Alles over waterpokken (en vooral: hoe verlicht je het ongemak voor je kind)

En dan is het – nagenoeg onvermijdelijke – moment aangebroken dat je kind de waterpokken krijgt. Een besmettelijk virus dat door speeksel wordt overgedragen, met name in de winter of in het vroege voorjaar. Het begint met een verkoudheid en vervolgens krijgt je kind allemaal blaasjes over zijn hele lichaam, vaak als eerste in zijn nek.

 

Incubatietijd

Kenmerkend zijn de blaasjes op de hoofdhuid (met een beetje pech vind je zelfs blaasjes in de mond, in de oortjes, onder het haar, in de bilspleet, op de piemel of zelfs in de piep) die behoorlijk kunnen jeuken. Het vocht uit de blaasjes is besmettelijk. De incubatietijd – het moment waarop je kind besmet raakt tot het moment waarop de blaasjes uitbreken – is ongeveer 14 tot 21 dagen.

 

Kenmerken

Omdat je kind dan waarschijnlijk toch al andere kinderen heeft besmet, zal hij waarschijnlijk gewoon naar de crèche of school mogen, maar meld het wel even, want waterpokken kunnen gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen die het virus tijdens hun jeugd niet hebben gehad (dat zijn er maar weinig, maar toch). Of je je kind in deze toestand naar school wílt brengen is aan jou, want vaak gaan waterpokken gepaard met (lichte) koorts en in ieder geval met veel jeuk. Je kind zal zich zeker niet prettig voelen. De blaasjes zijn tot zo’n tien dagen zichtbaar. De eerste paar dagen zijn het ‘verse’ blaasjes met vocht erin, maar na een dag of drie drogen ze in (tot deze tijd is je kind nog besmettelijk) en vervolgens zijn er een dag of tien nog korstjes zichtbaar.

 

Gek maar waar: je wilt dat je kind ze krijgt

Sommige ouders kiezen er júíst voor om bij een vriendin langs te gaan wanneer haar kinderen de waterpokken hebben en die van jou het nog niet hebben gehad. Dan kun je deze kinderziekte tenminste van het lijstje strepen. Want heb je de waterpokken eenmaal gehad, dan ben je er in principe voor de rest van je leven van af… Tenzij je kind jonger is dan 1 jaar oud. Dan kunnen ze het helaas nog een keer krijgen als ze wat ouder worden.

Voor je kind is het in ieder geval prettiger om de waterpokken op jongere leeftijd te krijgen dan als hij wat groter is. Zo maakt hij het namelijk minder bewust mee en heeft hij er mentaal gezien minder last van. Bovendien geldt vaak: hoe jonger, hoe minder heftig het ziektebeeld.

 

Wat te doen?

Helaas zijn er niet echt wondermedicijnen voor waterpokken beschikbaar, maar je kunt wel zelf dingen doen om de pijn, de jeuk en het hele proces te verlichten.

  • Hoe moeilijk ook, probeer ervoor te zorgen dat je kind zo min mogelijk aan de blaasjes krabt. Als een blaasje opengaat, kan het gaan infecteren en dat kan vervolgens pijn gaan doen en eventueel zelfs een litteken achterlaten.
  • Hou daarom zijn nagels goed kort én goed schoon. Als de jeuk echt te erg is, kun je hem ’s nachts sokken om zijn handen doen.
  • Kleed hem lekker luchtig en niet te warm, het liefst in ademende kleding van katoen of linnen. Synthetische kleding geeft juist een broei‑effect, en als het gaat broeien op de huid, krijgt hij alleen maar meer jeuk en last van die blaasjes. Lange mouwen en een lange broek verkleinen de kans op krabben en ontstekingen.
  • Zorg ervoor dat zijn huid niet uitdroogt. Een droge huid jeukt meer dan een vette huid. Een lekker (niet te warm) bad met olie kan daarbij helpen. Zo hoef je niet over de blaasjes te wrijven met een crème, maar hecht de olie zich vanzelf aan zijn huid.
  • Zitten de blaasjes ook in zijn mond, dan kan een ijsje het leed iets verzachten.

 

Oma’s tips

Havermout

Vul een panty met havermout en dompel deze in een niet te warm bad, zoals je met een theezakje zou doen. De geleiachtige, plakkerige substantie die uit de panty komt, smeer je over het hele lichaam van je kind. Deze havermoutgel spoel je niet af, maar laat je intrekken. Na het bad dep je zijn huid droog met een handdoek (of beter: een hydrofielluier of katoenen doek) om de ergste nattigheid te verwijderen. Hierna trek je hem alleen een pyjama of andere luchtige, ruimvallende kleding aan. Dus, mocht hij deze nog dragen, even geen rompertje. De havermout zorgt dat de blaasjes sneller indrogen en helpt tegen de jeuk.

 

Groene zeep

Een variant hierop: laat je kind in een bad met groene zeep stappen (deze groenachtige gel zit in van die ouderwetse plastic potten die je in de supermarkt kunt vinden). De zeep heeft een ontsmettend en uitdrogend effect, wat ook helpt tegen de jeuk. Bedenk wel dat hij het badwater niet in zijn ogen moet krijgen. Dat is met havermout namelijk al niet zo lekker, laat staan met groene zeep… Spoel hem daarna goed af met water, anders raakt zijn huid geïrriteerd.

 

Winkel-middeltjes

  • KidsClin CoolMousse en de Calendulan-lijn van VSM verkoelen, verzachten en kalmeren zijn huid ook. Beter is het om geen mentholpoeder te gebruiken, dit kan namelijk littekens veroorzaken.
  • Soms schrijft de huisarts een middeltje voor waarmee je een pok kunt aanstippen. Hierdoor drogen de blaasjes sneller in en bovendien vermindert het de jeuk.
  • Je kunt overigens ook alle pokjes aanstippen met Sudocrem of andere billetjescrème met zink erin. Nu maar hopen dat het niet te veel pokjes zijn…

 

N.B.

Er bestaat de mogelijkheid om je kind te laten inenten tegen waterpokken! Zie pagina …voor meer informatie.

 

Vliegen met waterpokken

Heeft je kind waterpokken, dan is het te hopen dat je niet op (zeer) korte termijn met het vliegtuig op vakantie gaat. Kinderen met waterpokken mogen namelijk in principe niet vliegen, omdat ze andere mensen kunnen besmetten met deze herpesinfectie, ook mensen voor wie dat ernstige gevolgen kan hebben. Zijn de pokken ingedroogd en niet meer besmettelijk, maar nog wel duidelijk zichtbaar? Vraag je huisarts dan om een briefje zodat je de stewardess kunt aantonen dat je kind geen ‘gevaar’ meer vormt voor de rest van de passagiers.

 

BUSKRUIT met EHBO

Dit is slechts een klein stukje uit ons boek BUSKRUIT met EHBO, alles wat je als ouder moet weten over ziekte en pijn, groot of klein. Hierin wordt alles, maar dan ook echt alles besproken dat een kinderlichaam kan treffen: kinderziekten, kinderongemakken of het meer heftige werk… Een must havevoor ieder gezin met (jonge) kinderen. Iets voor jou? Koop hem dan bij KNV EHBO of bij Bol.com.

Een must do voor iedere ouder: een kinder-EHBO workshop. Die verzorgt KNV EHBO, zelfs bij jou aan huis, op welk moment van de dag jou het beste uitkomt. Wel zo makkelijk toch, geen excuus meer om een workshop aan je voorbij te laten gaan. Zie hier voor meer informatie.

Reageer op artikel:
Alles over waterpokken (en vooral: hoe verlicht je het ongemak voor je kind)
Sluiten