even de tijd, geef het even aandacht; het is de discussie niet waard, en je vrienden zullen er toch geen getuige van zijn en je er zodoende nog jaren mee achtervolgen. Bovendien is er een reële kans dat je naast veel gepruttel écht het hartje hoort kloppen. En mocht je nou bij de 5e poging nog geen geluidje kunnen thuisbrengen wat enigszins op een kloppend hartje kan duiden, doe dan maar gewoon alsof.

 

Reageer op artikel:
Week 25
Sluiten