Machteld
Machteld Do's & Don'ts 17 mrt 2014

Wat mag je wel en niet eten

 

Het klinkt altijd een beetje vervelend, maar – het is nu eenmaal wel belangrijk – sommige dingen kun je beter niet, of er niet te veel van, eten. Waarschijnlijk weet je het meeste al, maar voor alle zekerheid hebben we toch een lijstje voor je gemaakt van wat mag je wel en wat mag je niet eten. Bij twijfel: altijd even je verloskundige of huisarts bellen!

Wanneer nog bijna niemand weet dat je zwanger bent, ben je hopelijk creatief genoeg om op feestjes of dinertjes onder bepaalde hapjes of drankjes uit te komen. Met een beetje hulp van je partner of een vriendin moet het meestal wel lukken. Smoezen als: ik zit aan de antibiotica (geen alcohol), ik ben ‘helaas’ de BOB (geen alcohol) of ik eet een tijdje vegetarisch (geen vlees of vis wat je niet vertrouwt), ik doe een Detox kuur (voor als je helemaal niks kunt eten wat er staat) en daarom ben ik ook zo moe, doen het vaak goed!

Maar wat mag je nu wel en niet?

VLEES: rauw(e) vlees(waren) óf deels rauwe vleeswaren zoals carpaccio, tartaar, halfdoorbakken biefstuk, filet américan, rosbief, rauwe ham, theeworst, ossenworst, lever, boerenmetworst, chorizo, salami of cervelaat moet je deze maanden even aan je voorbij laten gaan. Leverpaté of leversmeerworst mag je wel eten, maar in beperkte mate. Dit vanwege de hoeveelheid vitamine A die in deze producten zit en teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor de baby. Eet daarom maximaal 1 boterham per dag en geen grote losse stukken lever (hoewel we ons niet kunnen voorstellen dat je het van plan was).

Hoort ook bij Toxoplasmose
Hoort bij ToxoplasmoseJe hoeft je biefstuk overigens niet dusdanig door te bakken dat het een soort laffe schoenzool wordt. Een bijna doorgebakken biefstuk is voldoende verhit, waardoor de toxoplasmose geen kans meer maakt. Veel zwangere vrouwen kijken het liefst met een vergrootglas naar hun biefstuk om zeker te zijn dat ze geen rauw stukje meer zien, heel herkenbaar, maar dat is niet nodig.

KIP: Kip kun je gewoon eten tijdens je zwangerschap, maar let goed op de hygiëne. Leg dus nooit etenswaren op een zelfde plank of bord waar eerder rauwe kip op gelegen heeft en zorg er voor dat de kip goed gaar is. Je was toch al niet van plan een rauwe kipfilet naar binnen te werken, maar eet hem deze 9 maanden goed wit en hopelijk daardoor niet al te droog. Ook kun je rauwe kip beter op een bord of een plastic snijplank snijden dan op een houten plank vanwege de hygiëne, want het schijnt dat bacteriën zich op hout goed thuis voelen. Eet je kip van de bbq, dan is het wel verstandig om een stukje van de kip te snijden om te kijken of hij wel goed gaar is en bij twijfel gewoon niet eten.

VIS: de meeste vis is heel gezond om tijdens te zwangerschap te eten, vooral lekkere vette vis zoals haring, makreel, zalm, sardientje, forel en bokking. Twee keer per week zo’n visje en je schijnt er een heel intelligent kind van te krijgen. Altijd lekker een hoge score bij de cito-toets straks in groep 8 😉

Maar helaas zijn er ook een paar alleen vissoorten die je beter kunt laten staan.

Beter van niet:

voorverpakte gerookte kant-en klare vis (paling of zalm). In voorverpakte vis kan de listeria-bacterie zitten, die is niet goed voor je kindje.

roofvissen (tonijn, haai, zwaardvis, koningsmakreel) hier zit te veel kwik in en kwik is giftig voor je ongeboren baby. Af en toe een echt vers stukje van de visboer kan nog niet zo heel veel kwaad, maar beperk je echt tot een paar keer per zwangerschap.

rauwe schaal- en schelpdieren (oesters of mosselen). Mosselen mogen weer wél worden gegeten mits ze goed verhit zijn.

wilde paling, kweekpaling mag wel  (de meeste paling in de supermarkt is kweekpaling, maar de moeite waard om even te checken).

Gelukkig is niet alles verboden en kan je gewoon mee naar de Japanner. Niet alle sushi is toegestaan omdat het rauwe vis betreft, dus maak je keuze uit de volgende soorten die wél mogen: sushi met garnalen, krab of surimi, schol, tilapia, kabeljauw of met vlees (geen rode biefstuk). Alle vegetarische sushi (met komkommer, avocado, ei, tofu) mag je gewoon eten. Zorg dat je zeker van je zaak bent en eet verse sushi, dus geen voorverpakte sushi uit de supermarkt.

·   Zuivel en eieren: zachte kazen, gemaakt van rauwe melk mogen niet worden gegeten. Als op het etiket ‘au lait cru’ (dat betekent rauwe koemelk) staat mag je het niet eten. Melk en (de meeste) kazen uit de supermarkt (in Nederland) kun je gerust eten, dit omdat de melk gepasteuriseerd is en de meeste supermarktkazen van gepasteuriseerde melk gemaakt worden. Woon je op een boerderij en mocht je van plan zijn onder de uier van een koe te gaan hangen: niet doen, deze melk (rauwe koemelk) is dus niet gepasteuriseerd en kan besmet zijn met listeria. Eet eieren alleen als ze gekookt of gebakken zijn. Zowel het eiwit als de dooier moeten gestold zijn. In sommige toetjes zoals Tiramisu of Bavarois of in verse mayonaise zijn ook rauwe eieren verwerkt dat mag helaas ook niet! Bij twijfel, vraag voor alle zekerheid even bij de kok na of er rauwe eieren in het dessert of eten verwerkt zijn, dan hoef je je daar geen zorgen over te maken. In de kaaswinkel kunnen ze je ook precies vertellen welke kaas je wel of niet mag eten (die vraag krijgen ze waarschijnlijk zo’n honderd keer per dag).

Rauwe groenten die niet of niet goed gewassen zijn kunnen ook besmet zijn met toxoplasmose. Verder is ook de listeria bacterie soms aanwezig in rauwe groenten of op fruit. Vermijd bewerkte rauwe groenten of fruit (kant en klaar-zakjes sla, worteltjes, et cetera), de kans op besmetting is hierbij groter.

·   VERDER Drink niet meer dan 1 à 2 koppen koffie of andere drankjes met cafeïne per dag. Ben je net als Barbie gek op energy-drankjes als RedBull dan moeten we je teleurstellen, deze drank bevat dezelfde hoeveelheid cafeïne als 3 koppen koffie. Ook in Cola (light) zit cafeïne. Overigens wordt afgeraden om light producten met aspartaam, zoals cola- light of zoetjes in je koffie of thee, te drinken. Denk niet dat je baby schade heeft opgelopen als je een glaasje cola of cola light hebt gedronken, want dat is niet het geval, maar wees je ervan bewust en drink geen liters per dag.

Beperk het eten van dropjes tot maximaal een handje dropjes per dag. In drop zit een bestanddeel van zoethoutwortelextract (glycerinezuur) waardoor je bloeddruk kan gaan stijgen. Wees overigens ook zuinig met producten die (te) veel zout bevatten, zout kan de bloeddruk ook verhogen. Je verloskundige of gynaecoloog houdt gelukkig je bloeddruk in de gaten. Behoor je tot het groepje dat van nature een lage bloeddruk heeft en die blijft tijdens de zwangerschap ook laag, dan mag je deze regel over boord gooien.

 

Houd je veel vocht vast, beperk dan zeker je zoutgebruik!

Van kaneel wordt ook wel gezegd dat dit schadelijk zou zijn voor het ongeboren kind. Dit is niet zo, tenzij je het in belachelijke hoeveelheden zou nemen. Je kunt dus met een gerust hart speculaas,  pepernoten en dergelijke eten, maaaaarrr: zolang het met mate is.

Wel of Niet Eten

Drink voldoende vocht (1,5 liter per dag) en dan bij voorkeur water of kruidenthee, zeker wanneer je (veel) vocht vasthoudt. Probeer voordat je naar bed gaat juist weer niet te veel te drinken, dat scheelt je weer een hoop wc-bezoekjes in de nacht. Eet voldoende fruit (2 stuks per dag) en groente (150-200 gram per dag). Snoep niet meer dan normaal en probeer niet voor twee te eten, dat is echt niet nodig en voor niemand leuk, voor jou zeker niet, maar daar zul je achter komen als je die laatste 10 kilo’s er na de zwangerschap maar niet afkrijgt. We hopen dat dit lijstje van wat mag je wel en niet eten je helpt om gezond je zwangerschap door te komen.

 

Wel willen je nog even geruststellen:

Heb je tijdens je zwangerschap per ongeluk wel iets gedaan wat voor zwangeren wordt afgeraden? Geen paniek, meld het voor de zekerheid aan je verloskunde of huisarts, zij kunnen inschatten of je je zorgen moet maken, maar in de meeste gevallen zal dit allemaal wel meevallen.

Reageer op artikel:
Wat mag je wel en niet eten
Sluiten