Zondagsarmpje

Je hebt het allemaal wel eens mee gemaakt, je kind valt bijna om en je kunt hem nog net pakken of je had hem al vast en hij glijd ineens onderuit. Uit reactie help je hem door hem aan zijn armpje overeind te houden. In zo’n geval kan het voorkomen dat het elleboogje uit de kom gaat: het zondagsarmpje. Heel erg pijnlijk voor je kindje, maar het komt vaker voor en is door de huisarts of eerste hulp meteen te verhelpen. Een zondagsarmpje komt het meest voor bij kindjes die net kunnen lopen tot ongeveer 4 jaar oud. Bij kindjes van deze leeftijd zijn de banden rondom de ellebogen nog lekker flexibel en dat kan ervoor zorgen dat het bot eenvoudig uit de elleboogkom kan schieten.

Hoe herken je het zondagsarmpje:

– aan de arm zelf is niets te zien

– het kindje houdt het armpje slap langs zijn lichaam of hij ondersteunt zijn armpje of houdt het automatisch in een gekke positie die blijkbaar zorgt voor de minste pijn

– als je aan het armpje komt doet het erg pijn

Ga er direct mee naar de huisarts (of eerste hulp want het is ten slotte zondag), met een kleine beweging zet hij het armpje weer goed en zal je kindje er nauwelijks nog last van hebben.

Waarom heet het eigenlijk een zondagsarmpje:

1) op zondag moesten de kinderen mee naar de kerk en vaak stribbelden ze tegen waardoor het elleboogje uit de kom ging.

2) op zondag gaan ouders vaak wandelen met hun kindje en nemen het kindje tussen zich in en spelen een slingerspelletje: een, twee, drie … hop …

Reageer op artikel:
Zondagsarmpje
Sluiten